Szerző: Almásy-Balla Orsolya
Nem árt, ha a teraszunk napos, déli, délnyugati fekvésű, mert így a növények több fényt kaphatnak, de a kevésbé napos balkonnal rendelkezőknek sem kell a friss zöldről lemondaniuk. Hasznos tanácsok és tippek következnek azoknak, akik szívesen ültetnek ebben az időszakban is.
Friss fűszer télen is
Amiben elsősorban érdemes gondolkozni, azok a fűszernövények, a snidling, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a petrezselyem és a zsálya. Tapasztalatból tudom, hogy fagyvédett teraszon vagy verandán a bazsalikom is jól elvan körülbelül mínusz 3-4 °C-ig.
Magas illóolaj-tartalmának köszönhetően kiváló természetes illatosító lehet a lakásban egy-egy lemetszett rozmaringág a kályha peremére vagy a radiátorra helyezve, hiszen stresszcsökkentő, fokozza az éberséget és a szellemi teljesítményt. Régen a paraszti életben is közkedvelt volt a ház illatosítójaként, vagy a ruhák közé téve molyűzőnek. A fürdővízhez keverve vérkeringést serkentő hatású.

A metélőhagymát (snidlinget) is egész télen tudjuk vágni és használni a konyhában különféle szendvicskrémekhez, dresszingekbe vagy szószokba. Akkor se bánkódjunk, ha mégis elfagynak a szárai, ugyanis tavasszal szépen újrahajt.

A petrezselyem akkor lesz jól használható télen is, ha viszonylag korán, szeptemberben bekaspózzuk, és hagyjuk, hogy a cserépben jól megerősödjön, akkor szép és sok növényünk lehet belőle télen is.
A zsálya szintén jól áttelel, folyamatosan kint tartható évekig kaspóban. Arra figyeljünk, hogy mindig érdemes eggyel nagyobb kaspóba ültetni tavasszal, egészen addig, amíg szeretnénk, hogy nőjön. Metszéssel tudjuk alakítani a lombját, csakúgy, mint a rozmaringnak is.
A kakukkfű a legellenállóbb a hideggel szemben. Ha nem szúrjuk el az öntözését – vagyis nem rohasztjuk ki idő előtt –, akkor sokáig élvezhetjük illatát, ízét és látványát is.
A kaspós levendulák is kint maradhatnak, hiszen ezek a növények is jól tolerálják a hidegebb időszakot.
Tea a balkonról
Ezeket a növényeket bátran használhatjuk a konyhánkban is télen, s nemcsak fűszerezéshez, hanem teának is kiválóak az influenzás időszakban. A kakukkfűtea ismert a hurut- és nyákoldó, köptető hatásáról köhögés esetén, valamint inhalálva fertőtleníti a légutakat. Az orvosi zsályából készült tea pedig természetes gyulladáscsökkentő torokfájás esetén. Erős íze miatt a konyhában csak kis mennyiségben szokás használni, de nagyon jól illik olasz tésztákhoz, sajtokhoz vagy vadhoz is.




