Back to top

Talajtakaró növények vagy komposzt?

A talaj szervesanyag-tartalmáról régóta tudjuk, hogy a gazdálkodók hasznára válik. Az ezekben a szerves anyagokban található szénvegyületek táplálékként szolgálnak a talajban lakó mikrobáknak, melyek aztán a növények számára is felvehető, értékes tápanyagot termelnek. A mikrobák, talajlakó rovarok és egyéb élőlények életműködéseik során javítják a talaj szerkezetét és vízmegtartását.

A gazdálkodóknak érdemes arra törekedniük, hogy ezt az egészséges ökoszisztémát fenntartsák.

A talaj szervesanyag-tartalmát vizsgálni kihívás az intenzív művelés alatt álló zöldségtermő területeken. Még az olyan földeken is, ahol kevesebb a zavarással járó talajmunkát végeznek a szervesanyag-tartalom lassan változik. Eric Brennan és Veronica Acosta-Martinez kutatásaik során ezért olyan talajenzimeket vizsgál, melyek a talaj javuló állapotára utalhatnak.

Berannan vizsgálatait Kaliforniában, a "Világ salátástálja" néven is ismert területén végzi. A Salinas-völgy organikus zöldségtermő vidékén sok input anyagot juttatnak a talajba.
"A Salinasban található gazdaságoknak általában két vagy több termést kell produkálniuk egy évben ahhoz, hogy az kifizetődő legyen" - mondja Brennan. -

"Az ilyen intenzitású termelés megnehezíti, hogy télire takarónövényzet kerüljön a termőföldre. Éppen ezért a régió gazdái inkább nagy mennyiségű szerves komposztot hordanak ki földjeikre."

A kutatócsoport munkája során összehasonlította a komposzttal illetve a takarónövényekkel "kezelt" termőföldeket. Eredményeiket a Soil Science Society of America Journal című tudományos lapban publikálták.

"Eredményeink szerint a talajenzim aktivitás bebizonyítja, mennyire fontosak a takarónövények az intenzív talajműveléssel járó zöldségtermesztésben." - mondja Brennan. - "Ez felveti a kérdést, hogy fenntartható-e akár az organikus, akár a hagyományos mezőgazdasági termelés akkor, ha szinte sosem használnak takarónövényeket. Innovatív stratégiákat kell találnunk, amivel segíthetjük a gazdákat a takarónövények gyakoribb alkalmazásában. Ez a gyakorlat ugyanis bizonyítottan javítja a talaj állapotát. Emellett más haszna is van, például csökkenti a nitrogén elszivárgását a talajvízbe."

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a kijuttatott komposztnak relatív kevés pozitív hatása van, ellentétben a takarónövényzettel, mely évente alkalmazva óriási segítség a talajnak.

A komposzt kijuttatás esetén is kimutatható a mikrobiológiai aktivitás növekedése, azonban közel sem olyan látványos, mint a másik módszer esetében.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a tanulmányt a Salinas-völgy vályogos homoktalaján végezték. Elképzelhető, hogy más típusú talajokon más hatása van a módszereknek, illetve az eredményeket az egyéb trágyák, műtrágyák hatása is befolyásolhatja.

"A mostani hosszú távú vizsgálat eredményei egyre inkább cáfolják azt a megállapítást, hogy a minősített organikus gazdálkodás önmagában javítja a talaj egészségét és minőségét"

- mutatott rá Brennan. Hozzátette azt is, hogy az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) organikus minősítésének szabványa megköveteli, hogy a gazdák be tudják mutatni: az általuk használt talajművelés és gazdálkodás fenntartja vagy javítja a talaj állapotát. Ez kiterjed a fizikai, kémiai és a biológiai tényezőkre is. Emellett előírja a talajerózió minimalizálását is, amit az intenzív talajművelés felerősít.

A tudósok remélik, hogy a jövőbeni kutatások a különböző talajtípusokra is kiterjednek, mint az agyagos vagy a löszös talaj. Még a rövidebb termesztési időszak alatt mért változások kiértékelése is hasznos adatokkal szolgálhat. A talajban lévő enzimek adatai is csak egy részét mesélik el ennek a relatív hosszú távú kísérlet történetének.

 

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos témák a SMARTFARMON

Alig több mint két hét múlva kezdetét veszi az egyik leginnovatívabb, legnagyobb szabású precíziós gazdálkodásról szóló konferencia, a SMARTFARM. A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett eseményre számos kiállító és előadó érkezik, akik közül néhányan röviden bemutatkoztak lapunknak.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 81-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Agrárórák kisiskolásoknak

Az Egyesült Államokban, Georgia államban - egy kísérleti projekt keretében - hivatalosan is a kisiskolások tananyagának része lesz a mezőgazdasági ismeretek oktatása - számol be a modernfarmer.com agrár hírportál.

Agrárminiszter: elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.