A gyakorlatban is működő hagyomány
Japánban, azon belül is Okinawán bizonyára nap mint nap elhangzik a címben szereplő mondat. Ezzel emlékeztetik, illetve figyelmeztetik magukat és egymást arra, hogy a tökéletesen lezajló emésztéshez nem szabad teletölteni a gyomrot. Ez az egyik titka, hogy az ott élő emberek jobb életminőségben, és tovább élnek.
Csak nyolcvan százalék
Ugyanis helyet kell biztosítani ahhoz, hogy a gyomor meg tudja keverni a tartalmát és jól át tudja itatni az emésztőnedvekkel. Ez egy jelentéktelennek tűnő, de mégis életbevágóan fontos „összetevő” az étkezéseinkhez. Az éberség és a tudatos táplálkozás mindennapos gyakorlata.
Még néhány óvintézkedés a karácsonyi has- stressz ellen
Könnyen belátható, hogy az emésztési folyamat szempontjából az a legoptimálisabb, ha megvárjuk, amíg felkészülnek a szerveink az étel megemésztésére. A testünk az éhség érzésével tudatja, hogy táplálékfelvételre van szükség, és a feldolgozás is elő van készítve.
Jó étvággyal enni, lassan ízlelgetve a fogásokat, élvezve az ízeket, megadja a szükséges kielégülést. A hangsúly azon van, hogy ne legyünk éhesek, nem pedig azon, hogy „jóllakjunk”.
További terhektől szabadítjuk meg az emésztésben résztvevő szerveket, ha hagyunk elegendő időt az evésre és alaposan meg is rágjuk a falatokat. Az elégtelenül felaprított élelmiszer lebontása sokkal hosszadalmasabb, több munkára készteti az emésztőrendszert, és még savasító hatással is van a testre. Arról nem is beszélve, hogy ha figyelmetlenül, habzsolva eszünk és nem rágunk eleget, sokkal később érkezik meg a telítődés információja az agyba, és valószínűleg addigra már tényleg „túlettük” magunkat.
A gyomor nyugalma az étkezést követő fél órában hasonlóképpen fontos, mint az, hogy ne rohanás közben, stresszesen, vagy rossz hangulatban együnk.
Az étkezés közben vagy közvetlenül utána fogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék, felhígítja az emésztőnedveket, enzimeket, aztán ennek következtében gyengül az emésztés tüze. Jelentősebb mértékben a főétkezések között hidratáljuk a szervezetet.
Aki szívesen lemond az éjszakai rémálmokról a nyugalmas pihenés reményében, helyesen teszi ha lefekvés előtt legalább 4- 6 órával abbahagyja az evést.
Hiába tudjuk, hogy ezen javaslatok betartása jobbá teheti az életünket, mégsem mindig könnyű betartani, pláne karácsonykor. Ilyenkor több engedményt teszünk magukkal szemben, aztán hamarosan tapasztaljuk a kellemetlen következményeket. Ha pirulák helyett, mégis inkább természetes módon könnyítenénk meg a szervezetünk dolgát, van megoldás.
Bátran fogadjunk el segítséget
A következő gyógynövényekkel fokozhatjuk az emésztés erejét:
Apróbojtorján: fokozza az epe termelődését és segíti az ürülését.
Borókabogyó: stimulálja az epetermelést, görcsoldó, gyomorerősítő hatású. Serkenti a húgysav kiürítését, segít gyomorégés, reflux és puffadás esetén. Intenzív hatásai miatt nem ajánlott a folyamatos szedése, mivel irritálhatja a vizeletkiválasztószerveket.
-Borókatea: ½ kávéskanálnyi bogyót törjünk meg, öntsünk rá egy csésze forralt vizet, 10 perc állás után szűrjük át és lassan kortyoljuk el az „erdőzamatú” teát.
Borsmenta: fokozza az epetermelést, fájdalomcsillapító, csökkenti a simaizomgörcsöket, a bélgázképződést, és a hányingert.
Cickafark: epehajtó, gyulladáscsökkentő, csillapítja a bélgörcsöket, serkenti az emésztést.
Citromfű: oldja a gasztrointesztinális görcsöket, gátolja az erjedéses- rothadásos állapotok kialakulását, szélhajtó hatású. Akkor is ajánlott elkortyolnunk egy csészényi citromfűteát, amikor gyomorégést tapasztalunk étkezés után.
Csalán: mérsékli a gyomorsav kiválasztását és védi a nyálkahártyát. Gyomorfekély esetén összehúzó és hámosító hatású.
Diólevél: teája kellemes ízű és hasznos segítség lehet étvágytalanság, gyomornyálkahártya- gyulladás és hasmenés esetén.
Édeskömény: serkentőleg hat az emésztőnedvek elválasztására, epehajtó, nyugtatóan hat a gyomornyálkahártyára, segít gyomorpanaszok, gyomortáji felfúvódás, és görcsök esetén.
Fahéj: fokozza az emésztőnedvek termelését, javítja az emésztést, mérsékli a gyomorsavtúltengést, enyhe görcsoldó, erjedésgátló. Hatékony a gyomorhurut kezelésében.
Gyömbér: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, használható számos emésztési panasz, szinte mindenféle hányinger, és gyomorsavtúltengés esetén. Nyugtatja a gyomrot és a bélcsatornát.
Kamilla: emésztést javító, erősíti a májat és az epehólyagot, epehajtó hatású. A tápcsatorna gyulladásai esetén is segíthet.
Kardamom: segíti az emésztőnedvek termelődését, megszünteti a savfelöklendezést, böfögést és a hányingert. Görcsoldó és szélhajtó hatású. Hatásos az aggodalmaskodás, szorongás miatt keletkező emésztési zavarok ellen.
Katángkóró: támogatja a máj méregtelenítő munkáját, fokozza az epetermelést, serkenti az emésztést.
Komló: étvágyjavító, epehajtó, valamint nyugtató hatású ideges gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén.
Kömény: enyhe epehajtó, görcsoldó, gyomorerősítő, szélhajtó, gyomor- és bélfertőtlenítő hatású. Serkenti a gyomornedv elválasztását, és segíti az emésztést.
Körömvirág: javítja a máj és az epehólyag működését, teája elkortyolva gyomor- és nyombélfekély esetén áldásos.
Levendula: emésztésjavító, görcsoldó, serkenti az epeszekréciót, segít étvágytalanság és bélproblémák esetén.
Rozmaring: étvágyjavító, epetermelést fokozó, szélgörcsoldó hatású, továbbá megkönnyíti a zsíros, rostos húsok emésztését.
Szurokfű: fertőtleníti az emésztőrendszert, segít gyomorhurut esetén, enyhe görcsoldó.
Zsálya: étvágyfokozó, gyulladáscsökkentő hatású, ajánlott emésztési zavarok és felfúvódás kezelésére. Segít a nehéz falatok megemésztésében.