Back to top

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Gyorsan beindul az orosz csirke export

A baromfihús Kínába irányuló exportja dinamikusan fog növekedni az elkövetkező években, az erről szóló az elemzést néhány hete a globalmeatnews.com portál tette közé.

Az elemzők szerint 2024-ben az orosz baromfi exportja Kínába 814 millió USD nagyságrendet fog elérni.

Jelenleg 23 orosz üzemnek van joga exportálni a kínai piacra. A kínai baromfiexport jogát tavaly nyerték el az oroszok.

Ebben az évben az orosz cégek 30 000 tonna baromfihúst tudnak Kínába exportálni, az elkövetkező években az export várhatóan évi 150 000 tonnára nő majd, az egyik legnagyobb baromfi feldolgozó vállalat, a  Cherkizovo előrejelzése szerint.

Első tételként 2019 áprilisában a Miratorg Holding által feldolgozott 54 tonna baromfiszárny került a kínai piacra. Egy belső forrás szerint a legnagyobb tételeket Kína belső, középső részére szállítják.

Az oroszok a legnagyobb lehetőséget a csirke lábak, combok és szárnyak értékesítésében látják, azt azonban érzékelik,  hogy az uniós cégek ebben komoly versenytársak lesznek.

Miért a csirkeláb és a csirkeszárny?

Kínában valamiért elmondhatatlan népszerűségnek örvend a csirkeláb és a szárny.

Gyakran fogyasztják snack-ként, és az éttermekben is többféle változatban szerepel az étlapon.

Az ország hatalmas méreteiből adódóan olyan különbségek vannak az egyes régiók között akár éghajlat, akár alapanyagok szempontjából, hogy ezek óhatatlanul különböző kulináris hagyományokhoz vezettek. Viszont az alapanyag-használatát szinte mindenütt a földhiány határozza meg. Egyes magyarázatok szerint ezért viszonylag keveset fogyasztanak olyan állatból, amelynek nagyobb legelőterület kell,

hiszen ha egy marhának elegendő legelő területet bevetnek gabonával, több élelemhez jutnak, tehát jobban megéri rizst vetni, mint marhát, birkát nevelni.

Elsősorban olyan állatok húsát fogyasztják nagyobb mennyiségben, amelyek elvannak a ház körül is.  A kínai konyha az állat minden részét fel tudja használni, ami emberi fogyasztásra alkalmas - sokak szerint még olyan dolgokat is, amelyek nem alkalmasak.

Forrás: 
globalmeatnews.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Csökkent a sertésvágások száma

Hosszú idő után, az idei első fél évben ismét csökkent a vágóhidak sertésvágásainak száma. Ezt részben az okozza, hogy a környező országokban - például az afrikai sertéspestis által sújtott Romániában - erősen megnőtt az élő állat iránti kereslet - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének több mint a felét az agrárium adta

A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

A jövő 50 egészséges élelmiszere megmentheti a Földet?

Kaktuszok, algák, hínárok, tökvirág és lótuszgyökér. Ezek a növények is rajta vannak a jövő 50 egészséges élelmiszerének a listán, amelyek fogyasztása nem csak az emberi szervezetnek kedvező, hanem megmenthető a Föld is velük.

Kína felfüggeszti a növényvédőszerekre és tejsavófehérjére kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.

A liszt és a péksütemények éves áremelkedése tovább gyorsult

Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt. Elemzők 3,2 százalékot vártak augusztusra.

A hétvégén a libamájé lesz a főszerep a Vajdahunyad várban

Libamáj fesztivált rendeznek a Vajdahunyad várban szeptember 14-15-én - mondta Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A külkereskedelmi többlet több mint a felét adta az agrárium

A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

A húsmentes étrend növeli a stroke kockázatát

A stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői egy nagy szabású új kutatás szerint.