0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Öt érv a pisztáciafogyasztás mellett

Az emberek nagyon régóta fogyasztanak pisztáciát, ugyanis már a Ószövetségében is van utalás erre az enyhén édes magra, valamint már az 1880-as évek óta importálják az Egyesült Államokba.

A pisztácia, amely valójában a pisztáciafa ehető magja, egykor a nagypolgárok státuszszimbóluma és csemegéje volt, de ma már széles körben termesztik, és szinte bárki számára elérhető, aki tápláló nassolnivalóra vágyik. (Új-Mexikóban, Kaliforniában és Arizonában 950 farmon termesztik a termést!) Nem csoda, hogy számtalan fogyasztási módot találtak ki, a pörköléstől kezdve a salátákhoz való hozzáadásán át a fagylaltba és pékárukba való keverésig.

A pisztácia valójában minden ételben vagy rágcsálnivalóban megállja a helyét, csak attól függ, hogy mennyire szeretjük és mennyire vagyunk kreatívak.

Szórjunk aprított pisztáciát görög joghurtba; őröljük halhoz; vagy tegyünk be a sütőbe fűszerekkel és citrusfélékkel ízesítve. A sokszínű elkészítési módján túl még több okunk van arra, hogy pisztáciát fogyasszunk: Amy Gorin, dietetikus és a Stamfordban található Plant-Based Eats tulajdonosa szerint a pisztácia rendkívül egészséges és tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy elérjük a napi ajánlott mennyiséget.

Teljes értékű fehérje

Gorin szerint a pisztácia az egyik legmagasabb fehérje tartalmú nassolnivaló. „A pisztácia egy csodálatos növényi alapú teljes értékű fehérjeforrás, 32 grammnyi adagban 6 gramm fehérjét tartalmaz” – mondja. „Ez azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavval segít feltölteni a szervezetet.”

Általában a növényi fehérjeforrások nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ami azt jelenti, hogy a forrásokat kombinálni kell, hogy mindent megkapjunk, de a pisztácia azon kevesek egyike, amelyik mindent biztosít, amire szükségünk van.

Az egyik legmagasabb rosttartalmú fehérje

A rostban gazdag étrend csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A pisztácia több rostot tartalmaz, mint más diófélék, így kiváló választás a nassolásra. Harminckét gramm pisztácia 3 gramm rostot tartalmaz” – mondja Gorin.

Egészséges zsírokat tartalmaz

Sokan megdöbbennek a diófélék, köztük a pisztácia zsírtartalmától, és tévesen nem veszik figyelembe, hogy mennyire egészségesek. Gorin szerint a zsírtartalmuk (mértékkel fogyasztva) nem csökkenti az előnyeit; a pisztáciában található többszörösen telítetlen zsírok nemcsak a jóllakottság érzését növelik, hanem segítenek a koleszterinszint csökkentésében is.

„A pisztácia rostot és telítetlen zsírokat is biztosít. A fehérje, a rostok és a zsírok hármasa segít, hogy hosszabb ideig maradjunk jóllakottak, emellett elegendő energiát is biztosít számunkra” – mondja.

Sok B6-vitamint tartalmaz

A pisztácia összességében tápanyagokban gazdag, de a B6-tartalma is jelentős. A B6-vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott étrend segít megelőzni az olyan betegségeket, mint a vérszegénység, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Az izmok építéséhez is elengedhetetlen, mivel hozzájárul az aminosavak feldolgozásához a szervezetben. Egy marék pisztácia az ajánlott napi érték 30%-át adja ennek a fontos tápanyagnak. A pisztácia kisebb mennyiségben más B-vitaminokat is tartalmaz, köztük tiamint (B1) és folsavat (B12).

Számos antioxidánst tartalmaz

A pisztácia szerelmesei egy antioxidáns löketet is kapnak. Ugyanis a pisztáciában olyan vegyületek találhatók, mint a lutein, a béta-karotin és a gamma-tokoferol, melyek segítenek visszafordítani a sejtkárosodás hatásait.

Forrás: realsimple.com