Nőtt 2025-ben a globális bortermelés az előző évhez képest, amikor az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szerint 63 éves mélypontra süllyedt. Még nem véglegesek az adatok, a 2025-re vonatkozó előrejelzés 228 és 235 millió hektoliter közötti, a középkategóriás becslések szerint 232 millió hektoliter.
Ez jelenti a 3 százalékos növekedést a történelmileg alacsony 2024-es betakarításhoz képest, de még mindig 7 százalékkal az 5 éves átlag alatt van. Ez már a harmadik egymást követő év, amikor a termés az átlag alatt marad, mivel a szőlőültetvények továbbra is a kiszámíthatatlan időjárási viszonyokkal küzdenek.

Fagy, az aszály és a heves esőzések
2024-ben a globális bortermelés 1961 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza – miután a fagy, az aszály és a heves esőzések a kontinenseken károsították a szőlőültetvényeket. Ez további 2 százalékos csökkenést jelentett a már történelmileg alacsony 2023-hoz, és 14 százalékos csökkenést az előző 10 éves átlaghoz képest.
Rioja alacsony hozamról számolt be a jégeső, a gombabetegségek és a hőség következtében, míg a Castilla-La Mancha-ban a bortermelés 30 százalékkal csökkent az „intenzív hő” miatt. De vannak okok az ünneplésre. Olaszországban a termelés 8 százalékkal nőtt a kedvező éghajlati viszonyoknak köszönhetően.
Emellett az Egyesült Államok, a világ negyedik legnagyobb szőlőtermelője 2025-ben várhatóan 21,7 millió hektoliter bort fog termelni, ami 3 százalékos növekedést jelent 2024-hez képest. Ez azonban még mindig 9 százalékkal elmarad az ötéves átlagtól, és különösen elmarad a történelmi csúcsoktól.
„Ha megnézzük az elmúlt három év alacsonyabb termésének okait, azok nagy rész az éghajlati változásokra vezethetők vissza, amelyeket mindkét féltekén láttunk” – mondta John Barker, az OIV főigazgatója. „Néhány régióban volt hőség és aszály, majd viharos eső vagy váratlan fagy volt. Az a tény, hogy ez valóban a harmadik év egymás után, amikor ilyen hatásokat látunk, meglehetősen feltűnő” – tette hozzá.
Makrogazdasági szempontból „pozitív”

A déli féltekén a termelés 7 százalékkal nőtt három évnyi csökkenés után, amit Dél-Afrikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Brazíliában a növekedés okozott, ami segített ellensúlyozni az alacsonyabb termelést Chilében. Ennek ellenére a régió termelése körülbelül 5 százalékkal marad el az átlagtól, az OIV szerint.
Barker hozzátette, bár az alacsony kibocsátás „nagyon nehéz” lehet az egyes termelők és régiók számára, makrogazdasági szempontból „pozitív”, mivel biztosítja, hogy a termelés és a fogyasztás „többé-kevésbé összehangolt” legyen.
A Szervezet megjegyezte, hogy a globális bortermelés korlátozott növekedése segíthet a készletek egyensúlyában, mivel a hagyományos piacokon a kereslet továbbra is gyenge, a kínai fogyasztás továbbra is csökken, és a globális kereskedelem folyamatos bizonytalansággal szembesül.
A bikavértől a bikavérig – A St. Andrea Szőlőbirtok története



