Back to top

Manuka, a csodaméz

A manuka méz nem pusztán az egészségünkre van pozitív hatással. Ez a természetes antibiotikumnak tekintett szuperétel a külsőnkkel is csodákra képes.

A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális hatására a nyolcvanas években jöttek rá.

A nyers mézek atimikrobiális hatásukkal támogatják egészségünket, amit hidrogén-peroxid tartalmuknak köszönhetünk. A manuka méz további jótékony vegyületeket is tartalmaz. Ilyen például a metilglioxál (MGO) és a dihidroxi-aceton (DHA). Minél magasabb a manuka méz MGO tartalma, annál erősebb az antibakteriális ereje.

Például az MGO 100+ faktoros méz az immunrendszer fenntartásához elegendő. Az MGO 500+ jelölésű pedig a nagyon ellenálló fertőzésekkel szemben ajánlott.

Nézzük, pontosan mi mindenre jó a manuka méz!

Támogatja az emésztőrendszer egészségét

A sok antibiotikum használat tönkreteheti a bélflórát, kialakulhatnak olyan rezisztens baktériumok, amelyek már képesek ellenállni az erős gyógyszereknek is. Ezért érdemes inkább manuka mézzel kezdeni a kezelést. Magas antibakteriális és antioxidáns tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a gyomorfekély, a reflux, a Helicobacter pylori gyógyítására. Oligoszacharidokkal is rendelkezik, ezek elősegítik a jó bélbaktériumok szaporodását.

Enyhíti a torokfájást és a köhögést

Erőteljes antibakteriális, valamint vírus- és gombaölő hatása miatt gyakran használják a felső légúti megbetegedések kezelésére. Sűrű, ragadós anyaga védőréteget képez a torkon, ami a megelőzésben és a baktériumok elpusztításában is segítségünkre lehet. Nyugtató hatásával csökkenti a köhögést, ami segíti a zavartalan éjszakai alvást.

Segíti az elalvást

Több élelmiszer támogatja a könnyebb és gyorsabb elalvást. A manuka is közéjük tartozik. Egy kiskanálnyi manuka méz lefekvés előtt segít gyorsabban álomba szenderülni. Ez annak köszönhető, hogy tele van triptofán nevű aminosavval.

Javítja a bőr állapotát

A manuka méz fokozza a kollagéntermelést, ezáltal növeli a bőr rugalmasságát. A hidratáltságot is fenntartja, hisz magához tudja vonni a bőr felszínén a nedvességet, majd azt a mélyebb rétegekbe szállítani. Ez a szuperétel képes enyhíteni a sötét foltokat is. Emellett, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, felveszi a harcot a pattanásokkal, akneval, és a rosaceával.

A legegyszerűbb felhasználási módja: a megtisztított arca kenjünk fel egy teáskanálnyi manuka mézet, és hagyjuk hatni a maszkot 20 percig. Ezután öblítsük le meleg vízzel, és a szokásos módon ápoljuk.

Gyógyítja a sebeket

Tanulmányokkal igazolt, hogy a manuka méz jelentősen lerövidíti a sebek és égési nyomok gyógyulását. Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, valamint küzd a fertőzésekkel szemben. Olyanokkal is, melyeket a gyakran nem kezelhető Staphylococcus aureus okoz. Ajánlott herpesz, ekcéma, rovarcsípés, pikkelysömör, pelenkakiütés, valamint I. és II. fokú égési sérülések enyhítésére. Súlyos sérülések és sebek esetén nem elegendő a használata.

Mindig megbízható forrásból vásároljuk, és figyeljünk a manuka méz minősítésére. Ha valakinek méz- vagy méhcsípés allergiája van, kerülje a manuka mézet is. Cukorbetegek pedig konzultáljanak orvosukkal, mielőtt használni kezdenék.

 

Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.