0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 6.

Egészséges, olcsó és finom

Egyelőre a címben felsorolt elvárások mindegyike megvalósíthatónak tűnik a saját vállalkozási szintjén, vallja Nagy Barna fancsikai kisvállalkozó. Az ugocsai településen élő nagycsaládos gazda néhány évvel ezelőtt azért kezdett el natúr levek készítésével foglalkozni, hogy szeretteit garantáltan egészséges italokkal tudja ellátni.

Aztán tavaly szeptemberben úgy gondolta, elérkezett az ideje, hogy továbblépjen, és másoknak is felajánlja cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül, természetes alapanyagokból készülő termékeit.

– Kezdjük talán a következőkkel: rettenetesen bosszantott, amikor minden év késő nyarától kezdve azt láttam, hogy a háztáji kertekben termett gyümölcs jelentős része ott megy tönkre a fákon, illetve később a fák alatt, mivel a tulajdonosoknak nem áll módjában a felesleg piacra vitele, sem az, hogy egyéb módon értékesítsék. Tudni kell, hogy errefelé a kiskerttulajdonosok jelentős része idős ember, akiknek se energiájuk, se lehetőségük nincs arra, hogy nagy mennyiségű befőttet vagy lekvárt készítsenek a rendelkezésre álló alapanyagból. Pedig mondanom sem kell, hogy vegyszermentes gyümölcsökről van szó.

• Nem kétséges, ahhoz, hogy akár csak a legkisebb gyümölcsfeldolgozó manufaktúrát létrehozza valaki, bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

– Nekem sem ment minden egyszerre. Évek alatt raktam össze a feldolgozáshoz szükséges gépsort, szereztem be a pasztörizáló meg a csomagoló berendezést. Hosszú ideig Németországban dolgoztam, és minden megtakarítható fillért félreraktunk a családdal. A manufaktúra megtervezésénél figyelembe vettem azoknak a magyarországi ismerőseimnek a tapasztalatait, akik néhány éve már sikeresen működnek ebben az ágazatban.

Nagy lendületet adott a vállalkozásomnak az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program. Ennek segítségével sikerült megvásárolnom egy olyan darálót, amelyhez prés is csatlakozik.

A lényeg: mostanában egy műszak alatt 500 kilo­gramm almát, 200 kilogramm céklát és nagyjából ugyanennyi sárgarépát tudok feldolgozni. Elárulhatom, hogy nálunk többnyire 18–20 órán át tart a műszak, mivel a ki­préselt levek pasztörizálása és kiszerelése nem tűr halasztást. A csomagolásra 5 és 3 literes, úgynevezett bag-in-a-box-okat használunk, ami vákuumos csomagolást tesz lehetővé. Kipróbáltuk: natúr zöldség- és gyümölcsleveink ebben a speciális, csappal ellátott alufóliában két hónapnál is hosszabb ideig eltarthatók.

Egyébként igazi családi vállalkozás a miénk. Az édesanyám és a legnagyobb fiam, a 14 éves Jonatán segítenek az alapanyag válogatásában, mosásában, előkészítésében, a feleségem, Zita látja el a szervezési – modern szóhasználatban a menedzsment – feladatokat.

A vevőkörünket mintegy 120 fő alkotja jelenleg, ők a környező falvakban, illetve a szomszédos járások településein élnek. Ez idő tájt többnyire magam terítem az árut. Egyébként ötféle levet állítunk elő, alma, cékla és sárgarépa felhasználásával.

 Mennyire biztos az alapanyag-ellátás?

– Almával bőségesen el vagyunk látva, mivel a már említett, a magyar állam által kezdetektől fogva felkarolt gazdaságélénkítő program támogatásával a környékünkön telepített gyümölcsösök már termőre fordultak. A mostani rendkívüli helyzet ellenére a cékla és a sárgarépa beszállítását is sikerült megszervezni. Több gazdatársam, amikor megtudta, hogy mennyi az átlagos heti szükségletünk ezekből a zöldségfélékből, felajánlotta, hogy idén ő is szívesen megtermeli az alapanyag egy részét. Ennek én magam is nagyon örülnék.

Éled a határ

– A földműves nem csupán optimista, emellett az is erénye, hogy előrelátó – vallja Kovács Árpád kisgejőci termelő, aki az ungvidéki térségben egyben a falugazdászi teendőket is ellátja. – Ennek megfelelően gazdatársaim már decemberben beszerezték az ősziek tavaszi fejtrágyázásához szükséges mű­trágyamennyiséget. Tették azt annál az egyszerű oknál fogva is, hogy a tápanyagok Ukrajnában ilyenkor a legolcsóbbak. Az sem okozott meglepetést számukra, hogy az enyhe tél után megjelennek a különböző gombabetegségek. Így ezekben a hetekben az országban már évek óta jól működő, alternatív postai szolgálatok segítségével jutnak a védekezéshez szükséges vegyszerekhez. Optimizmusra ad okot, hogy ugyan hiányzott a téli hótakaró, ám az ősziek így is szerencsésen átvészelték a mögöttünk hagyott hónapokat.

• Az alkatrészek beszerzése mennyire zökkenőmentes?

– Az már jóval bonyolultabb kérdés, hisz a használatban levő, különböző márkájú és nem túlságosan fiatal mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez akár több mint ezerféle tartaléknak kell folyamatosan raktáron lennie a nagy lerakatokon. A rendkívül helyzet ellenére a megrendelt tartozékok akár az ország legtávolabbi pontjáról is két-három napon belül megérkeznek.

• Jól tudjuk, ilyenkor a földműves számára torlódnak a teendők.

– Beköszöntött az április, ami köztudottan a kukoricavetés optimális ideje. Legfontosabb takarmánynövényünk termesztése mellett gazdatársaim közül idén sokan próbálkoznak napraforgó vetésével is, mivel a belőle készülő olaj iránt jelentősen megnövekedett a kereslet. Örömmel tapasztaljuk azt is, hogy mindig van új a nap alatt: az egyik sorstársam étkezési borsót vetett néhány hektáron, abban bízva, hogy a terményt majd jó áron tudja értékesíteni.

• Tudomásunk van róla, hogy a kárpátaljai magyar gabonater­mesztők idén szintet szeretnének lépni a minőségben.

– A Kárpátaljai Magyar Vállakozók Szövetsége még múlt nyár végén meghirdette gabonaprogramját. Ennek lényege, hogy több mint 350 gazdatársam jutott elit minőségű búza-szaporítóanyaghoz, valamint kiváló műtrágyához. Az akcióval az a célunk, hogy takarmánygabona helyett malmi minőségű terményt takarítsunk be a parcellákról. Ha sikerül, ez nem csupán az önbizalmunkat növeli, de bevételeink is jelentősen gyarapodhatnak. A mostani nehéz helyzetben mindkettőre nagy szükségünk van. A közgazdászok régóta mondogatják, hogy az élelmiszer stratégiai árucikk. A jelenlegi nem mindennapi helyzetben efelől már senkinek nincs kétsége.

Mi lesz a primőrökkel?

Ilyenkor látszik, hogy milyen nagy úr a megszokás. Kárpátalján, mint ahogy az egész országban, a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a piacok többségét bezárták. A hatóságok azért döntöttek így, mert ezeken a helyeken az élelmiszerek mellett sok minden mást is árulnak. Emiatt már most jelentős veszteségeket szenvedtek a fóliás zöldségtermesztők, mivel a primőrök döntő hányadát ez idáig a zöldségpiacokon értékesítették. A gazdák a továbbra is nyitva tartó élelmiszerboltoknak hiába kínálják portékáikat, azokban egyszerűen nem fogynak.

• Mit tehet ilyenkor a termelő?

– Kitartóan, újból és újból próbálkozik – fogalmaz lakonikusan Nagy Csaba falugazdász, aki nem csupán foglalkozásából eredően érintett a témában. A portáján álló három fóliasátorban ő is uborkát termeszt. A fűtött hajtatótérből az első tételeket ezekben a napokban igyekszik értékesíteni. – A környékbeli falvakban sok boltos ismerősömet felkerestem, és sikerült rábeszélnem őket, hogy csak annyi zöldségfélét vegyenek át tőlem, amennyit két nap alatt leforgása alatt feltehetően értékesíteni tudnak – folytatja a fiatal szakember. – Mert másnaponta úgyis hozom a friss árut. Az új körülményekhez alkalmazkodnia kell a bolti eladónak és a vásárlóknak egyaránt. A vevőknek mindenképpen, hisz a többségük egyszerűen nem szokott hozzá, hogy március végén – április elején friss zöldség kerüljön az asztalra.

• Ami máskor igencsak drága.

– Ám most például az uborkához a megszokottnál 25–30 százalékkal vagy még olcsóbban juthatnak hozzá. A hónapos retekhez pedig fele áron. Így tehát még a kisnyugdíjas számára is megfizethető. Úgy látszik, hogy jelentős mértékben attól függ a primőrszezon sikere, hogy milyen gyorsan történik meg a szemléletváltás a potenciális vásárlók körében.

• Az ágazat szereplői minduntalan a felvevőpiac jelentős szűküléséről beszélnek.

– Ez valós probléma. Normál helyzetben a megyében megtermelt primőr a felvásárlók és viszonteladók jól szervezett hálózatán keresztül jut folyamatosan a hágón túli, hozzánk 180–260 kilométerre található nagyvárosok piacaira, élelmiszerboltjaiba. Ez több mint 3 millió fogyasztót jelent. Ám nem szabad lebecsülni ebből a szempontból magát Kárpátalját sem, ahol valamivel több mint 1 millióan élnek. Kétségtelen, hogy az utóbbi hetekben jelentősen visszaesett a még nyitva tartó piacok forgalma, ám azzal mindenképpen számolni kell, hogy az alapvető élelmiszereket a lakosságnak valahol meg kell vásárolnia. Csakhogy most gyökeresen megfordult az irány: más években a vásárlók maguk kerekedtek fel, hogy a nagyobb települések piacain beszerezzék a friss zöldségféléket. A jelenlegi helyzetben mindezt valamennyi helyre nekünk kellene eljuttatni, illetve olyan viszonteladóknak felkínálni ezt a lehetőséget, akik vállalják az ebben az üzletben rejlő jelentős kockázatot. Mi, termelők már csak abban reménykedhetünk, hogy a szezon végén nullszaldóra jövünk ki.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság