0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Következetesen fejleszt a BASF

Az utóbbi évtizedben 75 százalékkal növelte eladásait a BASF növényvédelmi üzletága, ami páratlan teljesítmény az iparágban, derült ki a Limburgerhofban rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón. Markus Heldt, a BASF növényvédelmi üzletágának elnöke elm...

A folyamatosan átalakuló agrokémiai piacon aktívan keresik az egyesülési törekvésekből adódó lehetőségeket, ha azok megfelelnek a BASF következetesen megvalósított stratégiájának. Tavaly az üzletág forgalma 7 százalékkal nőtt és meghaladta az 5,8 milliárd eurót, a bevétel közel 80 százaléka gombaölő szerek és gyomirtók értékesítéséből származott, és gyorsan bővült a funkcionális növényvédelmi megoldások forgalma.
A BASF tavaly 514 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre, 30 százalékkal többet, mint öt évvel ezelőtt. A termékeik 40 százaléka 5 évnél fiatalabb újdonság, mondta el Harald Schwager, a cég ügyvezető igazgatói tanácsának tagja, és megvan a kritikus tömeg a további fejlesztésekhez, amelyek továbbra is a végfelhasználónak kívánnak minél teljeskörűbb megoldásokat kínálni. Ennek érdekében további befektetésekre és együttműködésekre készülnek. Fontos követelmény a fejlesztéseknél, hogy segítsék a fenntartható gazdálkodást társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt. Jó példa erre a MaglisTM, ami a BASF legjelentősebb vívmánya a digitális gazdálkodás területén. Ezen a digitális felületen található eszközök segítségével a gazdák összegyűjthetnek, értelmezhetnek és nyomon követhetnek egy sor növényekkel kapcsolatos adatot, hogy minél jobb döntéseket hozhassanak a növénytermesztésben és eladásban.


A fejlesztések másik kulcsterülete a kémiai és biológiai védelem ötvözése, ezen a téren a vetőmagkezelésben értek el sikereket. A biológiai megoldásokba, például a természetben is előforduló organizmusokba és növényi kivonatokba történő befektetések számos előnyt nyújtanak a gazdáknak, olyan alternatív eljárásokat, amelyekkel növelhető a rezisztenciakezelés hatásfoka. A Limburgerhofban nemrég megnyílt, biológiai és vetőmagokkal kapcsolatos megoldásokra szakosodott új kutatás-fejlesztési központnak köszönhetően még jobban felgyorsulhat az új termékek fejlesztése ezeken a területeken.
Markus Heldt a 2015 és 2025 között piacra kerülő növényvédő szerektől várható bevételt 3 milliárd euróra becsülte. Rendkívül sokoldalú gombaölő hatóanyagot fejlesztett ki a cég, a Xemium® számos betegség ellen, számos kultúrában vár bevezetésre. Hazánkban három új termékben lesz elérhető a 2017-18-as idényben. Árpában a Priaxor® gombaölő szer, valamint a csávázásra kifejlesztett Systiva®, illetve a még engedélyezés előtt álló, a szőlő gombabetegségek elleni védelmére szolgáló Sercadis® tartalmazza. A hatóanyag molekulaszerkezete lehetővé teszi, hogy víz- vagy zsírtaszító környezetben egyaránt kifejtse hatását. Egy évvel később léphet piacra a másik sokat ígérő gombaölő szer, a Revysol®, amelynek kulcsszerepet szánnak a betegség- és rezisztenciakezelésben számos kultúrában. A világ több mint 50 országában, több mint 60 kultúrában kívánják engedélyeztetni.
Előrelép a BASF a rizs, a kukorica és a szója gyomirtásában, valamint új atkaölő szert vezetett be szőlőben és két-három év múlva a rágó kártevők elleni készítménnyel lép piacra.
A 2016-os év hátralevő részében a BASF továbbra is változékony mezőgazdasági piaccal és kihívásokkal teli üzleti környezettel számol. A jelenlegi fejlesztések alapján a növényvédelmi üzletág törekszik a 2015-ös jövedelmezőségi szint elérésére.

Forrás: