A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a témához kapcsolódó fontos tudnivalókra, valamint a szükséges teendőkre hívja fel a szőlősgazdák figyelmét.
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségére (Grapevine flavescence dorée, FD) az európai szőlőfajták közül szinte mindegyik fogékony. A Merlot ugyan kevésbé, ugyanakkor a Chardonnay, a Zweigelt, valamint a Kékfrankos és Pinot noir mellett a Szürkebarát, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a Rizling különösen hajlamos a szőlő legpusztítóbbnak számító, fitoplazmás betegségére.

Fotó: Unsplash
A kórokozó szőlőállományon belüli terjesztéséért felelős amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) hazánkban mára az ország minden vármegyéjében előfordul. A szőlőtőkén élő kabócafaj tojásai a régebbi vesszők kérge alatt telelnek, és belőlük öt fejlődési szakasz után alakul ki a kifejlett rovar. A kabóca, amikor a szőlő nedvét szívja, nem okoz nagy kárt. Az igazi gond az, hogy egyik szőlőtőkéről a másikra terjeszti a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget.
A betegség jelenléte hazánkban
A hazánkban 2013 óta jelen lévő FD betegség terjedési mértéke és üteme, a hatósági intézkedéseknek köszönhetően, jelenleg stagnál. Jelentős eredmény, hogy az ország északi részén található történelmi borvidékek továbbra is mentesek a kórokozótól.