Back to top

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Legnagyobb területen a fekete ribizlit termelik a lengyelek, összesen 30 ezer hektáron, a színes ribizlit pedig  13 ezer hektáron.

Az elmúlt évben a különböző ribizli fajtákból 126 ezer tonna termett.

Ebben az évben az időjárás kedvezőtlen volta miatt feltehetően a termés  20% - kal lehet kevesebb,  mint  tavaly. Fő termőterülete Lublin körzetében van.  

Bár ezek a gyümölcsök számos, az egészséget támogató tulajdonsággal rendelkeznek, nem olyan népszerűek, mint például a málna.  A friss fekete ribizli más országokban kevésbé ismert, ezért ott főként feldolgozott formában fogyasztják. Ehhez bizonyosan hozzájárul, a friss fekete ribizli fanyar, savanykás íze. Pedig

jó tudni, hogy a nyers fekete ribizli egészségvédő hatás tekintetében magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt.

A ribizli bogyókat kiváló táplálkozási értékek jellemzik. Az ásványi sók, pektinek és vitaminok tartalmának köszönhetően minden embernek az étrendjébe ajánlott beilleszteni, hiszen az antioxidáns tartalmának köszönhetően az

egészség megtartásában rendkívül fontos szerepet játszanak. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából,  karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban, hiszen 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.

Nem véletlen, hogy Lengyelországban a ribizli növekvő népszerűsége a feldolgozóipari kereslet miatt, az ízlés változásából és a pozitív egészségügyi tulajdonságaiból ered.

A becslések szerint a fekete ribizli termés 90%-a  a lengyel feldolgozóiparba vándorol, elsősorban gyümölcslevek, fagyasztott élelmiszerek, dzsemek és tinktúrák előállításához használják fel.

A fekete ribizlit főként fagyasztott formában exportálják a külföldi piacokra. 2018-ban 45 ezer tonnát vittek külföldre, ami termés 36 %-át tette ki. A fagyasztott fekete ribizli legfontosabb külföldi felvevő piacai Fehéroroszország (16,5 ezer tonna, az exportmennyiség 37% -a), Németország (9,8 ezer tonna, 22%) és Nagy-Britannia (4 ezer tonna, 9%) Hollandia (3,9 ezer tonna, 9%).

A friss fekete ribizli exportja viszont sokkal kisebb volt, mindössze 2,5 ezer tonna. A frissen szüretelt gyümölcsöt elsősorban a német, a belorusz és az osztrák piacokon értékesítik.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.