Back to top

Pici gyümölcs óriási gyógyerővel

A fekete áfonyát nem csak édes íze miatt szeretik. Igazi tápanyagbomba. Évről évre újabb kutatások bizonyítják, milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre.

Az áfonya igazi csodabogyó. Segít a rák megelőzésében, lassítja a sejtek öregedését, javítja az agyműködést és az emésztést, valamint erősíti a szemet és az immunrendszert. A King’s College London tudósainak legújabb tanulmánya szerint még egy kiemelkedően jótékony hatása van. 

A kutatók szerint ezt a „gyógyerőt” az áfonya kék színe adja, ami a benne lévő fitonutriens- és antioxidáns tartalomnak köszönhető, ezek közül is az úgynevezett antociánoknak (ezek a pigmentek felelnek az áfonya kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az antocián-tartalom).

Az antociánok kulcsfontosságú antioxidánsok, kiemelkedő szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében. A kapilláris rendszert is erősítik azáltal, hogy elősegítik a kollagén termelődését.

A fent említett – King’s College London tudósai által végzett – kutatás eredményeit a Journals of Gerontology: Series A nevű lapban közölték. A kutatók negyven egészséges önkéntest vizsgáltak egy hónapon keresztül.

Véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjai naponta 200 gramm áfonyatartalmú italt kaptak, míg a kontrollcsoport áfonya nélküli italt, amely hozzáadott rostokat és vitaminokat tartalmazott.

A tudósok megvizsgálták a résztvevők vérében és vizeletében lévő vegyületeket, a vérnyomásukat, valamint a brachialis artériák (felkar verőér) vérátáramlás tágulását. Az FMD (Flow Mediated Dilatation) értékre voltak kíváncsiak. Ezzel lehet megállapítani, mennyire tágul a verőér a magasabb pulzusszám hatására. A mért érték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának jelzője.

A kutatás második szakaszában azt is megvizsgálták, milyen az ital hatása a szív- és érrendszerre, ha nem tartalmaz áfonyát, csak antociánokat, tiszta formában.

A kutatás eredménye

A kutatás eredménye megdöbbentő. A fekete áfonya jótékony hatásai már elfogyasztás után két órával tapasztalhatóak.

Azoknak a résztvevőknek, akik egy hónapig minden nap 200 gramm áfonyát fogyasztottak, átlagosan 5 higanymilliméterrel csökkent a vérnyomása. A kutatók szerint ez a csökkenés ahhoz hasonló, amit eddig gyógyszeres kezeléssel lehetett elérni.

Az is kiderült, hogy az antociános ital közel azonos hatást váltott ki, mint az áfonyás. Viszont az a kontrollital, amely csak hozzáadott rostokat és vitaminokat tartalmazott, ezen a téren nem ért el jelentős eredményt.

Dr. Ana Rodriguez-Mateos, a kutatás vezetője az eredményeket összefoglalva megállapította:

„Ha a napi áfonyafogyasztást egy életen át fenntartjuk, akár 20 százalékkal csökkenthetjük a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.”

 

Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.