0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Szent Márton nyomában

Európa legnépszerűbb szentje, Szent Márton a Római Birodalom Pannonia Provinciájában, Savariában (ma Szombathely) született Kr. után 316-ban, és 371-ben választották Tours püspökévé. Szülővárosa már a középkor óta őrzi kultuszát, majd a rendszervá...

Szombathely keleti részén, a hajdani Szentmárton faluban áll a Szent Márton-templom, mely Márton szülőháza fölé épült, a szomszédos domonkos kolostorban pedig a püspök életét és korát bemutató látogatóközpontot alakítottak ki a zarándokok és turisták számára. A templom előtt Rumi Rajki István szobra azt a jelenetet ábrázolja, amikor a hazatért Márton a kút vizével megkeresztelte édesanyját.

Az Európa Tanács 2005-ben a Szombathelytől Toursig vezető, Szent Márton kultuszának kiemelkedő emlékeit összekötő zarándokutat Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította. A Szent Márton Gyalogos Túraútvonal hazánkban két fő szakaszból áll: a 125 kilométeres déli útvonal (Via Sancti Martini) Szombathelyet a szlovéniai Martjanci (Mártonhely) településsel köti össze. Magyarországi jelzése sárga sáv, Szlovéniában pedig piros-fehér kör. A 220 kilométer hosszú északi útvonal Szombathelytől Pozsonyig vezet.

A Szent Márton-emlékhelyek közül a déli útvonal mentén fekvő Nádasd különleges körtemploma miatt nevezetes. 2003-ban építkezés során tárták fel a 11. században épült, lakótoronnyal erődített körtemplom (rotunda) alapjait, amelyet a 13. században nyugati irányban hosszhajóval bővítettek. A Szent Márton püspök oltalmára szentelt egyház erődtornyával és temetőjével a környék legkiemelkedőbb dombján épült. Lakótornyából a Rába völgyére, a hegyháti utakra, a kőszegi és a stájer hegyekig lehetett látni.

A 11. századi erődített rotunda páratlan építmény hazánkban. Európában hasonlót Prágában és Tynecben (Krakkó mellett) ismerünk. Egyedi jellegzetessége még a keleti falszakaszba mélyített, ívelt fülkeoltár, és látható a 13. századi átépítéskor készült oltár alapja, valamint a 11. századi és a 13. századi téglapadozat maradványai. A rotunda a Nádasdyak legkorábbi kiserődje és nemzetiségi temploma volt, a torony aljában talált 11. századi sírok pedig a Nádasdy nemzetség temetkezési helyei voltak.

Az egykori körtemplomot és lakótornyot gerendaváz formában felújították, ehhez a faanyagot a Szombathelyi Erdészeti Zrt. adta. A zarándokút Szombathelyről Jákra vezető szakasza mentén 2014-ben, a Szent Márton-erdőben pihenőhelyet adtak át Szombathely Megyei Jogú Város és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. együttműködésének keretében. A zarándokútról részletes leírások a www. viasanctimartini.eu honlapon olvashatók.

Szent Márton kútja Szombathelyen (Fotó: Orbán Róbert)

Forrás: