0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Mérséklődő sertéshústermelés

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) elő-rejelzése szerint a globális sertéshús-kibocsátás 109,3 millió tonnára (-1%) mérséklődhet az idén a 2015. évihez képest. Kína és az Európai Unió sertéshús-termelésének csökkenését az USA, ...

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 26 százalékkal több sertéshúst (579 ezer tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2016 első két hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint 60 százaléka Kínába, Japánba és Hongkongba irányult. A közösség sertéshúsimportja (5 ezer tonna) 16 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a behozatal 64 százaléka Svájcból származott.
Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,27 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2016 márciusában, 10 százalékkal csökkent egy év alatt.
A lipcsei árutőzsdén a sertés májusi, júniusi és augusztusi határidőre szóló jegyzései stagnáltak 2016. 18. hetének végén az egy héttel korábbihoz viszonyítva.
Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége 2–3 százalékkal növelte a sertések átvételi árát 2016. 18. hetében, míg egy részük nem változtatott az árakon az előző hetihez viszonyítva. Ugyanakkor a sertésárak átlagosan 9 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 1,32 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt időszakban. A németországi vágóhidak 19. heti árai 4,5 százalékkal emelkedtek az előző hetihez viszonyítva.
Az USDA előrejelzése szerint az Európai Unió sertéshústermelése 23,2 millió tonna körül alakulhat idén, így nem változik számottevően a 2015-ben előállított mennyiséghez képest. Az amerikai szakértők szerint a versenyképesebb árak miatt a közösség sertéshúskivitele 9 százalékkal, 2,6 millió tonnára emelkedhet az
idei évben az előző évihez képest.
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 17 százalékkal esett 2016. január–februárban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia és Ausztria voltak. Az élősertés-behozatal 16 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók
Szlovákia és Németország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal csökkent idén január–februárban 2015 azonos időszakához képest. A legtöbb sertéshúst Olaszországba és Japánba szállítottuk. A sertéshúsimport volumene 9 százalékkal emelkedett. A sertéshús több mint fele
Németországból, Lengyelországból és Ausztriából származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált periódusban.
A hazai termelésű vágósertés termelői ára kilogrammonként 383 forint hasított súly volt áprilisban, 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.
A termékpálya további fázisaiban is csökkentek az árak. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 8 százalékkal volt alacsonyabb áprilisban, mint 2015 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a sertéscomb fogyasztói ára 19 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. (Képünk illusztráció.)

Forrás: