A Bizottság kezdeményezése az uniós mezőgazdasági miniszterek és jogalkotók nyomására született, hogy a növényi eredetű alternatívák ne használhassák a hagyományos húsneveket.
A javaslat a közös piacszervezésről szóló rendelet szélesebb körű bizottsági felülvizsgálatának része, és 29 védett termékelnevezést sorol fel, ezek között olyanok vannak, mint a „hús”, a „csirke”, a „marhahús”, a „mell”, a „szárny” és a „szelet” kifejezés.
A listáról azonban hiányzik például a „steak” – egy olyan kulcskifejezés, amelyet néhány miniszter és európai parlamenti képviselő kifejezetten célba vett.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén Annie Genevard francia mezőgazdasági miniszter a fehérjékről szóló vita során ismét a „vegán steak” kifejezést vette célba. A Parlamentben Céline Imart, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) francia képviselője a „steak” védelmét szorgalmazza a KPSZ-rendelet párhuzamos felülvizsgálata során.
A tervezet kimondja, hogy a védett neveket a forgalmazás minden szakaszában „kizárólag” húsból származó termékeknek kell fenntartani. Azt is tisztázza, hogy más anyagokat is hozzá lehet adni, feltéve, hogy azok nem hivatottak helyettesíteni egyetlen húsösszetevőt sem.

Előzmények
A szemantikai csata nem újkeletű a növényi alapú steakek és növényi „hús”gombócok körül. 2022 június végén az állattenyésztők védelme érdekében
Az állati termékeket címkéző élelmiszerjelölések körüli eljárások és viták Mindez hasonló a „tej” és a „sajt” kifejezés használata körül az 1980-as években, a szója-, mandula- és egyéb növényi eredetű italok megjelenése idején kialakult vitához. annak akkor az lett az eredménye, hogy a „tej”, a „sajt” megnevezések 1987 óta uniós jogvédelem alatt állnak, de ugyanez nem vonatkozik a húskészítményekre.