Back to top

Manuka, a csodaméz

A manuka méz nem pusztán az egészségünkre van pozitív hatással. Ez a természetes antibiotikumnak tekintett szuperétel a külsőnkkel is csodákra képes.

A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális hatására a nyolcvanas években jöttek rá.

A nyers mézek atimikrobiális hatásukkal támogatják egészségünket, amit hidrogén-peroxid tartalmuknak köszönhetünk. A manuka méz további jótékony vegyületeket is tartalmaz. Ilyen például a metilglioxál (MGO) és a dihidroxi-aceton (DHA). Minél magasabb a manuka méz MGO tartalma, annál erősebb az antibakteriális ereje.

Például az MGO 100+ faktoros méz az immunrendszer fenntartásához elegendő. Az MGO 500+ jelölésű pedig a nagyon ellenálló fertőzésekkel szemben ajánlott.

Nézzük, pontosan mi mindenre jó a manuka méz!

Támogatja az emésztőrendszer egészségét

A sok antibiotikum használat tönkreteheti a bélflórát, kialakulhatnak olyan rezisztens baktériumok, amelyek már képesek ellenállni az erős gyógyszereknek is. Ezért érdemes inkább manuka mézzel kezdeni a kezelést. Magas antibakteriális és antioxidáns tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a gyomorfekély, a reflux, a Helicobacter pylori gyógyítására. Oligoszacharidokkal is rendelkezik, ezek elősegítik a jó bélbaktériumok szaporodását.

Enyhíti a torokfájást és a köhögést

Erőteljes antibakteriális, valamint vírus- és gombaölő hatása miatt gyakran használják a felső légúti megbetegedések kezelésére. Sűrű, ragadós anyaga védőréteget képez a torkon, ami a megelőzésben és a baktériumok elpusztításában is segítségünkre lehet. Nyugtató hatásával csökkenti a köhögést, ami segíti a zavartalan éjszakai alvást.

Segíti az elalvást

Több élelmiszer támogatja a könnyebb és gyorsabb elalvást. A manuka is közéjük tartozik. Egy kiskanálnyi manuka méz lefekvés előtt segít gyorsabban álomba szenderülni. Ez annak köszönhető, hogy tele van triptofán nevű aminosavval.

Javítja a bőr állapotát

A manuka méz fokozza a kollagéntermelést, ezáltal növeli a bőr rugalmasságát. A hidratáltságot is fenntartja, hisz magához tudja vonni a bőr felszínén a nedvességet, majd azt a mélyebb rétegekbe szállítani. Ez a szuperétel képes enyhíteni a sötét foltokat is. Emellett, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, felveszi a harcot a pattanásokkal, akneval, és a rosaceával.

A legegyszerűbb felhasználási módja: a megtisztított arca kenjünk fel egy teáskanálnyi manuka mézet, és hagyjuk hatni a maszkot 20 percig. Ezután öblítsük le meleg vízzel, és a szokásos módon ápoljuk.

Gyógyítja a sebeket

Tanulmányokkal igazolt, hogy a manuka méz jelentősen lerövidíti a sebek és égési nyomok gyógyulását. Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, valamint küzd a fertőzésekkel szemben. Olyanokkal is, melyeket a gyakran nem kezelhető Staphylococcus aureus okoz. Ajánlott herpesz, ekcéma, rovarcsípés, pikkelysömör, pelenkakiütés, valamint I. és II. fokú égési sérülések enyhítésére. Súlyos sérülések és sebek esetén nem elegendő a használata.

Mindig megbízható forrásból vásároljuk, és figyeljünk a manuka méz minősítésére. Ha valakinek méz- vagy méhcsípés allergiája van, kerülje a manuka mézet is. Cukorbetegek pedig konzultáljanak orvosukkal, mielőtt használni kezdenék.

 

Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy milliárd forintból fejlődött a sütőipari cég

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Száműzik a műanyagpalackokat a a Pécsi Tudományegyetemről

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.