0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 1.

A fűszerek fontos mikronutriens-források, de mik is ezek?

Kétségkívül a szénhidrátok, a fehérjék, és a zsírok is fontosak a szervezet felépítéséhez, működőképességének fenntartásához, mégis a legapróbb összetevők -a mikronutriensek- az egészségünk hősies őrzői.

E-vitamin: antioxidánsként működik, védi a sejtmembránokat, óvja a szív egészségét. Forrásai: petrezselyem, zsálya.

K-vitamin: fontos szerepe van a véralvadásban, a kardiovaszkuláris betegségek és a csontritkulás megelőzésében. Forrásai: bazsalikom, petrezselyem, rukkola, zsálya, koriander.

Fotó forrása: Kertbarát Magazin

Cink: segíti az immunrendszer működését, nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatokban és az enzimek szintézisénél. Forrásai: rozmaring, borsmenta, zsálya, fokhagyma, koriander.

Kalcium: fenntartja a csontok erősségét. Forrásai: zsálya, kapor, borsmenta, rozmaring, petrezselyem, fokhagyma, oregánó, koriander, kakukkfű, rukkola.

Kálium: csökkenti a vérnyomást, segít a szívbetegségek leküzdésében. Forrásai: petrezselyem, kapor, rozmaring, borsmenta, kakukkfű, koriander, rukkola.

rozmaring
Rozmaring
Fotó: Fráter Erzsébet

Magnézium: több mint 300 biokémiai folyamat létfontosságú résztvevője. Forrásai: rozmaring, bazsalikom, kapor, borsmenta, petrezselyem, zsálya, oregánó, koriander.

Mangán: javítja a csontsűrűséget, segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, szabályozza az anyagcserét. Forrásai: bazsalikom, kapor, rozmaring, borsmenta, zsálya, koriander, fokhagyma, oregánó, petrezselyem.

Réz: segít az ízületi gyulladás és úgy általánosságban a gyulladások leküzdésében. Forrásai: zsálya, kapor, rozmaring, borsmenta, fokhagyma, koriander.

fokhagymaSzelén: antioxidáns hatású, csökkenti a prosztatarák kockázatát, segít az asztma és az ízületi gyulladás kezelésében. Forrásai: fokhagyma, koriander.

Vas: segíti az oxigén szállítását az egész testben, megelőzi a vérszegénységet, szükséges a védekezőrendszer optimális működéséhez. Forrásai: borsmenta, rozmaring, kapor, petrezselyem, rukkola, zsálya, koriander, fokhagyma, oregánó.

Ha célul tűztük ki magunk elé, hogy több mikronutrienst vegyünk magunkhoz, a zöldfűszerek minél gyakrabban történő használata segíteni fog nekünk abban, hogy sikerüljön megvalósítanunk elhatározásunkat. Szórjuk nagylelkűen levesekre, salátákba, köretekbe, szendvicskrémekbe, fogyasszuk el az ételek „ehető díszítéseit”, próbáljunk ki újfajta pesztókat, humuszokat, együnk gyakran zöldfűszeres mártogatósokat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: