Back to top

Egy norvég gazda a világ legjobb sajtkészítője

Egy kis norvég gazdaság, az ostegardeni tizenkét norvég vörös tehenet számláló tehenészet gyártja a világ legjobb sajtját. A tulajdonos, Jorn Hafslund gazda, a Fanaost nevű gouda sajtért kapta meg a rangos elismerést.

A Díjnyertes Fanaost

A Bergenben, Norvégiában tartott 25. Sajtvilágbajnokságra 40 országból érkeztek versenyzők. A 16 kategória győzteseit a bírák szuper arany sajttal díjazták, amelyből aztán kiválasztották a legjobb sajtnak járó díjat. Jorn Hafslund 2006-ban kezdte el gyártani saját sajtjait. 2018-ban 20 tonna sajtot termelt, főképp a díjnyertes Fanaost fajtából.

A sajt iránti nagy keresletnek köszönhetően ebben az évben Hafslund 30 tonnára növelhette termelését. A növekvő termelés miatt feleségével újabb fejlesztéseket indítottak. A sikeres házaspár a gouda mellett camembert és brie sajtokat is készít megrendelésre.

Alacsony antibiotikum használat

Hafslund kis állománya évente 80 000–90 000 kg tejet termel, ezen felül 120 000 litert tejet vásárol még a TINE-tól, amely Norvégia legnagyobb tejtermék-gyártója, forgalmazója és exportőre. A tehenei átlagos éves tejhozama 8000 kg. Az állományban az antibiotikumok használata alacsony, csakúgy mint egész Norvégiában, köszönhetően a jó genetikának.

"Alig használok antibiotikumokat"- állítja Jorn Hafslund.

"Valójában inkább egy pár hétig elkülönítve fejem a teheneket, minthogy penicillinnel kezeljem őket. Véleményem szerint a jó genetika és az általunk használt rendszer kombinációja eredményezi a tejünk minőségét.

700 liter tejből 15 sajtot tudunk előállítani, szemben az azonos mennyiségű TINE-tól származó tejből, amelyből csak 14 sajtot készítünk. A saját tejünkből csak camembert és brie sajt készül."- tette hozzá a díjnyertes sajtkészítő.

A sajtkészítés európai túrával kezdődött

A tehenek 96 hektár földön legelnek, az üszők pedig még nagyobb legelőterületen helyezkednek el. Mindegyik állat GPS nyakörvvel rendelkezik, így könnyebb a helyzetüket lokalizálni. A legelőterület nem minden egyes része jó minőségű, de Jorn Hafslund szerint az idősebb réten legelő állatok sokkal komplexebb tejet termelnek, amelynek a sajtok jellegzetes ízvilága köszönhető. Hafslund és felesége a konyhaasztalon kezdte a sajtkészítést hét évvel ezelőtt. Elmondása szerint, amikor belekezdtek a termelésbe nem tudott semmit sem a sajtokról és az első három, négy próbálkozás teljes kudarc volt.

"Ruth és én elmentünk egy tanfolyamra, aztán körbe utaztuk egész Európát, hogy még több tudást gyűjtsünk a sajtkészítésről."

A vállalkozást az Innovation Norway támogatásai segítették, így lehetővé vált számára, hogy felvegyen egy értékesítő munkatársat. Ma már hat teljes munkaidős alkalmazottal foglalkoztatnak az állomány és a sajtgyártás területén. A sajtmester elmondta, hogy számukra a tehenek az első számú erőforrások, minden más köréjük épül.

A norvég vörös

Jorn Hafslund a Geno-tól - a norvég vörös szarvasmarha tenyésztő szervezettől- származó szaporító anyaggal, saját maga tenyészti a norvég vörös szarvasmarháit. 

A Geno egy olyan tenyésztési programot fejlesztett ki, amely főként a termelésre és a vérmérsékletre irányuló szelekciót helyezi előtérbe, azonban az elmúlt évtizedben egyre nagyobb hangsúlyt kap a termékenység, az egészség és a tőgy tulajdonságai is. Ennek eredményeként a Geno programból származó tenyészbikák jól ismertek a magas termékenységi- és egészségi állapotukról, a jó vérmérsékletükről és a magas tejhozamról.

"A teheneim nagyon egészségesek jól legelnek és jól is termelnek. Ez mind a jó genetika eredménye, amely a Geno programjának köszönhető."- árulta el Jorn Hafslund.

Hozzátette, hogy a sajtkészítés sikeréhez a kiváló minőségű nyersanyag kulcsfontosságú, vagyis a kiváló tej elengedhetetlen hozzá. A díjnyertes sajtot a norvég élelmiszer-áruházlánc, a Meny értékesíti, de más nemzeti és nemzetközi kiskereskedők is felvették a mesterrel a kapcsolatot.

Forrás: 
www.dairyglobal.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Nem csak üres mekegés: érzelmeket közvetítenek a kecskék

A londoni Queen Mary Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek a legapróbb érzelmi változásokat is felismerni társaik hangjelzéseiben.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.

Tollas akrobaták a cívisvárosból

Hazánkban az 1980-as évek óta importált birminghami pergő és a debreceni pergő a két legnépszerűbb pergő fajta, meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2005 óta folynak kísérletek a magyar pergő kitenyésztésére, amely egyedek lényegében a birminghami pergő fajtából kiválogatott és továbbtenyésztett galambok.

Hiába az ASP, nem változtak a felvásárlási árak

Az afrikai sertéspestis távol-keleti elterjedése miatt jelentősen átrendeződött a világ sertéspiaca, ami hazánkban is problémákat okoz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai kiskereskedelmi áruházláncok, a vágóhidak, a sertéshús-feldolgozók és a tenyésztők részvételével soron kívüli megbeszélést kezdeményezett ennek megoldására.