0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 28.

Gazdag ízű a tönkebúzából főzött sör

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít egy ősi gabonaféle, a tönkebúza. Németországban egy farmer azzal keltetette fel az érdeklődést a gabona iránt, hogy gazdag, fűszeres ízű sört készít belőle.

Marcus és Anja Fischer az Augsburg környékén található, hagyományokban gazdag farmján hat éve termeszti ezt az ősi gabonafajtát, jelenleg 1 hektáron. A termés felét továbbra is lisztté őrlik,  amelyből kenyér, egyéb pékáruk és tészta készül, a másik fele pedig most először sörfőzésre került.

A tönke búza termesztésbe a növény jó tulajdonságai miatt vágtak bele. Azt mondják, mindig is nyitottak voltak az új növényekre a gazdaságukban, például termesztenek kék és piros burgonyát is, ezzel a szemlélettel szeretnének tenni valamit a mezőgazdaság sokszínűségéért.

Foto: Wikimedia Commons

A tönkebúza előnyei

A tönke kevésbé termékeny, gyengébb minőségű talajon is jól megterem, de a terméshozam függ attól, hogy mennyire egyenletes az esőzés. A növényállomány ritkább, mint a búza esetében, ezért több gyom nő, de a növény ellenáll a kártevőknek és a gombás betegségeknek, osztja meg tapasztalatait Marcus Fischer.

A tönkebúza egyébként az egyik legősibb gabonaféle, melyet már 10 000 éve termeszt az emberiség. Napjainkra a nemesített gabonafélék kiszorították a termesztésből, de igénytelensége, betegségekkel szemben tanúsított szívóssága és kedvező élettani hatása miatt ismét egyre jobban teret hódít.

Foto: Wikimedia Commons

Bár a terméshozama jóval alacsonyabb, sokan mégis azért választják, mert jól termeszthető organikus, vegyszermentes agrikultúrában. Legnagyobb mennyiségben Olaszországban termesztik, de Örményországban, Marokkóban, Spanyolországban, Albániában, Törökországban és Görögországban is megtalálható nagyobb területeken. Németországban például a veszélyeztetett őshonos haszonnövények vörös listáján szerepel.

A saját sör ötletének megvalósításához hosszú türelemre és sok véletlenre volt szükség, mondják Fischerék. Nehéz volt a gyártást megszervezni, mert ilyen kis mennyiséget kevés üzem vállal feldolgozásra, és az alapanyag is fejtörést okozott, végül egy sörfőző iskola sietett segítségükre.
Foto: Pixabay/illusztráció

A sört tönke- és árpamalátából főzik, hasonlóan a búzasörhöz. Viszont az aromája lényegesen fűszeresebb, mert a tönke erőteljes dió ízt kölcsönöz az italnak. A különlegesség az árban is megjelenik, többet kell érte fizetni, mint az átlag sörökért.  A tönkebúza sör elsősorban a farm üzletében érhető el, de a környékbeli éttermekben is meg lehet kóstolni. Ha sikere lesz, talán nagyobb mennyiség is készül majd belőle.

Habos kaland a konyhában: Főzés sörrel

A konyha titkos fegyvere, a maradék bor

Forrás: wochenblatt-dlv.de

Magazin ajánló: