E-vitamin: antioxidánsként működik, védi a sejtmembránokat, óvja a szív egészségét. Forrásai: petrezselyem, zsálya.
K-vitamin: fontos szerepe van a véralvadásban, a kardiovaszkuláris betegségek és a csontritkulás megelőzésében. Forrásai: bazsalikom, petrezselyem, rukkola, zsálya, koriander.

Cink: segíti az immunrendszer működését, nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatokban és az enzimek szintézisénél. Forrásai: rozmaring, borsmenta, zsálya, fokhagyma, koriander.
Kalcium: fenntartja a csontok erősségét. Forrásai: zsálya, kapor, borsmenta, rozmaring, petrezselyem, fokhagyma, oregánó, koriander, kakukkfű, rukkola.
Kálium: csökkenti a vérnyomást, segít a szívbetegségek leküzdésében. Forrásai: petrezselyem, kapor, rozmaring, borsmenta, kakukkfű, koriander, rukkola.

Fotó: Fráter Erzsébet
Magnézium: több mint 300 biokémiai folyamat létfontosságú résztvevője. Forrásai: rozmaring, bazsalikom, kapor, borsmenta, petrezselyem, zsálya, oregánó, koriander.
Mangán: javítja a csontsűrűséget, segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, szabályozza az anyagcserét. Forrásai: bazsalikom, kapor, rozmaring, borsmenta, zsálya, koriander, fokhagyma, oregánó, petrezselyem.
Réz: segít az ízületi gyulladás és úgy általánosságban a gyulladások leküzdésében. Forrásai: zsálya, kapor, rozmaring, borsmenta, fokhagyma, koriander.
Szelén: antioxidáns hatású, csökkenti a prosztatarák kockázatát, segít az asztma és az ízületi gyulladás kezelésében. Forrásai: fokhagyma, koriander.
Vas: segíti az oxigén szállítását az egész testben, megelőzi a vérszegénységet, szükséges a védekezőrendszer optimális működéséhez. Forrásai: borsmenta, rozmaring, kapor, petrezselyem, rukkola, zsálya, koriander, fokhagyma, oregánó.