0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 2.

Innováció, nemesítés és fenntartható zöldségtermesztés a világpiacon

Idén is a világ számos pontjáról érkeztek termelők, szakemberek, hogy a szokásos Bejo Nyílt Napokon ismerkedjenek a cég kínálatával, újdonságaival. Ebbe pedig nem csak az új fajták, hanem vetőmagkezelési eljárások is szerepeltek

Mintegy 40 zöldségnövény, közel 1000 fajta, ami 100 ország termelőihez jut el, több mint 2200 alkalmazott a világon, évente 2,5 millió kilónyi előállított vetőmag.

Ehhez tegyük még hozzá a 25 év alatt megszerzett organikus vetőmagelőállítási tapasztalatot, aminek eredménye 35 faj 170 fajtája. Mindez a holland Bejo Zaden széles választéka, melyek a különböző piaci igényekhez és eltérő éghajlati körülményekhez igazodnak.

Idén is a világ számos pontjáról érkeztek termelők, szakemberek, hogy a szokásos Bejo Nyílt Napokon ismerkedjenek a cég kínálatával, újdonságaival. Ebbe pedig nem csak az új fajták, hanem vetőmagkezelési eljárások, és technológiai finomítások is vonzerőt jelentettek.

Így indult a kis magyar szakértői csapat is, hogy az ott megszerzett ismeretekkel gazdagodva tegyék még sikeresebbé vállalkozásukat.

„Olyan terméket kell előállítani, ami igazodik a fogyasztói szokásokhoz. Megjelentek a mini növények, esetleg csak a térállással játszanak, hiszen vannak olyan fajták, melyek erre alkalmasak. Fejes káposztánál, csúcsos káposztánál, saláták közül a rómainál, a mini római esetében, vagy a pakcsojnál is van olyan, amiből sűrűbb ültetéssel kisebb méretűt lehet előállítani.

A hibridek elbírják a magasabb tőszámot, a térállás sűrítést”- hangsúlyozta Benák Péter, a Bejo magyarországi szaktanácsadója. Ugyanakkor olyan érdekességekkel is megjelennek évről-évre, mint a rózsaszínű, vagy vörös csúcsos káposzta, a kelkáposztából is a csúcsos fajta. Sajnos ezek olyan különlegességek, melyek friss piaci fogyasztásra Magyarországon minimális mértékben keresettek.

Nyugat-Európában a csúcsos káposzták iránt nagyobb az érdeklődés, már hagyományuk van, mivel a friss saláták mutatósak és édesebbek, így nagyobb mennyiségben fogynak.
Forrás: magyarmezogazdasag

Magazin ajánló: