0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 17.

Ünnepi asztal – Főszerepben a sajtok

Sokszor gondoljuk azt, hogy akkor leszünk méltók az ünnephez, ha kellően bonyolult, sokáig készülő ételeket teszünk az asztalra. És valóban, a legtöbb hagyományos ünnepi étel ilyen.

Azoknak ajánlunk néhány fogást, akik szeretnék megtörni ezt a hagyományt: itt a főszerepet a legjobb minőségű sajtok alakítják ízükkel, textúrájukkal; és a fogásokat a vendégekkel együtt is elkészíthetjük.

Sütőtökös gnocci négysajtos mártással

  • Hozzávalók a gnoccihoz:
sütőtökös gnocchi
Fotó: Koncz János/Kertbarát Magazin

• 500 g burgonya • 200 g héjában sült sütőtök • 2 db tojássárgája • 180 g finomliszt • 2 dkg só

A burgonyákat sós vízben, héjukban megfőzzük, teljes kihűlés után meghámozzuk és átnyomjuk krumplinyomón. A tört burgonyához hozzáadjuk a tojássárgáját, a sütőtökpürét, a sót és a lisztet. Összegyúrjuk és 15 cm hosszú, 2 cm széles hengereket formázunk a tésztából, majd 1-1,5 centis darabokra vágjuk a konyhakés életlen felével vagy tortakenő lapáttal. Lobogó sós vízben ad-dig főzzük, amíg felúsznak a víz tetejé- re, ezután serpenyőben kevés vajon átpirítjuk.

  • Hozzávalók a négysajtos mártáshoz:

• 5 dkg natúr gomolya vagy mozzarella • 5 dkg érlelt félkemény tehénsajt • 5 dkg kéksajt • 5 dkg érlelt kemény sajt (tehén-, juh- vagy kecskesajt) • 1 dl tokaji száraz fehérbor • 2,5 dl tejszín • csipet fehérbors

A sajtokat elmorzsoljuk-lereszeljük, fehérborssal ízesítjük, tehetünk hozzá egy gerezd reszelt fokhagymát és szárított snidlinget is, meglocsoljuk a fehérborral. Kis lábasban feltesszük melegedni a tejszínnel, ha összeolvadt, egyszer felfőzzük és el is készült.

sütőtökös gnocchi
Fotó: Koncz János/Kertbarát Magazin

A vajjal átpirított burgonyagombóckákra öntjük, és összekeverjük. Tálaláskor friss vágott petrezselymet hintünk rá. Pirított diódarabkákkal is nagyon finom.

TIPP: Tálalhatjuk köretként, de önálló fogásként is megállja a helyét.

Forró sajt az ünnepi asztalon

A raclette az egyik leghíresebb és legelismertebb hagyományos svájci étel. Tipikus hegyvidéki sajtos fogás, amely a hazai kézműves sajtokból is készíthető. Hagyományosan egy darab sajtot melegítettek fel nyílt tűzön, majd az olvadt részét lekaparták. Leggyakrabban főtt burgonyával, savanyúságokkal és hagymával tálalják. Ma már gyakran asztali raclette-grillsütővel készítik. Igazi vendégváró étel, a váratlanul érkező barátoknak pillanatok alatt az asztalra lehet varázsolni a legjobb partifalatokat, ráadásul a készítés is összehozza a társaságot. Melegen ajánlom az ünnepekre.

forró sajt
Fotó: Koncz János/Kertbarát Magazin
  • Hozzávalók 4 főre:
forró sajttál ünnepi tálalás
Fotó: Koncz János/Kertbarát Magazin

• 12 vastagabb szelet zsíros hegyvidéki sajt, lehet natúr, kakukkfüves, füstölt ízű • 1 kg kisméretű burgonya héjában főzve • vegyes savanyúság: gyöngyhagyma, csemegeuborka, sárgarépa, retek stb. • olívabogyó • koktélszószok ízlés szerint: majonézes, paradicsomos, zöld pesto stb. • pirított magvak • birsalmaragu

A sajtokat raclette-sütőben rózsaszínűre sütjük, majd óvatosan a főtt és forrón kettévágott héjas burgonyára csúsztatjuk, savanyúságokkal, szószokkal, friss kakukkfűvel tálaljuk.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: