Az eredmények várhatóan új megvilágításba helyezik majd a gluténérzékenység definícióját, diagnosztizálását és kezelését.
A The Lancet című orvosi szaklapban megjelent kutatási áttekintés a nem cöliákiás gluténérzékenységre vonatkozó jelenlegi publikált bizonyítékokat vizsgálta. A céljuk az volt, hogy jobban megértsék ezt a rendkívül elterjedt állapotot – írja a MedicalXPress.
A gluténérzékenységben szenvedők gluténfogyasztás után tapasztalnak tüneteket, de nincs cöliákiájuk. Ez utóbbi ugyanis egy egész életen át fennálló, a glutén által kiváltott autoimmun betegség. A gyakori tünetek közé tartozik a puffadás, a hasi fájdalom és a fáradtság.

A vezető kutató, Jessica Biesiekierski, a Melbourne-i Egyetem docense elmondta, hogy az eredmények megdöntik a gluténérzékenységgel kapcsolatos régóta fennálló feltételezéseket.
– mondta Biesiekierski.
Forradalmasíthatja a diagnózist
Az eredmények azt mutatják, hogy a tüneteket gyakrabban váltják ki fermentálható rövid láncú szénhidrátok, amelyeket közismertebben FODMAP-oknak neveznek, más búzában található összetevők. Sőt, akár pszichés alapon is előjöhet, amikor az emberek bizonyos ételekkel kapcsolatos előítéletei vagy korábbi tapasztalatai alapján várják el a tünetek megjelenését.
A legnagyobb egyesített elemzésben csak néhány, szigorúan kontrollált vizsgálat mutatott ki valódi reakciót a gluténra. Összességében az emberek reakciói nem különböztek a placebóra adott reakciótól.


