0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 15.

A borcstól a sültpaprikán át a sütőtök levesig

A leveseknek a táplálkozásban fontos funkciójuk van, ami miatt érdemes változatosan összeállítani a menünek ezt a bevezető részét is...

Egy tartalmas leves pompás vacsora… A levessel kapcsolatban többnyire kellemes asszociációink keletkeznek, úgymint az otthon melege, a családi együttlét és a gondoskodás. Reggel jól indul vele a nap. Ebédidőben a pazar lakoma része. Vacsorára egyszerű, de laktató étel. Bizonyos esetekben önmagában is megállja a helyét. Bármilyen alkalomra alkalmas fogás.

A levesnek nemcsak az a dolga, hogy segítsen betölteni a gyomrunkban tátongó űrt, hanem az is, hogy előkészítse az emésztőrendszert, egészséges összetevőkkel tápláljon, átmelegítsen, kellemes érzéssel töltsön el. Sok ételről nem mondható el az, ami a levesről, hogy egyaránt táplálja a testet és a lelket.

céklaVan egy káprázatos színű, ízletes leves, mely még azokat is meggyőzi, akik nem rajonganak annyira a vörös répáért.

Borscs: 2-3 evőkanál zsiradékon pirítsunk üvegesre egy apróra darabolt vöröshagymát. Vágjunk vékony csíkokra 350 g céklát, 150 g sárgarépát és pirítsuk néhány percig. Adjunk hozzá 3 szál vékonyra szeletelt szálzellert, egy nagyobb, felkockázott paradicsomot és 120 g reszelt fehér káposztát. Öntsünk rájuk 1,5 liter zöldségalaplevet, ízesítsük sóval, borssal, 1-1 evőkanál cukorral és balzsamecettel. Kis lángon, lefedve főzzük készre. Tálaláskor növényi főzőkrém pöttyel és finomra vágott kaporral díszítjük.

A zellergumó sem tartozik éppen a közkedvelt zöldségek közé, pedig krémleves formájában igazán kellemes meglepetést képes okozni.

Zellerkrémleves: aprítsunk fel 1 kisebb vöröshagymát, futtassuk át 1 evőkanál kókuszolajban. Adjunk hozzá 400 g megtisztított, felkockázott zellert, ízesítsük sóval, borssal. Rövid lében megpároljuk, zsírjára pirítjuk, majd megszórjuk 40 g liszttel. Engedjük fel 750 ml vízzel és 50 ml növényi főzőkrémmel, turmixoljuk, majd forraljuk fel. Tejszínnel díszítve tálaljuk.

A minestrone klasszikus a levesek között. Bizonyára a legtöbben hallottak már róla. Tartalmas fogás rengeteg zöldséggel. A receptje nem igazán különleges, sőt jó ideig fel sem jegyezték. Kis humorral azt mondhatnánk, hogy a konyha felsöpörve, olaszos stílusban.

Olaszos zöldségleves: vágjunk apróra 2 közepes vöröshagymát, 3 evőkanál zsiradékban fonnyasszuk meg, adjunk hozzá 2 felkarikázott sárgarépát és pirítsuk néhány percig. Szeleteljünk fel 2 szál szárzellert, 500 g kelkáposztát, 500 g cukkinit vagy patisszont és ezeket is pirítsuk rövid ideig. Kockázzunk fel 2-3 közepes paradicsomot, tegyük a fazékba, öntsük fel 1,5 liter vízzel vagy zöldségalaplével. Sóval, borssal, köménnyel, egy gerezd fokhagymával ízesítjük. Miután felforrt, hozzáadunk 500 g kifejtett fehérbabot és kis lángon, lassan készre főzzük. Tálaláskor szórhatunk rá némi reszelt sajtot, kínálhatjuk apró levestésztával is.

Egy őszi összeállításból nem maradhat ki a sütőtök, részben mert borzasztóan finom, részben mert szuper egészséges. És ha még karakteresebb ízű levesre vágyunk, sült sütőtökből készítsük.

Hokkaidokrémleves: vágjunk apróra 1 közepes fej vöröshagymát és 2 evőkanál zsiradékban dinszteljük meg. Adjunk hozzá 1500 g megtisztított és felkockázott hokkaido sütőtököt és néhány percig pirítsuk azt is. Ízesítsük egy csipetnyi sóval, némi frissen tört fekete borssal és szerecsendióval, öntsünk rá kb. 1,5 liter vizet és főzzük készre. Amikor megpuhult, 100 ml vízben elkevert 2 evőkanál keményítővel besűrítjük. Zárjuk el a hőforrást, öntsünk hozzá 100 ml növényi főzőkrémet, végül turmixoljuk. Nagyon mutatós, ha kivájt tökhéjban tálaljuk ezt az étvágygerjesztő és vidámító színű levest.

És végül következzen egy emlékezetes, narancspiros színű leves egy elképesztő ízbombával, ami pedig a sült paprika.

Sültpaprika krémleves: 1 kg kicsumázott kápia paprikát vágjunk negyedekre, 3 fej vöröshagymát cikkekre, és 2-3 gerezd fokhagymát félbe. Forgassunk össze az egyveleget 2 evőkanál kókuszolajjal és rendezzük el egy kiolajozott tepsiben. Szórjunk rájuk sót és frissen darált borsot. 180 °C –on süssük kb. 50 percig. Amint kellően megpuhultak, vegyük ki a sütőből és fedjük le a sütőedényt. Hámozzuk le a paprika héját, és tegyük egy lábasba a sült zöldségeket. Öntsük fel 1 liter zöldséglevessel vagy alaplével. Ízesítsük szükség szerint sóval, fehér borssal és turmixoljuk össze. Tálalás előtt keverjünk hozzá 1 evőkanál balzsamecetet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: