Back to top

Egyedi ízek a Kárpát-medencéből

Ki merné elvitatni, hogy földműves és állattenyésztő eleinknek a sertés feldolgozása terén igazán maradandót sikerült alkotniuk?! Az elmúlt évszázadok során a dolgok természetes rendje szerint kialakult, hogy a levágott állat egyes részei igazából mire valók, mi az, amiből a legízletesebb étel készíthető.

A sertés feldolgozásánál eleinknek sikerült maradandót alkotni
A sertés feldolgozásánál eleinknek sikerült maradandót alkotni
Gondoljunk csak az első fogásként reggelire kínált hagymás vérre vagy velőre, a később tálalt toros húsra, a véres és a májas hurkára, az ilyenkor megszokott orjalevesre, a köröm- és bőrpörköltre, a disznósajtra és más ínycsiklandó falatokra.

Azt sem szabad elfeledni, hogy ezeket ugyan valamennyi tájegység, falu alapként elfogadta, ám ugyanilyen természetes módon minden gazda és gazdaasszony részben már a feldolgozást, de kiváltképp a fűszerezési módokat a maga szájíze szerint alakította. Ennek eredménye az a páratlan sokszínűség, amelynek, meglátásunk szerint a jelenlegi nemzedék a legnagyobb haszonélvezője.

Az immár tizennegyedik alkalommal megrendezett mezőgecsei böllérverseny mintegy 2 ezer résztvevője idén ismét személyesen megtapasztalhatta, hogy milyen sokszínű a Kárpát-medence népi gasztronómiája.

Visszatérő vendégként köszönthettük a magyarországi Szatmárcseke, Lakitelek és Kistelek, a vajdasági Kispiac, valamint a Romániából érkező Egri község csapatát. Jó szokásukhoz híven mindegyik csapat megörvendeztette valamilyen újdonsággal a fesztiválra látogatókat. A partiumi böllérek és szakácsok standját rengetegen vették körül, hiszen itt azt láthattuk, majd ízlelhettük, hogy a háromféle darált húst – disznót, marhát, juhot – összekeverve, miként sül a rácson a miccs.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

A gasztrofesztiválon részt vevő tizenöt csapat közül többen is bemutatták, hogy az Északkeleti-Kárpátok hegyvidéki falvainak népe hosszú évszázadokon át hogyan dolgozta fel a téli hízót, és hogy az mennyiben tér el a számunkra megszokottól. Például a házikolbász készítésénél ők ma sem használnak piros fűszerpaprikát, ellenben a fokhagymával nem fukarkodnak. Arrafelé réges-rég született is egy ide vonatkozó mondás: szeretem a fokhagymát, mert kolbászillata van…

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Patagondok

Jön a tavasz, évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmenetet? Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára?

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.