Csak a Song-dinasztia idején vált népszerűvé a tealevelek forró vízben való áztatásának gyakorlata.
A fentebbi példa is azt szemlélteti, hogy nem minden fekete vagy fehér. Különösen igaz ez a teára, ami egyébként is oly sok színben pompázhat, oly sokféle készítési móddal oly különböző végtermékeket eredményezve. Szóval akkor mi okunk lenne kételkedni abban, hogy zöldségekből is készíthetünk teát?

Teázni jó
A teázás akkor is jó lenne, ha semmi haszna sem lenne, csak ücsörögnénk egy forró csészével a kezünkben és élveznénk azt a néhány pillanatot, amíg elfogyasztjuk a finom innivalót. De szerencsénkre a teáknak a kellemes élményeken túl is vannak hasznos „mellékhatásai”. Olyanok, mint például az ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok és más fitonutriensek. És ez a zöldségekből készült teákra különösen igaz.
Az édeskés, földes ízű cékla élharcos a szabad gyökök elleni küzdelemben, fokozza a szervezet védelmét, hogy jobban ellenálljon a téli kórokozók támadásainak. És még a hőkezeléstől sem sértődik meg.
Céklatea: forraljunk fel két csésze vizet, facsarjuk bele fél citrom levét, adjunk hozzá néhány szelet céklát és hagyjuk ázni körülbelül 10 percig. Ajánlott natúran fogyasztani, de ha szükséges, enyhén édesíthető. Egy összetettebb ízért és extra hatóanyagtartalomért kombinálhatjuk egy pici darab gyömbérrel.
A sárgarépa karotinoidjai hőkezelés után és egy kevés olaj társaságában még jobban hasznosulnak, ezért a főtt répadarabokra érdemes cseppentenünk valamilyen hidegen sajtolt olajat.






