0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 2.

Probiotikus italok: gyömbérkovászól az almakvászig…

Azok a baktériumok tartoznak a probiotikumok közé, amelyek nem akarnak az életünkre törni, épp ellenkezőleg még segítik a szervezetünk megfelelő működését.
A nyers almalé is hatásos antioxidáns
A nyers almalé is hatásos antioxidáns

Almakvász

Szeleteljünk fel vékonyan 800 g édes almát, tegyük egy nagy üvegbe, adjunk hozzá egy púpozott evőkanál mazsolát, 1 csésze cukrot és morzsoljunk rá 10-12 g élesztőt. Öntsünk hozzá 4 liter felforralt, de visszahűtött vizet, majd állítsuk meleg helyre 1-2 órára. Szűrjük át üvegekbe és szobahőmérsékleten érleljük 3-4 napig.

Életadó bogyóital

Egy literes üvegbe tegyünk 1 csésze bogyós gyümölcsöt, 1 evőkanál nyerscukrot, egy csipet sót, 2-3 mentalevelet és negyed csésze kombucha-t (vagy a korábban említett gyömbérkovászt). Töltsük fel annyi vízzel, hogy a tetején 2 ujjnyi rész üresen maradjon. Lezárva, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk állni néhány napig. Amikor megindul a buborékképződés, néha eresszük ki a felgyülemlett gázt. Szűrjük át, amikor a gyümölcsök láthatóan megadták magukat, és palackozzuk kisebb üvegekbe, majd tegyük hűtőszekrénybe.

Fotó: MMG/Csatlós Norbert

Káposztaital

Egy nagy befőttes üvegbe tegyünk 3 marék, vékonyra szeletelt káposztát, dobjunk bele néhány szem borsot, koriandermagot, fűszerköményt vagy édesköményt. Töltsük tele az üveget sós, tisztított vízzel. A vízhez literenként 1 evőkanálnyi sót számoljunk. Szobahőmérsékleten érleljük lezárva kb. 1 hétig. A zöldségeket elfogyaszthatjuk savanyúságként, a léből pedig igyunk meg naponta egy kisebb pohárkányit, például ebéd vagy vacsora előtt.

élelmiszer adomány kenyér rászoruló éhségKvász

Fél kg rozskenyeret szeleteljünk fel és szárítsunk meg sütőben. Törjük apró darabokra és öntsünk rájuk 3 liter forrásban lévő vizet, hagyjuk állni 6-8 órán keresztül, majd szűrjük át. Keverjünk el benne 100 g cukrot és 25 g élesztőt, aztán lefedve érleljük 12 órán keresztül. Töltsük kisebb üvegekbe, mindegyikbe tegyünk 2-3 szem mazsolát és dugaszoljuk be. Az első 24 órában tartsuk meleg helyen, azt követően viszont helyezzük át hűvösebbre. Kellemesen üdítő, savanykás ízű, barnás színű italt kapunk. A negyedik napon a legfinomabb.

Amikor ötvözzük a nyers hozzávalók gazdag tápanyagtartalmát egy csodálatos, ősi szertartással, a fermentálással fantasztikusan jótékony hatású készítmények születnek. Ezek a probiotikus italok többek között támogatják az emésztőrendszer egészségét, segítenek megküzdeni a bakteriális fertőzésekkel, ösztönzik az immunrendszert és igyekeznek felvidítani minket.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: