0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Magas vérnyomás? Ezt tehetjük a szívünk egészségéért!

A fermentált ételek nemcsak a bélrendszernek tesznek jót, hanem segíthetnek csökkenteni a szív- és érrendszeri kockázatokat is.

Mire érdemes figyelni?

Először is, bár a szerzők az étrendi élő mikrobák osztályozását széles körben elfogadott szakértői irányelvekre alapozták, az egyes ételekben ténylegesen jelen lévő mikrobaszintet nem mérték meg pontosan, ami pontatlansághoz vezethetett az elemzés során.

Másodszor, az étrendről és az aktivitásról szóló adatok önbevalláson alapultak, vagyis előfordulhat, hogy a résztvevők nem mindig emlékeztek pontosan, vagy nem a valóságnak megfelelően adták meg étkezési és ülési szokásaikat.

Emellett a vizsgálat amerikai lakosság körében készült, így más országokban – például Magyarországon – kissé eltérhetnek a szokások és az eredmények.

Fotó: Dagny Walter , Pixabay

Hogyan kezdj hozzá?

Az élő mikrobákkal dúsított ételek fogyasztása elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de valójában könnyen beépíthetők az étrendedbe. Kezdhetsz egy egyszerű recepttel, például egy bogyós kefires turmixszal tízóraira vagy könnyű reggelire. Egy kis savanyú káposztát is hozzáadhatsz a szendvicseidhez, hogy különlegesebb ízt adj nekik. Ha pedig előre elkészíthető, hűsítő finomságra vágysz, próbáld ki a citrom-málna fagyasztott joghurtfalatokat – ideálisak forró nyári napokra.

Már kisebb életmódbeli változtatások is jelentős hatással lehetnek a szív- és érrendszeri egészségre, különösen, ha magas vérnyomással élsz. Ha csökkented az ülőidőt, és több fermentált vagy friss, élő mikroorganizmusokat tartalmazó ételt fogyasztasz, hosszú távon csökkentheted a szívbetegségek és a korai halálozás kockázatát.

7 gyulladáscsökkentő étel, amely természetes módon segíthet az artériák tisztításában

Mely gyümölcsök a legjobban ajánlottak a cukorbetegeknek?

Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló: