A kertnek nemcsak látványa, hangja, hanem illata is van: föld, avar, fű és elsősorban a virágok aromája tölti be a levegőt. Az ember ősidők óta illatosítja magát és a környezetét, amiben kiemelkedő szerepet töltenek be a növények.
Levendula, az illatok sztárja
Virága a mediterrán életérzés megtestesítője, nincsen délszaki kert és álmatlanság levendula nélkül. A közönséges levendula (Lavandula angustifolia) sűrűn elágazó, bokrosodó, 60-80 cm magas félcserje, vagyis hajtásai a tő közelében megfásodnak, de nyári, hosszú szártagú hajtásai tovább nem vastagodnak, ősszel elpusztulnak. Örökzöld növény. Mediterrán vidékeken honos, természetes élőhelye Délnyugat-Európában van és Észak-Afrikáig terjed, száraz lejtők növénye. Dísznövényként is leginkább napsütötte rézsűkre, nagyobb sziklakertekbe ültetik, tavaszonként kissé megnyírva szép, tömött, alacsony sövény is nevelhető belőle. Teljes napot és jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt igényel. Mínusz 15 °C-ig télálló.
A levendulát szeptembertől márciusig ültethetjük megfelelő talajba, napos helyre. Ha sövényt szeretnénk kialakítani, 22-30 cm távolságra telepítsük egymástól a töveket. A virágok elhervadása után vágjuk le a virágzó szárakat. Szaporítása dugványozással történhet. Az augusztusban szedett, nem virágzó, félfás, 8-10 cm-es hajtásdarabokat homok és tőzeg egy-egy arányú keverékében hidegházban gyökereztessük, majd a fiatal növénykéket a következő tavaszon ültessük ki a kertbe, végleges helyükre. Szeptemberben szabadba telepített hosszabb dugványok nevelésével is próbálkozhatunk.

Fotó: Fráter Erzsébet
Fűszeres illatú, magas illóolaj-tartalmú hajtásai miatt nagyon népszerű fűszer- és gyógynövény. Virágából bőrápolókat és illatszereket készítenek. Forrázata emésztésjavító és fejfájás ellen isszák. Hatóanyagai enyhe idegnyugtatók és alvászavarok esetén jó hatásúak.
Szárított virágát vászonzacskóba töltve illatosításra és ruhamoly-riasztásra használják Szárított virágnak teljes nyílás előtt kell levágni, amikor már látszik a virágok színe, ám még nincsenek teljesen kinyílva, és lógatva hűvös, száraz, levegőjárta helyen szárítani. Egyre divatosabb a konyhai felhasználása, dzsemek, édességek, fagylaltok ízesítésére használják.