Mindjárt azt is leleplezzük, hogy miért és milyen ételeket érdemes egy kicsit leitatni. És aztán ki is próbáljuk. A káprázatos ízű ételek megteremtéséhez kell egy merőkanálnyi bátorság, két evőkanálnyi kreativitás, egy teáskanálnyi jókedv és egy üveg sör. Ja, ez utóbbit nem magunkba fogjuk dönteni, hanem az ételbe, ha esetleg nem lett volna teljesen nyilvánvaló.
Főzés sörrel
Sok mindent el lehet készíteni vízzel, de olyan is lesz. Nem vízízű, de azért mégsem fogunk tőle néhány centivel a föld felett lebegni a boldogságtól. Ha alapleveket használunk, sokkal több ízt tudunk belevinni az ételbe, sőt akár még némi umamit is belecsempészhetünk, de még messze nem egy komoly magaslat. A főzés legelismertebb mesterei azt vallják, hogy még ez sem az igazi, szerintük még az alaplé sem tud annyira fenséges ízhatást elérni, mint a sör.

A sör a kesernyésségével, malátás jegyeivel, umami-löketével egyfajta komplex ízt, egyedi karaktert tud adni a leveseknek, pörkölteknek, raguknak. Amikor egy kicsit extrább palacsintát, kenyeret vagy panírmasszát szeretne, löttyintsen a tésztába egy kis sört. A sörben lévő szén-dioxid és élesztő segít lazítani a tésztákat, ezáltal könnyedebb, levegősebb textúrát eredményez. A mártásokba, szószokba, öntetekbe pedig visz egy kis mélységet, sőt igazából még az egyszerű párolt zöldségeket is képes feldobni. És meg ne feledkezzünk a pácolásról, a sör ahhoz is tökéletes.
Ugyan a főzés, illetve sütés közben az alkohol egy része elpárolog (a hőfoktól és a behatás idejétől függően), az olyan ételekbe, amelyekből várhatóan várandósok és gyerekek is fognak enni, inkább alkoholmentes sört tegyünk. Nem lesz minden tekintetben ugyanolyan, mint ha alkoholos sörrel készült volna -mert az alkoholnak is megvan a maga szerepe-, de azért érezhető lesz az ízén a valamivel több.
És akkor lássunk végre néhány ízletes példát
Egyszerű sörös kenyér: melegítsük elő a sütőt 190°C-ra és vajazzunk ki egy 23×13 cm-es kenyérformát. Szitáljunk egy keverőtálba három csésze finomlisztet egy evőkanál sütőporral, három evőkanál nádcukorral és egy teáskanál sóval. Habverővel keverjünk össze mindent alaposan. Aztán öntsünk hozzá 340 ml sört és keverjük össze. Oszlassunk el 2 evőkanál olvasztott, langyos vegán vajat a kenyérsütőformában, tegyük bele a tésztát és a tetejére is csorgassunk további két evőkanál folyékony vajat. Szilikonecsettel maszatoljuk szét a zsiradékot, majd tegyük az előmelegített sütőbe kb. 50-60 perce. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük.
Sörtésztában sült laskagomba: tisztítsunk meg néhány csokor laskagombát, a nagyobbacska, ép gombákat fogjuk használni, a kisebbeket tegyük vissza mielőbb a hűtőszekrénybe, és használjuk fel más ételhez. Jó, ha van kb. 200 g ilyen válogatott gombánk.
Egy tálkában keverjünk össze habverővel 150 g finomlisztet, egy teáskanál sütőport, fél teáskanál sót, egy teáskanál fűszerpaprikát, fél-fél teáskanál fűszerköményt, őrölt borsot és ízlés szerint csilit. Fokozatosan adagolt 150-200 ml világos sörrel (lager, pilsner) keverjünk sima tésztát. Egy mély tányérba tegyünk 2 evőkanál kukoricakeményítőt, szükség szerint pótoljuk, ha elfogy.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat. A gombákat vonjuk be vékonyan keményítővel, kocogtassuk le a felesleget, aztán forgassuk meg a sörös masszában és már mehetnek is a forró olajba. Süssük mindkét oldalukat ízlésesen aranysárgára. Ha még valami isteni finomat szeretne, és van otthon vöröshagymája -márpedig kinek nincs-, akkor dobjon néhány 7-8 milliméteres szeletet is a masszába. Fogyaszthatjuk körettel és salátával, de szendvicsbe foglalva is pompás falat.
Szeretne olyan csokitortát készíteni, amit mindenki dicsér? Esetleg egy igazán emlékezetes csilis babot enni a barátaival? Talán egy fenomenális szendvicset sörtésztában sült laskával és hagymakarikákkal? Vagy csak egy lélegzetelállító kenyeret? Akkor kétség sem férhet hozzá, szüksége lesz egy-két üveg, vagy doboz sörre.
A konyha titkos fegyvere, a maradék bor
Havonta új ízek: így veszik fel a verseny a kisüzemi sörfőzdék a nagyokkal