Az AgroTime új részében Donáta Versegre utazott a Jancsek családhoz, akik immáron három generáció óta folytatnak – jelenleg országszerte közel ezerháromszáz hektáron – szántóföldi növénytermesztést. 2024-ben elnyerték az Attraktív Szántóföldi Növénytermesztő Birtoka címet.
Habár kukoricával, napraforgóval és őszi káposztarepcével is foglalkoznak, két kiemelt kultúrájuk a zöldborsó- és a cukorrépa. Előbbi közkedvelt alapanyaga a magyar konyhának, azt azonban már kevesen tudják róla, hogy a betakarítástól számítva kevesebb, mint tizenkét óra alatt konyhakész állapotba kerül, megőrizve frissességét és tápértékét.
Várt bizonyosság
Jancsek Karolina – Ifj. Jancsek Tibor lánya – a MAGOSZ Pest Vármegyei Gazdasszony Gazdakör elnöke, a Debreceni Egyetemen szerzett először mezőgazdasági mérnöki, majd növénytermesztő mérnöki diplomát. Vállalkozásuk teendőiben teljesen munkaidőben részt vállal, feladatai között szerepel a beszerzés, a pénzügy és minden egyéb irodai munka.
A fiatal nő sokáig nem volt biztos benne, hogy az érettségit követően milyen irányba szeretne tovább menni. Édesanyja javaslatára jelentkezett agrár-felsőoktatási képzésre, mondván, sosem jön rosszul a családban egy effajta végzettség, és amíg az alapszakot végzi, van ideje kitalálni, mit szeretne a későbbiekben. A várt bizonyosság hamar eljött. Az első szemeszter második hetén az iskolapadban ülve egyértelművé vált számára, hogy a lehető legjobb helyen van.
Versenyfutás az idővel
Testvére, Máté egész évben a „frontvonalon” dolgozik: ő irányítja az alkalmazottakat, továbbá kiveszi a részét a földművelés minden részfázisából. Első osztályú zöldborsójukat szakaszosan vetik biztosítva, hogy meghosszabbodjon az adott év betakarítási intervalluma. Ez abból a szempontból kiváltképp lényeges, mivel a – korlátozott befogadóképességű – gyárba történő szállítást követően azonnal meg kell kezdeni a feldolgozást: a borsó gyorsan romlik, nem tárolható tartósítás – például fagyasztás vagy konzerválás – nélkül.

A termőterületen a borsószedő kombájnok körülbelül három óra alatt töltenek meg egy tizenkét tonnás kamiont, ami további három óra alatt ér be az üzembe, ennélfogva nyolc óra alatt akár már a boltok polcaira is kerülhet a fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő élelmiszer. Valóságos versenyfutás ez az idővel: az aratási periódus éjjel-nappali műszakot kíván, nem állhat le senki és semmi legyen éjszaka, hétvége vagy ünnepnap. A logisztikáért, ütemezésért a gyár felel, amihez igazodnia kell minden lehetséges módon a gazdaságnak.
A teljes látogatásról készült felvételt az érdeklődők a Magyar Mezőgazdaság YouTube csatornáján találhatják meg, amiből az is kiderül, Donáta hogyan boldogult a kombájn vezetésével, mi pontosan a monstrum működési elve és vajon műsorvezetőnk vagy házigazdánk tud-e egy perc alatt több borsószemet kifejteni kézzel.