Back to top

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Főtt zöldségek
Fotó: pixabay.com

Főtt zöldség

  • Maradék főtt leveszöldségből krémlevest készíthetünk egy leveskocka és tejszín felhasználásával. Levesbetétnek mehet bele a száraz kenyérből készült kruton.
  • Levesben főtt zöldségből hamis vadast főzhetünk.
  • A főtt leveszöldség felhasználható zöldséges rizottóhoz, zöldségkroketthez.
  • Ledarálva és tejben áztatott zsemlével összekeverve a főtt zöldséget zöldségfasírtot készíthetünk.
  • A főtt zöldségből némi kreativitással tölteléket készíthetünk omlettekhez, töltött tésztákhoz.
  • A főtt zöldségeket összekeverhetjük maradék burgonyával és megsüthetjük, készíthetünk zöldséges krumplipürét vagy valamilyen tésztaszószhoz is hozzátehetjük.
  • A főtt zöldségekhez készítsünk besamelt, keverjük össze, kanalazzuk kis formákba, majd zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal megszórva rövid ideig süssük! 10 perc alatt kész is a csőben sült.
  • A főtt leveszöldséget vágjuk apró kockákra, vegyítsünk közé ugyancsak apróra vágott savanyú uborkát, almát, és az egészet keverjük össze tartármártással – kész a saláta.

Smoothie zöld gyümölcsökből és zöldségekből
Fotó: pixabay.com

Zöldség és gyümölcs

  • A zöldségek héjából, külső leveleiből, száraiból és torzsákból remek zöldségalaplevet főzhetünk kevés sóval, borssal, babérlevéllel (lehet a mélyhűtőben egy dobozban gyűjteni az alapanyagot). A megfőtt alaplevet szűrjük le, tegyük üvegbe/dobozba/zacskóba és fagyasszuk le! De ha az egészet átpasszírozzuk a zöldségkrém is lefagyasztható és ízesítőként vagy krémleves-alapként felhasználható.
  • Ha burgonya, cékla, édesburgonya, illetve alma, körte héját alaposan megmossuk, majd kevés olajjal meglocsolva, sütőpapírral bélelt tepsiben, magas hőfokon megsütjük, kiváló zöldségchipset kapunk.
  • Az ütődött zöldségekből és bebarnult gyümölcsökből napjaink egyik legdivatosabb finomsága, smootie készíthető.

Banánkenyér - reggelire, uzsonnra megvajazva kitűnő
Fotó: pixabay.com

  • A túlérett banán tökéletesen alkalmas banánkenyér, banános palacsinta vagy turmixok készítésére.
  • A citrusok (citrom, lime, narancs, grapefruit) héját szárítsuk 3-4 napig, majd daráljuk le! Egy tiszta üvegben tárolva kitűnő ízesítő sütemnyekhez, turmixokhoz, saltákhoz, mártásokhoz.
  • Ha nem szeretjük a szárított citrushéjat, reszeljük le és fagyasszuk be!
  • Citrushéjakat (olíva)olajba áztatva kitűnő salátaolajat kapunk. Ha szép üvegbe tesszük, még ajándéknak is jó.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

FruitVeB: a március végi fagy a barackfák virágzásában okozta a legnagyobb kárt

A március végi fagy 40-90 százalék közötti virág- és rügykárt okozott a kajszibaracknál fajtától és régiótól függően, az őszibaracknál a virágkár 30-60 százalékra becsülhető, de ettől akár még átlagos is lehet a termés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel hétfőn.

Kacsák a szőlőben: reszkessetek csigák!

Mintegy 1600 indiai futókacsát engednek nap mint nap szabadon a szőlőben a Vergenoegd Löw dél-afrikai borbirtok, hogy kártevőktől mentesítse az ültetvényt. A kacsák boldogan fogyasztják a csigákat és a rovarokat, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőben kevesebb rovarölő szert használjanak. A birtok szerint az indiai futókacsák gyorsabbak, mint más fajták, így sokkal hatékonyabbak fedik le a területet.

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.

A hét legegészségesebb tartós élelmiszer

A hosszú élettartamú élelmiszerek praktikusak, nem kell hűtőszekrényben tárolni őket, sokáig elállnak. Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. Nézzük, melyek a legegészségesebbek.

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.