0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Növényi illatok – örök klasszikusok

Levendulaültetvény, pannonhalmi arborétum Levendula, rozmaring, rózsa, liliom… az illatok királynői, az örök klasszikusok. Hiába jönnek az újabbnál újabb parfümkompozíciók, a „nagy öregek” nem veszítenek népszerűségükből.

A kertnek nemcsak látványa, hangja, hanem illata is van: föld, avar, fű és elsősorban a virágok aromája tölti be a levegőt. Az ember ősidők óta illatosítja magát és a környezetét, amiben kiemelkedő szerepet töltenek be a növények.

Levendula, az illatok sztárja

Virága a mediterrán életérzés megtestesítője, nincsen délszaki kert és álmatlanság levendula nélkül. A közönséges levendula (Lavandula angustifolia) sűrűn elágazó, bokrosodó, 60-80 cm magas félcserje, vagyis hajtásai a tő közelében megfásodnak, de nyári, hosszú szártagú hajtásai tovább nem vastagodnak, ősszel elpusztulnak. Örökzöld növény. Mediterrán vidékeken honos, természetes élőhelye Délnyugat-Európában van és Észak-Afrikáig terjed, száraz lejtők növénye. Dísz­nö­vényként is leginkább napsütötte rézsűkre, nagyobb sziklakertekbe ültetik, tavaszonként kissé megnyírva szép, tömött, alacsony sövény is nevelhető belőle. Teljes napot és jó vízgazdálkodású, táp­anyagban gazdag talajt igényel. Mínusz 15 °C-ig télálló.


A levendulát szeptembertől márciusig ültethetjük megfelelő talajba, napos helyre. Ha sövényt szeretnénk kialakítani, 22-30 cm távolságra telepítsük egymástól a töveket. A virágok elhervadása után vágjuk le a virágzó szárakat. Szaporítása dugványozással történhet. Az augusztusban szedett, nem virágzó, félfás, 8-10 cm-es hajtásdarabokat homok és tőzeg egy-egy arányú keverékében hidegházban gyökereztessük, majd a fiatal növénykéket a következő tavaszon ültessük ki a kertbe, végleges helyükre. Szeptemberben szabadba telepített hosszabb dugványok nevelésével is próbálkozhatunk.


Levendulaültetvény,pannonhalmi arborétum
Levendulaültetvény, pannonhalmi arborétum
Fotó: Fráter Erzsébet

Fűszeres illatú, magas illóolaj-tartalmú hajtásai miatt nagyon népszerű fűszer- és gyógynövény. Virágából bőrápolókat és illatszereket készítenek. Forrázata emésztésjavító és fejfájás ellen isszák. Hatóanyagai enyhe idegnyugtatók és alvászavarok esetén jó hatásúak.

Szárított virágát vászonzacskóba töltve illatosításra és ruhamoly-riasztásra használják Szárított virágnak teljes nyílás előtt kell levágni, amikor már látszik a virágok színe, ám még nincsenek teljesen kinyílva, és lógatva hűvös, száraz, levegőjárta helyen szárítani. Egyre divatosabb a konyhai felhasználása, dzsemek, édességek, fagylaltok ízesítésére használják.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: