Back to top

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

Könnyen termeszthető, kevés törődést igénylő növény, ínséges időkben a krumpli helyett fogyasztották, bizonyíték erre számos népi elnevezése is: csókapityók, földialma, tótrépa. Valójában Észak-Amerikában őshonos, az indiánok fogyasztották. Európába a 17. századba került, először Franciaországban és Olaszországban termesztették, majd nálunk is elterjedt. Manapság egyre többen fedezik fel újra a krumplihoz hasonló. de édesebb íz világú gumókat, és

a bio zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye lett.

Mivel érdemlik ki a figyelmet ezek a göcsörtös, barnás sárgás gumók? A könnyű termesztés mellett főként az élettani hatásokkal. Csodazöldségnak tartják, fogyasztásának nagy szerepe van a cukorbetegek és diétázók étrendjében.

Sokkal kevésbé hizlal, mint a krumpli, viszont nagymértékben laktat, ez pedig a benne lévő inulin formájú szénhidrátnak köszönhető, amely vízben nem oldódó nagy méretű rost, gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten. Az ezekből keletkező fruktóz, azaz gyümölcscukor lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig lelkiismeret furdalás nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik.

További pozitívumként írható a számlájára, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét.

A csicsókának közel ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Emellett rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin tartalma is magas.

Egyedül a megpucolása okozhat némi nehézséget a göcsörtös, szabálytalan alakja miatt. De nem muszáj mindig meghámozni, mert a héja nagyon vékony, sütéskor, főzéskor megpuhul. Előtte alaposan meg kell mosni és a szennyeződés dörzsszivaccsal eltávolítható.

Bármilyen étel elkészíthető belőle, csak a fantázia kérdése, mire szeretnénk használni.

Mivel keményítőtartalma jóval alacsonyabb, mint a krumplié, íze pedig gazdagabb, üdén édeskés, ezért nyersen is finom, saláta, vagy levét kifacsarva turmix italok összetevője is lehet. Remek krémleves, sült köret, főzelék készíthető belőle. Íze jól harmonizál almával, naranccsal és céklával.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.