0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Manuka, a csodaméz

A manuka méz nem pusztán az egészségünkre van pozitív hatással. Ez a természetes antibiotikumnak tekintett szuperétel a külsőnkkel is csodákra képes.

A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális hatására a nyolcvanas években jöttek rá.

A nyers mézek atimikrobiális hatásukkal támogatják egészségünket, amit hidrogén-peroxid tartalmuknak köszönhetünk. A manuka méz további jótékony vegyületeket is tartalmaz. Ilyen például a metilglioxál (MGO) és a dihidroxi-aceton (DHA). Minél magasabb a manuka méz MGO tartalma, annál erősebb az antibakteriális ereje.

Például az MGO 100+ faktoros méz az immunrendszer fenntartásához elegendő. Az MGO 500+ jelölésű pedig a nagyon ellenálló fertőzésekkel szemben ajánlott.

Nézzük, pontosan mi mindenre jó a manuka méz!

Támogatja az emésztőrendszer egészségét

A sok antibiotikum használat tönkreteheti a bélflórát, kialakulhatnak olyan rezisztens baktériumok, amelyek már képesek ellenállni az erős gyógyszereknek is. Ezért érdemes inkább manuka mézzel kezdeni a kezelést. Magas antibakteriális és antioxidáns tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a gyomorfekély, a reflux, a Helicobacter pylori gyógyítására. Oligoszacharidokkal is rendelkezik, ezek elősegítik a jó bélbaktériumok szaporodását.

Enyhíti a torokfájást és a köhögést

Erőteljes antibakteriális, valamint vírus- és gombaölő hatása miatt gyakran használják a felső légúti megbetegedések kezelésére. Sűrű, ragadós anyaga védőréteget képez a torkon, ami a megelőzésben és a baktériumok elpusztításában is segítségünkre lehet. Nyugtató hatásával csökkenti a köhögést, ami segíti a zavartalan éjszakai alvást.

Segíti az elalvást

Több élelmiszer támogatja a könnyebb és gyorsabb elalvást. A manuka is közéjük tartozik. Egy kiskanálnyi manuka méz lefekvés előtt segít gyorsabban álomba szenderülni. Ez annak köszönhető, hogy tele van triptofán nevű aminosavval.

Javítja a bőr állapotát

A manuka méz fokozza a kollagéntermelést, ezáltal növeli a bőr rugalmasságát. A hidratáltságot is fenntartja, hisz magához tudja vonni a bőr felszínén a nedvességet, majd azt a mélyebb rétegekbe szállítani. Ez a szuperétel képes enyhíteni a sötét foltokat is. Emellett, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, felveszi a harcot a pattanásokkal, akneval, és a rosaceával.

A legegyszerűbb felhasználási módja: a megtisztított arca kenjünk fel egy teáskanálnyi manuka mézet, és hagyjuk hatni a maszkot 20 percig. Ezután öblítsük le meleg vízzel, és a szokásos módon ápoljuk.

Gyógyítja a sebeket

Tanulmányokkal igazolt, hogy a manuka méz jelentősen lerövidíti a sebek és égési nyomok gyógyulását. Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, valamint küzd a fertőzésekkel szemben. Olyanokkal is, melyeket a gyakran nem kezelhető Staphylococcus aureus okoz. Ajánlott herpesz, ekcéma, rovarcsípés, pikkelysömör, pelenkakiütés, valamint I. és II. fokú égési sérülések enyhítésére. Súlyos sérülések és sebek esetén nem elegendő a használata.

Mindig megbízható forrásból vásároljuk, és figyeljünk a manuka méz minősítésére. Ha valakinek méz- vagy méhcsípés allergiája van, kerülje a manuka mézet is. Cukorbetegek pedig konzultáljanak orvosukkal, mielőtt használni kezdenék.

 

Forrás: food.news