0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 2.

Probiotikus italok: gyömbérkovászól az almakvászig…

Azok a baktériumok tartoznak a probiotikumok közé, amelyek nem akarnak az életünkre törni, épp ellenkezőleg még segítik a szervezetünk megfelelő működését.

A probiotikumok bizonyítottan hatékonyak az immunfunkciók támogatásában, a gyulladások csökkentésében, az egészséges emésztés elősegítésében, a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, a jó hangulat biztosításában, valamint a szép bőr megőrzésében.

A kovászos uborkát, meg a savanyított káposztát szinte mindenki ismeri, viszont a probiotikus italok, illetve hatásaik kevésbé köztudomásúak. Pedig ezek még az előbbieknél is több hasznot hajtanak nekünk.

A probiotikus italok fogyasztásának előnyei

–       Támogatják a bélrendszer egészségét és segítik az emésztést (a bennük levő baktériumok fokozzák a tápanyagok hozzáférhetőségét és felszívódását)

–       Képesek kiszorítani a patogén baktériumokat, amelyek olyan tüneteket okozhatnak, mint a puffadás, hasmenés, székrekedés, irritábilis bél szindróma, stb.

–       Küzdenek a fertőzések, az ártalmas szabad gyökök okozta károsodások és a krónikus gyulladás ellen

–       Részt vesznek a neurotranszmitterek szintézisében, amivel hozzájárulnak a pozitív hangulat és a derűlátó gondolkodás fenntartásához

–       Különleges összetevőket biztosíthatnak, például antioxidánsokat, enzimeket, elektrolitokat

–       És mindezeket sokkal könnyebben hozzáférhető formában adják, mint maguk a fermentált zöldségek

Pompás probiotikus italok házilag

Habár kereskedelmi forgalomban már többféle elérhető, otthoni körülmények között is könnyen készíthetünk magunknak probiotikus italokat.

Gyömbérkovász

Lényegében alapkészítménynek tekinthető, ami kiválóan alkalmas oltásra. Felhasználásával sokféle gyümölcsből készíthetünk kicsiny alkoholtartalmú italokat (akár gyömbérsört is).

Tegyünk 1 evőkanál héjával együtt lereszelt bio gyömbért (ha nem találunk olyat, inkább hámozzuk meg), 1 evőkanál cukrot és 1 dl tisztított vizet egy literes befőttesüvegbe, keverjük össze a hozzávalókat és zárjuk le az üveget. Tegyük napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyre érlelődni. Innentől fogva naponta adjunk hozzá 1-1 teáskanál cukrot és reszelt gyömbért, valamint fél dl vizet. A 7. nap körül intenzív buborékolással adja tudtunkra, hogy „feléledt”.  A továbbiakban 2-3 naponta vagy még ritkábban, akár hetente csak egyszer „etessük meg” az előbbiekkel.

Beoltáshoz 50-100 ml-t használjunk, attól függően, hogy mennyire szeretnénk szénsavasra a végeredményt. Amikor kiveszünk belőle egy negyedcsészés adagot, cserébe rögtön adjunk hozzá 1-1 evőkanál gyömbért és cukrot, továbbá negyed csésze vizet.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: