Back to top

Miből készül a legjobb steak? Nem marhahúsból

„Valami mást akartunk. Semmi fantasztikusat vagy rendkívülit, egyszerűen csak valami mást” – így kezdődik a bemutatkozás a vissi emufarm honlapján, és ezt emelte ki Sztankó Bernadett üzemvezető is, amikor arról kérdeztem, hogy honnan jött az óriási futómadarak ötlete. Mint fogalmazott, a százhetvenedik szarvasmarhatartó-telep helyett valami igazán eredetit szerettek volna kezdeni a kárpótlásként visszakapott földekkel a Bodrogzugban.

Fotó: Kántor Mia

Bellemu márkanéven kínálta a jobbnál jobb emuhús-termékeket Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán,

ez volt az első magyarországi bemutatkozásuk, és a várakozásaikon felüli sikerükről mindennél többet elmond,

hogy a kiállítás utolsó napján már sem névjegykártyával, sem emusonkával nem tudtak szolgálni az érdeklődőknek. Volt viszont egy csomóféle kolbász és szalámi, csípősek és csemegék, az egyik tiszta emuhúsból, a másik mangalica-emu vegyes alapanyagból, a harmadikat szarvasgombával dobták fel…

Sztankó Bernadett: Az emunak a mi kontinensünkön nincsenek honos betegségei
Sztankó Bernadett: Az emunak a mi kontinensünkön nincsenek honos betegségei
Fotó: Kántor Mia
A kóstolók le voltak nyűgözve, de hogy mihez hasonlít legjobban az emuhús íze, abban nem volt egységes a véleményük. Van, aki a pulykához hasonlította, más a vadhúshoz. Aki evett már struccot, az felfedezte a hasonlóságot, Sztankó Bernadett szerint ők álltak a legközelebb az igazsághoz. Szerinte

karakteres, vadas ízvilága van az emunak, a pulykához nem sok a köze.

Emuból lehet egyébként a legjobb steaket készíteni, árulta el. Ezt Angliában és Németországban jól tudják már, ezért a steakhús-alapanyagot régóta oda exportálják a vissi emufarmról. Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát. Ami pedig a steakből kimarad, abból tökéletesen lehet füstölt árut, töltelékárut készíteni, és ezek nagyon jól mennek a hazai piacokon. De az OMÉK-on már sikerült étteremláncos, szállodaláncos kapcsolatokra is szert tenni.

Fotó: Kántor Mia

Mindehhez pedig mintegy ezer emuja van a vállalkozásnak Vissen, a Bodrogközben. Ebből 400 a törzsállomány, az általuk rakott tojásokat helyben keltetik, majd 500-600 darabos vágóállat-állományuk keletkezik évente. Ehhez az idén év elején nyílt meg a húsfeldolgozó kisüzemük, ahol a saját állataikat tudják darabolni, csomagolni, hűtve tárolni.

Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát
Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát
Fotó: Kántor Mia
A non plus ultra pedig, hogy mivel az emu Ausztráliából származik, a kontinensen nincsenek honos betegségei. Természetesen ettől függetlenül az emufarmot is felügyeli állatorvos, de

nem kell számolni azzal az állandó, strukturált oltásrendszerrel, amivel a csirkénél vagy más állatnál.

És mint legutóbb kiderült, ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.