0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 28.

Zellerszték- ettől tátva marad a szája

A zeller egyértelműen a téli időszak sztárja (lehetne), ám gyakran a külseje alapján ítélik meg, piszkos, csúnya, rücskös.

zellerValóban nem nyerné meg a zöldségek szépségversenyét, viszont a belseje több, mint lenyűgöző: krémszínű, omlós, diós ízű, és a sütés előcsalogatja természetes édességét. Textúrája és íze alkalmassá teszi arra, hogy különféle szerepekben tündököljön: krémleves és humusz főszereplőjeként, alacsony szénhidráttartalmú „sült krumpliként”, vegán halacskaként, hamis burgonyapüréként, a partik és a fimnézős esték ropogós királyaként, és így tovább. Szóval lépjünk túl azon, hogy beskatulyázzuk, mint a zöldségleves furcsa hozzávalóját. A zeller sokkal izgalmasabb lehet ennél…

Zellerkrémleves:

aprítsunk fel 1 kisebb vöröshagymát, futtassuk át 1 evőkanál kókuszolajban. Adjunk hozzá 400 g megtisztított, felkockázott zellert, ízesítsük sóval, borssal. Pároljuk meg rövid lében, pirítsuk zsírjára, majd szórjuk meg 40 g liszttel. Engedjük fel 800 ml vízzel, turmixoljuk és melegítsük fel újra. Tejszínnel díszítve tálaljuk.

zeller

Zellerszték:

hámozzunk meg egy közepesen nagy zellert. Éles késsel vágjunk belőle vastagabb, kb. 2 cm-es karikákat, majd készítsünk sekély rovátkákat keresztben a korongok mindkét oldalára, vigyázva nehogy túl mélyre szaladjon a kés, mert akkor átvágjuk. Keverjünk össze két evőkanál avokádóolajat egy teáskanál dijon-i mustárral, egy teáskanál nádcukorsziruppal, egy teáskanál szójaszósszal, egy gerezd zúzott fokhagymával, sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ecsettel kenegessük a pácot a szeletekre, aztán helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire és süssük kb. 30-35 percig 200°C-os sütőben. Ezt követően fordítsuk meg óvatosan a szeleteket és süssük őket további 15-20 percig, illetve amíg szép aranybarna színt kapnak. Burgonyapürét, és párolt zöldbabot, brokkolit, vagy más kedves zöldségünket tálaljuk mellé.

zeller
Fotó: pixabay
Zellerhal sült krumplival:

egy nagy, meghámozott zellergumót vágjunk félbe, majd a feleket vágjuk 2-2,5 cm-es szeletekre. Főzzük a zellerdarabokat 8-10 percig sós vízben, aztán óvatosan tegyük őket egy rácsra lecsepegni és leszáradni. Egy keverőtálban keverjünk össze 160 g lisztet egy teáskanál sütőporral, egy teáskanál sóval, ízlés szerint 1-3 evőkanál noripehellyel, és annyi szódavízzel, hogy palacsintatészta állagú keveréket kapjunk. Tegyük félre pihenni a tésztát néhány percre, aztán mártogassuk bele a zellerszeleteket, végül felhevített (kb. 4 evőkanál) avokádóolajban süssük aranysárgára mindkét oldalukat (kb. 3-4 perc alatt). Itassuk le róluk a felesleges olajat, majd sült krumplival, vegán tartármártással, és citromszeletekkel kínáljuk.

zeller zöld
Fotó: Freepik
Sókabátban sült zeller:

súroljuk le alaposan egy nagy zeller héját, öblítsük le, aztán szárítsuk meg. Felső, szélesebbik részét -ahonnan a levelek kinőttek- vágjuk egyenesre, hogy stabilan meg tudjon állni. Egy tálban morzsoljunk össze 200 g sót, 300 g finomlisztet, 2 evőkanál finomra vágott rozmaringot, 2 evőkanál olajat és 150 ml meleg vizet. Miután sima tésztát gyúrtunk a hozzávalókból, tegyük félre negyed órára pihenni. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 30 cm átmérőjű koronggá. Állítsuk a közepére a zellert és csomagoljuk be a tésztába. Szépen nyomkodjuk ki a levegőt, ha elszakad, foltozzuk össze. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük kb. 2 órán keresztül. Éles késsel vágjuk le először a batyu kalapját, aztán a zellerét, hogy hozzáférhessünk a fantasztikus sülthöz, végül csorgassunk rá némi vegán vajat. A burok nagyon sós, de keveset csipegethetünk belőle.

Zellerhumusz:

egy megtisztított, közepes méretű zellert daraboljunk fel és enyhén sós, köménnyel ízesített vízben főzzük puhára. Szűrjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. Aprítóban dolgoztassuk sima állagúra fél csésze pekándióval, negyed teáskanál őrölt fűszerköménnyel, egy gerezd fokhagymával, 1-2 evőkanál frissen facsart citromlével és ízlés szerint sóval. Kanalazzuk egy tányérra, lapogassuk el a tetejét, csepegtessünk rá extraszűz olívaolajat és hintsünk rá édes fűszerpaprikát.

A zeller – sok más zöldséghez hasonlóan – többféleképp felhasználható, mint gondolnánk…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: