Back to top

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Legnagyobb területen a fekete ribizlit termelik a lengyelek, összesen 30 ezer hektáron, a színes ribizlit pedig  13 ezer hektáron.

Az elmúlt évben a különböző ribizli fajtákból 126 ezer tonna termett.

Ebben az évben az időjárás kedvezőtlen volta miatt feltehetően a termés  20% - kal lehet kevesebb,  mint  tavaly. Fő termőterülete Lublin körzetében van.  

Bár ezek a gyümölcsök számos, az egészséget támogató tulajdonsággal rendelkeznek, nem olyan népszerűek, mint például a málna.  A friss fekete ribizli más országokban kevésbé ismert, ezért ott főként feldolgozott formában fogyasztják. Ehhez bizonyosan hozzájárul, a friss fekete ribizli fanyar, savanykás íze. Pedig

jó tudni, hogy a nyers fekete ribizli egészségvédő hatás tekintetében magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt.

A ribizli bogyókat kiváló táplálkozási értékek jellemzik. Az ásványi sók, pektinek és vitaminok tartalmának köszönhetően minden embernek az étrendjébe ajánlott beilleszteni, hiszen az antioxidáns tartalmának köszönhetően az

egészség megtartásában rendkívül fontos szerepet játszanak. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából,  karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban, hiszen 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.

Nem véletlen, hogy Lengyelországban a ribizli növekvő népszerűsége a feldolgozóipari kereslet miatt, az ízlés változásából és a pozitív egészségügyi tulajdonságaiból ered.

A becslések szerint a fekete ribizli termés 90%-a  a lengyel feldolgozóiparba vándorol, elsősorban gyümölcslevek, fagyasztott élelmiszerek, dzsemek és tinktúrák előállításához használják fel.

A fekete ribizlit főként fagyasztott formában exportálják a külföldi piacokra. 2018-ban 45 ezer tonnát vittek külföldre, ami termés 36 %-át tette ki. A fagyasztott fekete ribizli legfontosabb külföldi felvevő piacai Fehéroroszország (16,5 ezer tonna, az exportmennyiség 37% -a), Németország (9,8 ezer tonna, 22%) és Nagy-Britannia (4 ezer tonna, 9%) Hollandia (3,9 ezer tonna, 9%).

A friss fekete ribizli exportja viszont sokkal kisebb volt, mindössze 2,5 ezer tonna. A frissen szüretelt gyümölcsöt elsősorban a német, a belorusz és az osztrák piacokon értékesítik.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Szüret vagy zöldszüret?

Sokan meglepődtek, hogy idén a túltermelés levezetését igazolt szüreti mennyiség nélkül támogatják. Illetve az utolsó két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot is bezsebelhetnek a gazdák. Érthető a fokozott érdeklődés, hiszen az alacsony szőlőárak komoly csáberővel hatnak. Bár még elfogadott eredmények nem láttak napvilágot, a beérkezett igények nagysága magért beszél.

Felhördültek a gazdák a 9,35 eurós minimál-órabér hallatán

A megélhetésüket látják veszélyben az idén 9,19 eurós, jövőre 9,35 euróra emelendő minimál-órabér miatt a Rajna-menti termesztőkörzetek gazdái. Németországban sokan sikertörténetnek értékelik a minimálbér bevezetését, a kertészeti kultúrák tulajdonosai azonban korántsem, számol be róla az Agra-Europe hírügynökség nyomán a fruchthandel.de.

Nagyobb a görbe uborka rajongótábora, mint gondolták

A legtöbb hollandnak semmi baja nincs az esztétikai hibás zöldséggel és gyümölccsel, derült ki egy friss felmérésből. Érdekes, hogy az áruházak eladási adatai eközben nem ezt támasztják alá.

Afrika válhat a méztermelés fellegvárává

Egy kanadai segélyszervezet révén három hetet töltöttem Etiópiában méhész szakértőként. Már az előkészületek során rá kellett döbbenjek, hogy abszolút félretájékozott vagyok erről a százmillió lakosú országról, ami tízszer akkora területű, mint Magyarország.

Egyre hosszabbak lesznek a hőhullámok

Egyre hosszabbra nyúlnak a nyári hőhullámok és velük együtt az extrém szárazság által sújtott időszakok is egyre hosszabbak lesznek, ami az emberi egészség mellett a mezőgazdaságra is negatívan hat majd – állapították meg kutatók a Berlini Humboldt Egyetem és az ugyancsak a német fővárosban található Éghajlatelemző Központ közös tanulmányában.

Brexit: jegyrendszer azért nem fenyeget...

Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli távozása az Európai Unióból súlyos, egyes szakértők szerint „válságidőkre emlékeztető” fennakadásokat okozhat a szigetország élelmiszer-ellátásában.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Az ősz a KAP-ról szól majd

Kétségkívül a Közös Agrárpolitika lesz a legfontosabb agrártéma az Európai Unióban ősszel, és várhatóan még a jövő év jelentős részében is. A vita érthetően tartja lázban a termelői szervezeteket és a tagállamokat: mindenekelőtt jelentős mennyiségű pénz elosztásáról van szó, amelyben egyelőre több a kérdőjel, mint a biztos pont.