0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 4.

Farmer-Expo Debrecenben, huszadszor

Augusztus 18-án megkezdődött a 20. Farmer-Expo Debrecenben. A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában, az újonnan megépült MAG-Ház előtt a megnyitón részt vett többek között Ángyán József, a VM parlamenti államtitkára, Kósa Lajo...

A társrendező, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége nevében Fekete Balázs elnök sorolta fel azokat a nehézségeket és gondokat, amelyek a magyar mezőgazdaságot napjainkban jellemzik. Mint hangsúlyozta, nem elsősorban a kritika szándéka vezérelte beszédének összeállításában, hanem hogy a következő évtizedben, évtizedekben is legyen mit megünnepelni, legyen mérhető, versenyképes agráriumunk.
Óriási gondunk, hogy egyre csökken a magyar állatállomány. A hivatalos adatok szerint a sertések hazai összlétszáma mára bőven 3 millió alá süllyedt. Ez minden idők legalacsonyabb értéke, alacsonyabb, mint a második világháború pusztítása utáni mélyponté. A tejelő szarvasmarhák száma kevesebb, mint 170 ezer darab – és az utóbbi időben rendre évenként 10 ezer darabbal csökkent az állomány. Mindeközben mi magyarok sertéshúsból, tejből és tejtermékből nettó importőrökké lettünk. Újabban Ausztriából hozunk be hasított félsertést – abból az Ausztriából, ahová ezer évig szállítottunk.
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége azzal is kiáll a hazai agrárágazat fejlesztése mellett, hogy mindhárom nagy regionális kiállítást (Hódmezővásárhely, Debrecen és Kaposvár) változatlanul támogatja.
A házigazdák nevében Nagy János centrumelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-s támogatásból megépített MAG-Ház készen áll a beüzemelésre. Az épület legfelső szintjén a legkorszerűbb módszerek szerint tudják oktatni és kutatni az öntözést.
Kósa Lajos polgármester a város nevében megköszönte a szervezőknek, hogy az elmúlt két évtizedben mindig megtartották a Farmer-Expót. Ángyán József államtitkár Fazekas Sándor miniszter megbízásából gratulált, s felhívta rá a figyelmet, hogy a szakmai elemzés helytálló, épp ezért a kritikát el kell fogadni. Célunk, hogy a magyar mezőgazdaság ne csupán alapanyagot termelő ágazat legyen, és ezen kívül vissza kell szerezni korábbi, sajátunknak tekintett piacainkat.

Avar László

Forrás: