Back to top

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Gyorsan beindul az orosz csirke export

A baromfihús Kínába irányuló exportja dinamikusan fog növekedni az elkövetkező években, az erről szóló az elemzést néhány hete a globalmeatnews.com portál tette közé.

Az elemzők szerint 2024-ben az orosz baromfi exportja Kínába 814 millió USD nagyságrendet fog elérni.

Jelenleg 23 orosz üzemnek van joga exportálni a kínai piacra. A kínai baromfiexport jogát tavaly nyerték el az oroszok.

Ebben az évben az orosz cégek 30 000 tonna baromfihúst tudnak Kínába exportálni, az elkövetkező években az export várhatóan évi 150 000 tonnára nő majd, az egyik legnagyobb baromfi feldolgozó vállalat, a  Cherkizovo előrejelzése szerint.

Első tételként 2019 áprilisában a Miratorg Holding által feldolgozott 54 tonna baromfiszárny került a kínai piacra. Egy belső forrás szerint a legnagyobb tételeket Kína belső, középső részére szállítják.

Az oroszok a legnagyobb lehetőséget a csirke lábak, combok és szárnyak értékesítésében látják, azt azonban érzékelik,  hogy az uniós cégek ebben komoly versenytársak lesznek.

Miért a csirkeláb és a csirkeszárny?

Kínában valamiért elmondhatatlan népszerűségnek örvend a csirkeláb és a szárny.

Gyakran fogyasztják snack-ként, és az éttermekben is többféle változatban szerepel az étlapon.

Az ország hatalmas méreteiből adódóan olyan különbségek vannak az egyes régiók között akár éghajlat, akár alapanyagok szempontjából, hogy ezek óhatatlanul különböző kulináris hagyományokhoz vezettek. Viszont az alapanyag-használatát szinte mindenütt a földhiány határozza meg. Egyes magyarázatok szerint ezért viszonylag keveset fogyasztanak olyan állatból, amelynek nagyobb legelőterület kell,

hiszen ha egy marhának elegendő legelő területet bevetnek gabonával, több élelemhez jutnak, tehát jobban megéri rizst vetni, mint marhát, birkát nevelni.

Elsősorban olyan állatok húsát fogyasztják nagyobb mennyiségben, amelyek elvannak a ház körül is.  A kínai konyha az állat minden részét fel tudja használni, ami emberi fogyasztásra alkalmas - sokak szerint még olyan dolgokat is, amelyek nem alkalmasak.

Forrás: 
globalmeatnews.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

KSH: 10,9 százalékkal nőtt az export szeptemberben

Szeptemberben az export euróban számított értéke 10,9 százalékkal, az importé 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn első becslése alapján.

Európai szinten is meghatározó a hazai lúdtermelés

Hazánkban Szent Márton nap környékére és a karácsonyra összpontosul a lúdhús iránti kereslet, így a lúdágazat szereplői abban bíznak, hogy a következő hetekben kiegyensúlyozottabbá válhat a piac. 2018-ban a feldolgozó-üzemekben közel 22 ezer tonna mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket.

Több forrás keretében is támogatják a halágazatot

A Vidékfejlesztési Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program több intézkedése is összhangban van a Bakony Expo céljaival, tematikájával - hangsúlyozta Viski József vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Veszprémben a Bakony Expo megnyitóján.

Újabb brazil piacszerzés Kínában

Kína további hét brazil vágóhídnak, illetve sertéshús-csomagolónak adta meg az engedélyt az export elindításához. A kínaiak által akkreditált vágóüzemek Santa Catarina államban vannak, innen származik a brazil sertéstermelés egyharmada. Az állam állategészségügyi státusza magas, többek között mentes a ragadós száj- és körömfájástól is, ami a kínai szakemberek döntésében fontos szerepet játszott.

Márton-napi püspökfalat

A Szent Márton ünnepéhez fűződő szokások lassanként újra beszivárognak az életünkbe. Óvodások Márton-napi felvonulásokat tartanak maguk készítette lámpással a kezükben, a modern meteorológia és a klímaváltozás ellenére pedig úgy gondoljuk, hogy „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

Hamarosan eltűnik a libamáj New Yorkból

A felkapott New York-i éttermek étlapjairól 2022-től már nem választhatnak a vendégek libamájból készült ételeket. A luxus élelmiszer forgalmazását a városi tanács betiltotta.

Tíz franciából kilenc - a bio már sokkal több, mint trendi

Mind népszerűbbek a bioélelmiszerek Franciaországban. Forgalmi értékük tavaly felszökött 9,7 milliárd euróra, mindössze egy év alatt 1,4 milliárd euróval többet költöttek a francia fogyasztók bioélelmiszerekre.