
Almakvász
Szeleteljünk fel vékonyan 800 g édes almát, tegyük egy nagy üvegbe, adjunk hozzá egy púpozott evőkanál mazsolát, 1 csésze cukrot és morzsoljunk rá 10-12 g élesztőt. Öntsünk hozzá 4 liter felforralt, de visszahűtött vizet, majd állítsuk meleg helyre 1-2 órára. Szűrjük át üvegekbe és szobahőmérsékleten érleljük 3-4 napig.
Életadó bogyóital
Egy literes üvegbe tegyünk 1 csésze bogyós gyümölcsöt, 1 evőkanál nyerscukrot, egy csipet sót, 2-3 mentalevelet és negyed csésze kombucha-t (vagy a korábban említett gyömbérkovászt). Töltsük fel annyi vízzel, hogy a tetején 2 ujjnyi rész üresen maradjon. Lezárva, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk állni néhány napig. Amikor megindul a buborékképződés, néha eresszük ki a felgyülemlett gázt. Szűrjük át, amikor a gyümölcsök láthatóan megadták magukat, és palackozzuk kisebb üvegekbe, majd tegyük hűtőszekrénybe.

Káposztaital
Egy nagy befőttes üvegbe tegyünk 3 marék, vékonyra szeletelt káposztát, dobjunk bele néhány szem borsot, koriandermagot, fűszerköményt vagy édesköményt. Töltsük tele az üveget sós, tisztított vízzel. A vízhez literenként 1 evőkanálnyi sót számoljunk. Szobahőmérsékleten érleljük lezárva kb. 1 hétig. A zöldségeket elfogyaszthatjuk savanyúságként, a léből pedig igyunk meg naponta egy kisebb pohárkányit, például ebéd vagy vacsora előtt.
Kvász
Fél kg rozskenyeret szeleteljünk fel és szárítsunk meg sütőben. Törjük apró darabokra és öntsünk rájuk 3 liter forrásban lévő vizet, hagyjuk állni 6-8 órán keresztül, majd szűrjük át. Keverjünk el benne 100 g cukrot és 25 g élesztőt, aztán lefedve érleljük 12 órán keresztül. Töltsük kisebb üvegekbe, mindegyikbe tegyünk 2-3 szem mazsolát és dugaszoljuk be. Az első 24 órában tartsuk meleg helyen, azt követően viszont helyezzük át hűvösebbre. Kellemesen üdítő, savanykás ízű, barnás színű italt kapunk. A negyedik napon a legfinomabb.