Back to top

Talajtakaró növények vagy komposzt?

A talaj szervesanyag-tartalmáról régóta tudjuk, hogy a gazdálkodók hasznára válik. Az ezekben a szerves anyagokban található szénvegyületek táplálékként szolgálnak a talajban lakó mikrobáknak, melyek aztán a növények számára is felvehető, értékes tápanyagot termelnek. A mikrobák, talajlakó rovarok és egyéb élőlények életműködéseik során javítják a talaj szerkezetét és vízmegtartását.

A gazdálkodóknak érdemes arra törekedniük, hogy ezt az egészséges ökoszisztémát fenntartsák.

A talaj szervesanyag-tartalmát vizsgálni kihívás az intenzív művelés alatt álló zöldségtermő területeken. Még az olyan földeken is, ahol kevesebb a zavarással járó talajmunkát végeznek a szervesanyag-tartalom lassan változik. Eric Brennan és Veronica Acosta-Martinez kutatásaik során ezért olyan talajenzimeket vizsgál, melyek a talaj javuló állapotára utalhatnak.

Berannan vizsgálatait Kaliforniában, a "Világ salátástálja" néven is ismert területén végzi. A Salinas-völgy organikus zöldségtermő vidékén sok input anyagot juttatnak a talajba.
"A Salinasban található gazdaságoknak általában két vagy több termést kell produkálniuk egy évben ahhoz, hogy az kifizetődő legyen" - mondja Brennan. -

"Az ilyen intenzitású termelés megnehezíti, hogy télire takarónövényzet kerüljön a termőföldre. Éppen ezért a régió gazdái inkább nagy mennyiségű szerves komposztot hordanak ki földjeikre."

A kutatócsoport munkája során összehasonlította a komposzttal illetve a takarónövényekkel "kezelt" termőföldeket. Eredményeiket a Soil Science Society of America Journal című tudományos lapban publikálták.

"Eredményeink szerint a talajenzim aktivitás bebizonyítja, mennyire fontosak a takarónövények az intenzív talajműveléssel járó zöldségtermesztésben." - mondja Brennan. - "Ez felveti a kérdést, hogy fenntartható-e akár az organikus, akár a hagyományos mezőgazdasági termelés akkor, ha szinte sosem használnak takarónövényeket. Innovatív stratégiákat kell találnunk, amivel segíthetjük a gazdákat a takarónövények gyakoribb alkalmazásában. Ez a gyakorlat ugyanis bizonyítottan javítja a talaj állapotát. Emellett más haszna is van, például csökkenti a nitrogén elszivárgását a talajvízbe."

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a kijuttatott komposztnak relatív kevés pozitív hatása van, ellentétben a takarónövényzettel, mely évente alkalmazva óriási segítség a talajnak.

A komposzt kijuttatás esetén is kimutatható a mikrobiológiai aktivitás növekedése, azonban közel sem olyan látványos, mint a másik módszer esetében.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a tanulmányt a Salinas-völgy vályogos homoktalaján végezték. Elképzelhető, hogy más típusú talajokon más hatása van a módszereknek, illetve az eredményeket az egyéb trágyák, műtrágyák hatása is befolyásolhatja.

"A mostani hosszú távú vizsgálat eredményei egyre inkább cáfolják azt a megállapítást, hogy a minősített organikus gazdálkodás önmagában javítja a talaj egészségét és minőségét"

- mutatott rá Brennan. Hozzátette azt is, hogy az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) organikus minősítésének szabványa megköveteli, hogy a gazdák be tudják mutatni: az általuk használt talajművelés és gazdálkodás fenntartja vagy javítja a talaj állapotát. Ez kiterjed a fizikai, kémiai és a biológiai tényezőkre is. Emellett előírja a talajerózió minimalizálását is, amit az intenzív talajművelés felerősít.

A tudósok remélik, hogy a jövőbeni kutatások a különböző talajtípusokra is kiterjednek, mint az agyagos vagy a löszös talaj. Még a rövidebb termesztési időszak alatt mért változások kiértékelése is hasznos adatokkal szolgálhat. A talajban lévő enzimek adatai is csak egy részét mesélik el ennek a relatív hosszú távú kísérlet történetének.

 

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új növényegészségügyi szabályozást vezetnek be

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában.

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A napokban nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme elérte a 104 millió eurót.

Itt vetőmag, ott zöldtrágya

A Multi Mag Debrecen Kft. exportcélú vetőmag termeltetésével foglalkozik. Az éves árbevételük körülbelül 1 milliárd forint, de ez évről évre változik. Pál Kutas Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, forgalmuk attól függ, hogy az adott esztendőben mekkora igénnyel jelentkeznek a vevők.

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Menedékhelyek az ökológiai "sivatagban"

Az élőhely-mozaikok közötti kapcsolatot teremtő természetközeli élőhelysávok és -foltok ökológiai folyosóként működnek, menedékhelyet teremtve a növény- és állatvilág számára. A különféle mezőgazdasági művelések alatt álló területek "monotonitását" is megtörik, ám érdemes tudni azt is: bizonyos emberi tevékenységek komoly veszélyt jelentenek rájuk.

A baktériumoknak és a gombáknak köszönhetjük, hogy a Föld nem Mars

Mint egy precíz óramű, úgy dolgoznak össze a földben élő mikroszkopikus szervezetek. Pontos és szervezett együttműködésük nélkül sem tisztára szűrt ivóvizünk, sem életet adó talajunk nem lenne, vagyis gyakorlatilag nekik köszönhetjük, hogy nálunk nem olyan a táj, mint a Marson – mutattak rá svájci kutatók.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

A gombák a jövő műtrágyapótlói?

Az angliai Leeds-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a talajgombák jelentős mennyiségű foszfort és nitrogént tudnak biztosítani a gabonaféléknek, például a búzának. Úgy gondolják, hogy ez a felfedezés potenciálisan csökkentheti a környezetre ártalmas, az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló és a jövőbeli élelmiszer-biztonságot veszélyeztető műtrágyák iránti igényt.

Továbbra is a tej a legjobb választás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amiket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, aminek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.