0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Brazília új piacokra tör: Japán lehet az új célpont a brazil marhahús számára

Brazília közel áll ahhoz, hogy megnyissa a japán piacot marhahús-exportja előtt, ami átrendezheti a globális húspiacot. Az új lehetőség az amerikai exportőrök mellett Magyarországot is érintheti.

Brazília – a világ legnagyobb marhahús-exportőre – jelentős előrelépést tett annak érdekében, hogy megnyissa a japán piacot a brazil hús számára. Ha ez sikerül, az komoly hatással lehet az Egyesült Államok exportjára, hiszen az USA jelenleg Japán egyik legnagyobb marhahús-beszállítója. Az események nemcsak a nemzetközi húspiacot alakíthatják át, hanem közvetett módon Magyarországra és az európai marhahús-kereskedelemre is hatással lehetnek.

Több évtizedes előkészítő munka eredménye

Brazília már húsz éve dolgozik azon, hogy bebizonyítsa Japán számára: a brazil marhahús biztonságos, és megfelel a szigorú japán egészségügyi előírásoknak.

Illusztráció
Korábban a japán hatóságok elsősorban a száj- és körömfájás betegséggel kapcsolatosan aggódtak, de Roberto Perosa, a Brazil Húsipari Exportőrök Szövetségének elnöke szerint ezek a problémák mára megoldódtak.

„Már nincsenek egészségügyi aggályok Brazíliával kapcsolatban” – mondta Perosa. A politikai légkör is kedvező: Taku Eto japán mezőgazdasági miniszter tavalyi brazíliai látogatása új lendületet adott a tárgyalásoknak. Az optimizmus tovább fokozódott, mivel Lula da Silva brazil elnök 2025 márciusában hivatalos látogatást tervez Japánba, amelyen a marhahús-export megnyitása kiemelt téma lehet.

Japán húspiacának sajátosságai

Japán húspiaca nagyrészt importfüggő, hiszen a helyi marhahúsfogyasztás több mint fele külföldről érkezik. Jelenleg az Egyesült Államok és Ausztrália a két legnagyobb beszállító, de a szállítási költségek és a szigorú minőségi követelmények miatt a japán fogyasztók gyakran magasabb árat fizetnek. Brazília versenyképes árazása és hatalmas termelési kapacitása révén ideális partner lehetne a japán élelmiszeripar számára, különösen az olyan vágott húsrészek tekintetében, amelyeket az ipar feldolgozott termékekhez használ.

Forrás: magyarmezogazdadsg.hu / bloomberg.com