0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 2.

Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.

A csökkenés leginkább a negyedik hónapban, augusztusban volt jelentős 21,5%, amikor egyaránt a belföldi értékesítést és az export kereskedelmet is érintette a vírushelyzet, adta hírül a svájci csokoládé manufaktúrák szövetsége, a Chocosuisse.

A svájci csokoládénak több mint 70%-át exportálják, ám idén a külkereskedelemnek leginkább a nyári turistaszezon mélyrepülése okozta a legnagyobb gondot – olvasható a szövetség közleményében.

A Chocosuisse olyan tagokat tudhat a soraiban, mint a Barry Callebaut (a világ egyik legnagyobb kakaó feldolgozó és csokoládé manufaktúrája) és a Lindt & Sprüngli (svájci csokoládégyár, mely 1845 óta működik).

A Chocosuisse előrejelzése szerint a tagjainak legfontosabb piacokon még hosszú ideig nem várható fellendülés.

Az elmúlt nyolc hónapos időszak alatt a svájci csokoládé belföldi kereskedelme szintén csökkent, miközben a külföldön gyártott csokoládék importja növekedett. A szövetség a magas svájci nyersanyag árakat hibáztatja köszönhetően a protekcionista szabályozásnak.

Svájc csokoládé ipara 2019-ben 1,7 millió eurós eladást generált.

Forrás: esmmagazine.com