A 3 éves és közel 4,2 millió eurós uniós programsorozat célja, hogy erősítse és 2-5 százalékkal növelje a nyúlhús piaci jelenlétét – mondta Nagy István agrárminiszter. A nyúlhús biztonságos és fenntartható módon előállítható, választékbővítő alapanyag, melyet egész Európában a legszigorúbb élelmiszert biztonsági és állatjóléti szabványok szerint állítanak elő.
A nyúlhús szerepe a gasztronómiában
A nyúlhús bár kissé elfeledett, de a magyar konyhától nem ismeretlen, hagyományos alapanyag, mondhatni, a 21. század fehérjeforrása. Alacsony kalóriatartalmú, viszont magas biológiai értékű, allergén anyagoktól mentes húsféleség, mely könnyen emészthető az alacsony kollagén- és zsírtartalmának köszönhetően.

Igazi kulináris érték, könnyű, ízletes, sokszínű alapanyag, íze könnyű és finom, amelyet a gyermekek is szeretnek. Ezenkívül nagyon jól felszívja a gyógynövények, fűszerek, borok és húslevesek ízét, ami ideálissá teszi pörköltekhez, ragukhoz vagy rizottóhoz. Sokoldalúan felhasználható sütve, főzve, párolva vagy grillezve is.
A nyúlhús ágazat 2025 számai

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője szerint a nyúltenyésztés a magyar állattenyésztés szerves része, az Agrárminisztérium, az AMC és a Nyúl Terméktanács már régóta dolgozik együtt az ágazat fejlődése érdekében közös szakmai napokat, konferenciákat szerveztek, kiadványokkal népszerűsítik az ágazatot. Az export aránya jelenleg 95%, ami bizonyítja, hogy keresett, értékes termék a magyar nyúlhús szerte Európa piacain, ezt kell már csak azt kell elérni, hogy ez a határokon belül is megvalósuljon.
Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke a nyúlhús ágazat jelenlegi helyzetéréről árult el néhány információt.

A belföldi fogyasztásunk 1-2 százalék között mozog, ami ösztönzésre szorul, de szerencsére a 2019-2022 közötti mélypont után emelkedésnek indult, majd 2024-ben stabilizálódott.

Az elmúlt 15-20 évben az ágazat átrendeződött, elsődlegesen nagyüzemi termelés keretein belül történik a hús előállítása, de emellett reneszánszát éli a háztáji nyúltartás is. Jelenleg 3,6 millió darab nyulat termelünk az országban, a belföldiértékesítés 400-410 tonna között mozog, az export árbevétele pedig 30,4 millió euró.
Nagy István agrárminiszter szerint, aki még nem próbálta, ki ne maradjon belőle, mert élete legjobb döntését hozza, ha beilleszti a nyúlhús fogyasztását az étkezésébe, s nem csak az egészségünknek teszünk jót, hanem ezzel a magyar gazdaságot és a helyi gazdákat is támogatjuk.