A természet egyik legszebb és legegészségesebb ajándéka a zöld színű zöldségek bősége. Ezek az élelmiszerek nem csupán változatosabbá teszik az étrendünket, de fontos tápanyagforrást jelentenek, és e zöld növények fogyasztása számos pozitív hatással van a szervezetünkre.
A zöldségek közül különösen a sötétzöld leveles zöldségek bírnak kiemelkedő jelentőséggel, mint amilyen a spenót, a mángold, a kelkáposzta, a brokkoli, a kelbimbó, vagy éppen a petrezselyem és a rukkola. Fogyasszuk őket rendszeresen, mert tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és értékes antioxidánsokkal, mindezt alacsony kalóriatartalom mellett.
A zöld zöldségek egészségügyi előnyei

A zöld leveles zöldségek beépítése a mindennapi étrendbe az egyik legegyszerűbb módja az egészségünk megőrzésének. Magas rosttartalmuk serkenti az emésztést, segít az anyagcsere felgyorsításában, és hozzájárul az elhízás megelőzéséhez. Gazdagok olyan fontos tápanyagokban, mint a folsav, amely alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, valamint a vörös- és fehérvértestek képzésében. Különösen fontos a folsavbevitel a babát tervező és várandós nők számára, mivel kulcsfontosságú a magzat fejlődésében, és segít megelőzni a velőcsőzáródási rendellenességeket.
Az antioxidánsokban – mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin – gazdag zöldségek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Magas vastartalmuk révén pedig hozzájárulnak a vérképzés támogatásához, még ha a növényi eredetű vas csak kis százalékban is szívódik fel.
A klorofill, a növények vére
A zöld szín intenzitásáért a klorofill nevű zöld pigment felelős. Ez az anyag kulcsszerepet játszik a növények életében, hiszen általa megy végbe a fotoszintézis, amely során a növény a napfény energiáját felhasználva szén-dioxidot alakít cukorrá, így biztosítva saját energiaellátását.
Érdekesség, hogy a klorofill kémiai szerkezete rendkívül hasonlít az emberi vérben található hemoglobin molekulához, azzal a különbséggel, hogy a hemoglobinban vas-ion, míg a klorofillban magnézium-ion található a molekula közepén. Ez a hasonlóság adja a „növények vére” elnevezést.