Az emberi táplálkozásban a klorofill számos jótékony hatással bír. Erőteljes antioxidánsként harcol a szabad gyökök ellen, csökkentve a sejtkárosodás és bizonyos krónikus betegségek kockázatát.
Hozzájárul a méregtelenítéshez is: segíti a máj működését, megköti és eltávolítja a káros nehézfémeket és salakanyagokat a szervezetből. Vérképző hatásának köszönhetően növelheti a vörösvértestek számát és minőségét, javítja a vér oxigénszintjét, ezáltal hozzájárul az energiatermeléshez és a sejtek tápanyagellátásához.
Továbbá a klorofill köztudottan enyhíti a kellemetlen test- és a szájszagot, mivel belső dezodorként működik a szervezetben.
A klorofill, mint étrend-kiegészítő
A klorofill bevitele nemcsak a zöld zöldségek fogyasztásával lehetséges, hanem étrend-kiegészítő formájában is elérhető, leggyakrabban folyékony oldat vagy tabletta, kapszula formájában. Az étrend-kiegészítőkben a természetes, zsírban oldódó klorofill helyett gyakran a klorofillin nevű félszintetikus, vízoldékony származékot használják.
A klorofillin gyártása során jellemzően sötétzöld színű növényeket, például hajdinát, lucernát vagy csalánt, esetleg algákat (például spirulinát vagy chlorellát) használnak alapanyagként.
A kivonási folyamat során a növényi anyagot zsíroldó szerves oldószerekkel (például etanollal) kezelik, hogy kivonják a természetes klorofillt. Ezt követően a klorofillt lúgos kémhatású réz-sókkal kezelik, ami kicseréli a magnézium-atomot rézre, és eltávolítja a zsírban oldódó molekularészt.
Az E 141 felhasználása az élelmiszeriparban

Az E 141-et főként zöld színezékként alkalmazzák. Két fő típusa van, amelyek oldhatóságukban különböznek. E 141(i) ezek a zsírban, olajban oldódó klorofill-rézkomplexek, melyek zsírokat és olajokat tartalmazó termékek színezésére alkalmasak. Színárnyalata jellemzően sárgászöldtől olívazöldig terjed. Az E 141(ii) Klorofillin-rézkomplexek pedig nátrium- és káliumsók vízben oldódók.
Víztartalmú élelmiszerek és italok színezésére ideálisak. Árnyalata általában kékeszöld. Néhány tipikus felhasználási terület: édességek és cukorkák, rágógumi, üdítőitalok és szörpök, tejtermékek és desszertek, bizonyos sajtféleségek, zöldséges konzervek és feldolgozott élelmiszerek (pl. borsókonzervek, ecetes és sós páclevek), lekvárok, dzsemek, zselék, tészták és pékáruk…