Back to top

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Főtt zöldségek
Fotó: pixabay.com

Főtt zöldség

  • Maradék főtt leveszöldségből krémlevest készíthetünk egy leveskocka és tejszín felhasználásával. Levesbetétnek mehet bele a száraz kenyérből készült kruton.
  • Levesben főtt zöldségből hamis vadast főzhetünk.
  • A főtt leveszöldség felhasználható zöldséges rizottóhoz, zöldségkroketthez.
  • Ledarálva és tejben áztatott zsemlével összekeverve a főtt zöldséget zöldségfasírtot készíthetünk.
  • A főtt zöldségből némi kreativitással tölteléket készíthetünk omlettekhez, töltött tésztákhoz.
  • A főtt zöldségeket összekeverhetjük maradék burgonyával és megsüthetjük, készíthetünk zöldséges krumplipürét vagy valamilyen tésztaszószhoz is hozzátehetjük.
  • A főtt zöldségekhez készítsünk besamelt, keverjük össze, kanalazzuk kis formákba, majd zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal megszórva rövid ideig süssük! 10 perc alatt kész is a csőben sült.
  • A főtt leveszöldséget vágjuk apró kockákra, vegyítsünk közé ugyancsak apróra vágott savanyú uborkát, almát, és az egészet keverjük össze tartármártással – kész a saláta.

Smoothie zöld gyümölcsökből és zöldségekből
Fotó: pixabay.com

Zöldség és gyümölcs

  • A zöldségek héjából, külső leveleiből, száraiból és torzsákból remek zöldségalaplevet főzhetünk kevés sóval, borssal, babérlevéllel (lehet a mélyhűtőben egy dobozban gyűjteni az alapanyagot). A megfőtt alaplevet szűrjük le, tegyük üvegbe/dobozba/zacskóba és fagyasszuk le! De ha az egészet átpasszírozzuk a zöldségkrém is lefagyasztható és ízesítőként vagy krémleves-alapként felhasználható.
  • Ha burgonya, cékla, édesburgonya, illetve alma, körte héját alaposan megmossuk, majd kevés olajjal meglocsolva, sütőpapírral bélelt tepsiben, magas hőfokon megsütjük, kiváló zöldségchipset kapunk.
  • Az ütődött zöldségekből és bebarnult gyümölcsökből napjaink egyik legdivatosabb finomsága, smootie készíthető.

Banánkenyér - reggelire, uzsonnra megvajazva kitűnő
Fotó: pixabay.com

  • A túlérett banán tökéletesen alkalmas banánkenyér, banános palacsinta vagy turmixok készítésére.
  • A citrusok (citrom, lime, narancs, grapefruit) héját szárítsuk 3-4 napig, majd daráljuk le! Egy tiszta üvegben tárolva kitűnő ízesítő sütemnyekhez, turmixokhoz, saltákhoz, mártásokhoz.
  • Ha nem szeretjük a szárított citrushéjat, reszeljük le és fagyasszuk be!
  • Citrushéjakat (olíva)olajba áztatva kitűnő salátaolajat kapunk. Ha szép üvegbe tesszük, még ajándéknak is jó.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hollandoknak jól jön, ha a britek otthon maradnak

Továbbra is keresik a holland üvegházi zöldségeket a brit szupermarketekben. Ha az európai utazási korlátozások miatt a britek nem mennek nyaralni, egész nyáron a mostani szinten maradhat a zöldségfogyasztás, ami kedvez a holland beszállítóknak, nyilatkozta egy kizárólag az Egyesült Királyságba szállító westlandi kereskedő cég munkatársa.

Váratlan zavarok a meggypiacon

Július második hetére több tényező hatására bedugult a meggypiac, derül ki a FruitVeB legfrissebb elemzéséből. Bár a tavalyi kevés terméshez mérhető a hozam, a szüretkor érkező esők, a magas induló árak és a fajták együttérése komoly gondot okoz. Ráadásul erős antraknózisfertőzés ütötte föl a fejét, ami lehetetlenné tette az értékesítést.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Szőlőár-előrejelzés: segítség a termelőnek

A piacszervezési intézkedésként az elmúlt években meghonosodott intézkedéscsomag eredeti célja nem változott: a piac átláthatóságát és kiszámíthatóságát szeretné biztosítani.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.