Back to top

Miből készül a legjobb steak? Nem marhahúsból

„Valami mást akartunk. Semmi fantasztikusat vagy rendkívülit, egyszerűen csak valami mást” – így kezdődik a bemutatkozás a vissi emufarm honlapján, és ezt emelte ki Sztankó Bernadett üzemvezető is, amikor arról kérdeztem, hogy honnan jött az óriási futómadarak ötlete. Mint fogalmazott, a százhetvenedik szarvasmarhatartó-telep helyett valami igazán eredetit szerettek volna kezdeni a kárpótlásként visszakapott földekkel a Bodrogzugban.

Fotó: Kántor Mia

Bellemu márkanéven kínálta a jobbnál jobb emuhús-termékeket Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán,

ez volt az első magyarországi bemutatkozásuk, és a várakozásaikon felüli sikerükről mindennél többet elmond,

hogy a kiállítás utolsó napján már sem névjegykártyával, sem emusonkával nem tudtak szolgálni az érdeklődőknek. Volt viszont egy csomóféle kolbász és szalámi, csípősek és csemegék, az egyik tiszta emuhúsból, a másik mangalica-emu vegyes alapanyagból, a harmadikat szarvasgombával dobták fel…

Sztankó Bernadett: Az emunak a mi kontinensünkön nincsenek honos betegségei
Fotó: Kántor Mia
A kóstolók le voltak nyűgözve, de hogy mihez hasonlít legjobban az emuhús íze, abban nem volt egységes a véleményük. Van, aki a pulykához hasonlította, más a vadhúshoz. Aki evett már struccot, az felfedezte a hasonlóságot, Sztankó Bernadett szerint ők álltak a legközelebb az igazsághoz. Szerinte

karakteres, vadas ízvilága van az emunak, a pulykához nem sok a köze.

Emuból lehet egyébként a legjobb steaket készíteni, árulta el. Ezt Angliában és Németországban jól tudják már, ezért a steakhús-alapanyagot régóta oda exportálják a vissi emufarmról. Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát. Ami pedig a steakből kimarad, abból tökéletesen lehet füstölt árut, töltelékárut készíteni, és ezek nagyon jól mennek a hazai piacokon. De az OMÉK-on már sikerült étteremláncos, szállodaláncos kapcsolatokra is szert tenni.

Fotó: Kántor Mia

Mindehhez pedig mintegy ezer emuja van a vállalkozásnak Vissen, a Bodrogközben. Ebből 400 a törzsállomány, az általuk rakott tojásokat helyben keltetik, majd 500-600 darabos vágóállat-állományuk keletkezik évente. Ehhez az idén év elején nyílt meg a húsfeldolgozó kisüzemük, ahol a saját állataikat tudják darabolni, csomagolni, hűtve tárolni.

Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát
Fotó: Kántor Mia
A non plus ultra pedig, hogy mivel az emu Ausztráliából származik, a kontinensen nincsenek honos betegségei. Természetesen ettől függetlenül az emufarmot is felügyeli állatorvos, de

nem kell számolni azzal az állandó, strukturált oltásrendszerrel, amivel a csirkénél vagy más állatnál.

És mint legutóbb kiderült, ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Olimpiai aranyat ért a komáromi cukrász újabb fantasztikus alkotása

Aranyérmet ért a komáromi Podmaniczky Krisztina alkotása a négy évente megrendezett IKA Kulináris Olimpián, a németországi Stuttgartban. A fantasztikus alkotásról Facebook-oldalán számolt be a komáromi cukrász.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

A kőbányák madara volt - A kövirigó

A kövirigó énekes rigó nagyságú, de rövidebb farkú madár. A kiszínezett nászruhás hím egyike a legszebb hazai madaraknak. Feje, nyaka és torka hamvas palakék, hátának felső része kékes árnyalatú szürkésfekete, alsó fele fehér. Faroktollai a két középsőt kivéve rozsdavörösek, hasonló színű a begye és egész alsóteste is.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.