Számára a LillaMéze a második gyermeke. Büszke hivatástudattal nagy gondot fordít az online és az offline marketingre, mint ahogyan arra is, folyamatosan képezze magát és segítsen minél több méhészt.
10 éve foglalkozol méhészkedéssel, ami azóta központi szerepet tölt be az életedben. Hogyan kezdődött és mit szólt a családod az új szenvedélyedhez?
– 2010-ben, diplomázás után kezdtem el méhészkedni, teljesen nulláról, és azonnal megfertőzött ez a szenvedély. Ugyanígy történt anyukámmal is, aki egyébként orvos, de 2012-ben elvégezte a méhész iskolát és van egy állománya 70 családdal, amit egymaga hozott létre és gondoz.
Mikor döntötted el, hogy saját márkát alapítasz?
– 2017-ben kezdtem el felépíteni a LillaMéze brandet, melynek mottója
Gondosan ügyelek az online jelenlétem színvonalára, lelkesen foglalkozom a közösségi médiában megjelenő fotókkal és szövegekkel. Ez a szívügyem, nagyon büszke vagyok rá, hogy felépítettem. Emlékszem, sokáig terveztem a logóját is.
Rengeteg munka van egy saját márkával, de látszik, hogy szívvel-lélekkel dolgozol rajta.
– A mézemhez a nevemet adom, méhészmester is lettem, ezért nagyon fontos a minőség. Sok a méhész, valamivel ki kell tűnni, ezért fontos a megjelenés is. Csak így lehet eredményesnek maradni.
Milyen terveid vannak?
– Az egyedi és szép üvegek használata most is nagyon fontos számomra, de a jövőben szeretnék majd saját tervezésű dobozt használni.
Például készítek viaszgyertyákat és elvégeztem egy szappankészítő tanfolyamot is, amit szeretnék majd a LillaMézével összekapcsolni.
Hogyan árusítod a termékeid?
– Szerencsére már van egy stabil vevőköröm, akiknek folyamatosan szállítom a mézet, közülük sokan házhoz is jönnek, de Mezőtúron és környékén vállalom az ingyenes házhoz szállítást.
Az OMME Mézes Reggeli programján minden évben aktívan részt veszek a helyi iskolákban és óvodákban. A helyi szálloda is rendszeres vásárlóm, akik a mézemet alapanyagként használják a sütéshez, az önkormányzat is kiemelt partnerem, akik a mézet igényesen összerakott ajándékcsomagokban veszik meg tőlem. Ide tartozik még a Túri Kamra, ami a helyi termelők, kézművesek termékeit értékesíti egy helyen.
Büszke vagyok rá, hogy forgalmazzák a termékeimet, amik jól fogynak náluk. A megtermelt mézem egy részét hordósan értékesítem, felvásárlónak adom el, de marad otthon mindig annyi, hogy a kisebb-nagyobb megrendelésekre legyen elég.
Milyen megrendeléseket szeretsz legjobban teljesíteni?
– Az egyik legkedvesebb megrendelésem az volt, amikor egy esküvőre kellett kis üvegben mézeket összeállítanom köszönőajándékként.
Hogyan hatott rád és a vállalkozásodra a járványhelyzet?
– A rendszeres vásárlóim most többet fogyasztottak, nekik többet adtam el, viszont a vendéglátó üzletek bezárása miatt maradtak el rendelések.
Hány méhcsaládod van?
– Mintegy 100 méhcsaládom van minden évben, ennél többet nem szeretnék tartani, ezért ha e fölé megy a családszám, akkor adok el belőle.
Milyen mézeid és méztermékeid vannak?
– Rakodókaptáraimmal minden évben vándorlunk. Kiemelt előnyt élvez az akác, ámor, vaddohány és a napraforgó. Különleges termékem az ámorméz, mely dekorüvegbe kerülve jut a boltok polcaira. A jellegzetes aromás méz magas vitamintartalommal és szíverősítő hatással bír. A hungarikumként nyilvántartott akácméz szintén kihagyhatatlan része a repertoárnak.
Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak?
– Nem minden év jó, sőt, egyre nehezebb méhészkedni, de én a méhek szerelmese vagyok, akkor is szeretni kell őket, ha nem túl eredményes az év, vagy ha gyengébbek, ilyenkor még kitartóbb vagyok, nagy a kihívás.
Milyen technológiát használsz?
– Félboczonádi egyenlő lépes kereteket használok, anyaráccsal méhészkedem. 2 fiókon van a fészek, így is telel a család.
A jó erős családoknál lekorlátozom egy fiókra az anyát. Jövőre szeretném majd a konténeres méhészkedést kipróbálni.
Melyik időszakot szereted a legjobban?
– A tavaszi felfejlődés a legszebb, amikor főhordásra készítem őket, az idő is jó és látszik a méheken a befektetett munka, egyszerre éled a természet és a méhek is. Most kezdődik az őszi vizsgálás, ezt is nagyon szeretem, ez egy kapcsolattartás is a méhészekkel, ilyenkor mindig megosztják velem az adott év történéseit, tapasztalatait, eredményeit. Külön kiemelném a vándorlást, ami számomra felér egy nyaralással. Idén például a Cserhátban voltunk akácon, lakókocsival mentünk és nagyon élveztük. Csak a természet, a méhek zsongása, és mi.
Méhegészségügyi ellenőrként is dolgozol. Hogyan fogadja a többi méhész a tanácsaid?
– Nagyon szeretem ezt a munkát, mert így segíthetem a környék méhészeit.
Nagyon jó az itteni méhész közösség.
Nem csak műveled, hanem oktatod is a méhészkedést. Mennyire áll közel hozzád a tanítás?
– Most volt az első alkalom, hogy taníthattam. Jászapátin OKJ-s méhész képzés keretén belül vettem részt elméleti és gyakorlati oktatóként. Vizsgabizottsági tagként pedig méhész vizsgákon vizsgáztattam. Nagyon élveztem, kihívás volt számomra a méhészet ilyen oldalról is. Október végén indul az új tanfolyam, már nagyon várom. Jólesett, hogy pozitív visszajelzést kaptam a hallgatóktól, ők is szerették az órákat, a végén olyan személyes és szívhez szóló ajándékot kaptam tőlük, amit meg is könnyeztem.
Mindezek mellett mivel foglalkozol még?
– Elengedhetetlen a mai világban a folyamatos fejlesztés.
Mi visz előre a munkáid során?
– A kitartás. Amikor a 130 fős esküvőre készítettem a köszönőajándékokat, éjszaka is dolgoztam. Vagy az ünnepi dömping, mikor csomagokat készítettem határidőre. Volt, amikor nem volt segítségem, akkor a nehezebb fizikai munkákat és a vándoroltatást fizetett emberekkel oldottam meg. Hamarosan megszerzem a C típusú jogosítványt. Ambiciózus és maximalista vagyok, ez hajt előre, és természetesen a férjemre is sokat támaszkodhatok, akár szakmai kérdésekben is. Kint lenni a méhek között számomra egy terápia: megnyugtat, a lelki világomat rendbe teszi. Nagyon jó látni azt a rendszert, amiben ők élnek és dolgoznak.
Függünk ugyan az időjárástól, de a méhek kezelését mi végezzük, fontos, hogy tanuljunk a hibáinkból.