0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 28.

Teák zöldségekből? Nem, nem ment el az eszünk…

A kínai Tang-dinasztia idején a teát másképp készítették, mint ma. A tealeveleket forrázás és áztatása helyett különféle összetevőkkel, például gyömbérrel, hagymával és egyéb fűszerekkel együtt megfőzték, hogy ízletes levest kapjanak.

Sárgarépa tea: két méretesebb, megmosott, de hámozatlan, nagyobb darabokra vágott répát tegyünk fel főni öt csésze vízben lefedve. Miután felforrt, főzzük további húsz percig, majd adjunk hozzá egy kis darab gyömbért vékonyra karikázva és főzzük további tíz percig. Fogyaszthatjuk sósan, akkor tegyünk hozzá egy csipetke sót, vagy édesen, akkor pedig juharsziruppal édesítsük. A szűrletet olyan hőmérsékleten igyuk, ahogy tetszik, hidegen, szobahőmérsékletűen, vagy melegen.

sárgarépaSokan nem merik használni a sárgarépa levelét, pedig hasznos kis „hulladék”, zöldséglevesben békésen megfér a többi levélzölddel, a petrezselyemmel és a zellerlevéllel. Ha sok van, tehetjük salátába, készíthetünk belőle pesztót, vagy az itt következő teát. Nyáron pompás, elektrolitokban gazdag hidratáló. Ősszel és télen inkább melegen ajánlott fogyasztani. A répalevél szuper fehérje-, kálium-, kalcium, C- és K-vitamin, valamint klorofillforrás. Méregteleníti és erősíti a veséket.

Sárgarépalevél tea: egy csésze jól megmosott, apróra csipkedett sárgarépalevélre öntsünk négy csésze forrásban lévő vizet. Lefedve hagyjuk állni, amíg a víz kihűl. Fogyasztható szobahőmérsékleten, vagy melegen.

Kvercetintartalma miatt a hagyma kitűnő gyulladáscsökkentő és antioxidáns, valamint a kvercetinnek és a kénvegyületeknek hála a koleszterinszintet is csökkenti. A hagymatea segít megfázás és köhögés esetén, illetve csökkenti az LDL-, viszont növeli a HDL-koleszterin szintjét.

hagymaHagymatea: egy megtisztított, közepes méretű hagymát vágjunk apróra és két csésze vízben forraljuk fel közepes lángon. Lassú tűzön főzzük további 10-15 percig, majd szűrjük le. Fogyaszthatjuk édesítés nélkül is, de ha szükséges keverjünk bele egy teáskanál nádcukrot.

Most biztos felhördültek néhányan azon, hogy idekerült a paradicsom, mivel bizonyos nézetek szerint a gyümölcsök közé sorolandó. De sem a zöldség, sem a gyümölcs nem tudományos kifejezés, és mivel a paradicsomot különben is a zöldséges kertünkben termesztjük, nem látom okát, miért nem szerepelhetne a paradicsom ebben az összeállításban.

Paradicsomos tea: tisztítsunk meg és daraboljunk fel egy paradicsomot, tegyük egy lábasba. Adjunk hozzá egy kávéskanál cukrot, 200 ml vizet, forraljuk fel és főzzük öt percig. Egy teáskanál kínai zöld teára öntsünk 200 ml 80 °C-os vizet, majd szűrjük le egy perc múlva. A paradicsomos főzetet csorgassuk a zöld teára és keverjük meg.

Uborka és hűsítő fűszerek, kell ennél több egy forró napra?

Fűszeres-uborkás tea: tegyünk egy kancsóba 1 evőkanál friss bazsalikomot és 1 evőkanál friss mentát összemorzsolva, 500 ml forró vízzel öntsük le a növényeket, majd 5 perc múlva szűrjük le. Szeleteljünk fel fél uborkát, osszuk el két pohárban és öntsük rájuk a kihűlt teát. Jégkockákkal szervírozzuk.

A zöldségek használata teakészítésnél meglepő, de hasznos.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: