Back to top

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Legnagyobb területen a fekete ribizlit termelik a lengyelek, összesen 30 ezer hektáron, a színes ribizlit pedig  13 ezer hektáron.

Az elmúlt évben a különböző ribizli fajtákból 126 ezer tonna termett.

Ebben az évben az időjárás kedvezőtlen volta miatt feltehetően a termés  20% - kal lehet kevesebb,  mint  tavaly. Fő termőterülete Lublin körzetében van.  

Bár ezek a gyümölcsök számos, az egészséget támogató tulajdonsággal rendelkeznek, nem olyan népszerűek, mint például a málna.  A friss fekete ribizli más országokban kevésbé ismert, ezért ott főként feldolgozott formában fogyasztják. Ehhez bizonyosan hozzájárul, a friss fekete ribizli fanyar, savanykás íze. Pedig

jó tudni, hogy a nyers fekete ribizli egészségvédő hatás tekintetében magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt.

A ribizli bogyókat kiváló táplálkozási értékek jellemzik. Az ásványi sók, pektinek és vitaminok tartalmának köszönhetően minden embernek az étrendjébe ajánlott beilleszteni, hiszen az antioxidáns tartalmának köszönhetően az

egészség megtartásában rendkívül fontos szerepet játszanak. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából,  karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban, hiszen 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.

Nem véletlen, hogy Lengyelországban a ribizli növekvő népszerűsége a feldolgozóipari kereslet miatt, az ízlés változásából és a pozitív egészségügyi tulajdonságaiból ered.

A becslések szerint a fekete ribizli termés 90%-a  a lengyel feldolgozóiparba vándorol, elsősorban gyümölcslevek, fagyasztott élelmiszerek, dzsemek és tinktúrák előállításához használják fel.

A fekete ribizlit főként fagyasztott formában exportálják a külföldi piacokra. 2018-ban 45 ezer tonnát vittek külföldre, ami termés 36 %-át tette ki. A fagyasztott fekete ribizli legfontosabb külföldi felvevő piacai Fehéroroszország (16,5 ezer tonna, az exportmennyiség 37% -a), Németország (9,8 ezer tonna, 22%) és Nagy-Britannia (4 ezer tonna, 9%) Hollandia (3,9 ezer tonna, 9%).

A friss fekete ribizli exportja viszont sokkal kisebb volt, mindössze 2,5 ezer tonna. A frissen szüretelt gyümölcsöt elsősorban a német, a belorusz és az osztrák piacokon értékesítik.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európában is betiltott peszticidek

Miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság igazolta, hogy a klórpirifosz és a metil-klórpirifosz káros, elsősorban genotoxikus és a fejlődésre neurotoxikus hatásuk van, a Tanács végül megtiltotta a két peszticid európai forgalmazási engedélyének kiadását.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

71 agrárminiszter Berlinben

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a berlini Zöld Hét keretében nemzetközi agrárminiszter-találkozót szerveznek, ahol a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdéseit tárgyalják meg a vezető agrárpolitikusok. Az idén 71 kollégéját köszöntötte Julia Klöckner német agrárminiszter. A tanácskozás végén kiadott kommünikéjükben a globális kereskedelem fontosságát hangsúlyozzák a résztvevők.

Erősödik az igény a házi pálinkára

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, hozzátéve, hogy az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell.

PwC: a vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábbak

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

Melyek a legfontosabb globális kockázati tényezők?

A svájci Davosban ma megkezdődik az 50. Világgazdasági Fórum, amelyen az egyik legfőbb téma a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem lesz, egy egységes és fenntartható világ felépítésének lehetőségeiről cserélnek véleményt a kormányok nemzetközi szervezetek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői.

Mindennapi mérgek az ételeinkben

Míg nagyanyáink, nagyapáink asztalára hetente csak egyszer, jó esetben kétszer került hús, addig napjaikban egy-egy étkezést el se tudunk képzelni pácolt felvágott, füstölt kolbász, rántott-, vagy sült hús nélkül. Holott ezek az élelmiszerek, a tojáskészítményekkel és tejtermékekkel karöltve, azok, amelyekkel a legnagyobb a kockázata, hogy beviszünk káros anyagokat is a szervezetünkbe.

ASP - Bulgáriában 200 000 sertést öltek le

Az elmúlt hónapokban az afrikai sertéspestis vírus terjedése miatt a bolgár sertésállomány 15 %-át kellett felszámolni. A sertéshús ára több, mint 60%-kal emelkedett.

Az olasz maffiánál kötöttek ki az EU-s agrártámogatások

Eurómilliókat markolt fel uniós agrártámogatásokból az olasz maffia két klánja. A helyi rendőrség a múlt héten 94 embert vett őrizetbe.