0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Pici gyümölcs óriási gyógyerővel

A fekete áfonyát nem csak édes íze miatt szeretik. Igazi tápanyagbomba. Évről évre újabb kutatások bizonyítják, milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre.

Az áfonya igazi csodabogyó. Segít a rák megelőzésében, lassítja a sejtek öregedését, javítja az agyműködést és az emésztést, valamint erősíti a szemet és az immunrendszert. A King’s College London tudósainak legújabb tanulmánya szerint még egy kiemelkedően jótékony hatása van. 

A kutatók szerint ezt a „gyógyerőt” az áfonya kék színe adja, ami a benne lévő fitonutriens- és antioxidáns tartalomnak köszönhető, ezek közül is az úgynevezett antociánoknak (ezek a pigmentek felelnek az áfonya kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az antocián-tartalom).

Az antociánok kulcsfontosságú antioxidánsok, kiemelkedő szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében. A kapilláris rendszert is erősítik azáltal, hogy elősegítik a kollagén termelődését.

A fent említett – King’s College London tudósai által végzett – kutatás eredményeit a Journals of Gerontology: Series A nevű lapban közölték. A kutatók negyven egészséges önkéntest vizsgáltak egy hónapon keresztül.

Véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjai naponta 200 gramm áfonyatartalmú italt kaptak, míg a kontrollcsoport áfonya nélküli italt, amely hozzáadott rostokat és vitaminokat tartalmazott.

A tudósok megvizsgálták a résztvevők vérében és vizeletében lévő vegyületeket, a vérnyomásukat, valamint a brachialis artériák (felkar verőér) vérátáramlás tágulását. Az FMD (Flow Mediated Dilatation) értékre voltak kíváncsiak. Ezzel lehet megállapítani, mennyire tágul a verőér a magasabb pulzusszám hatására. A mért érték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának jelzője.

A kutatás második szakaszában azt is megvizsgálták, milyen az ital hatása a szív- és érrendszerre, ha nem tartalmaz áfonyát, csak antociánokat, tiszta formában.

A kutatás eredménye

A kutatás eredménye megdöbbentő. A fekete áfonya jótékony hatásai már elfogyasztás után két órával tapasztalhatóak.

Azoknak a résztvevőknek, akik egy hónapig minden nap 200 gramm áfonyát fogyasztottak, átlagosan 5 higanymilliméterrel csökkent a vérnyomása. A kutatók szerint ez a csökkenés ahhoz hasonló, amit eddig gyógyszeres kezeléssel lehetett elérni.

Az is kiderült, hogy az antociános ital közel azonos hatást váltott ki, mint az áfonyás. Viszont az a kontrollital, amely csak hozzáadott rostokat és vitaminokat tartalmazott, ezen a téren nem ért el jelentős eredményt.

Dr. Ana Rodriguez-Mateos, a kutatás vezetője az eredményeket összefoglalva megállapította:

„Ha a napi áfonyafogyasztást egy életen át fenntartjuk, akár 20 százalékkal csökkenthetjük a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.”

 

Forrás: food.news