Back to top

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Amíg korábban természetes volt, hogy egy forgalmas napon szorosan sorakoztunk a kasszák előtt, ezt most egyáltalán nem ajánlják a szakemberek. Bármennyien is várakozunk a pénztárnál,

be kell tartani a minimum 1,5 - 2 méteres távolságot egymástól. Sok üzletben már padlómatricák jelzik a kívánt távolságot.

Mivel a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, a távolságtartás sokat segít abban, hogy ne adjuk át a vírust egymásnak. Ugyanígy vigyázzunk az eladókra és pénztárosokra is.

Fontos az is, hogy korlátozzuk a boltban eltöltött időt, ezért már otthon készüljünk fel a vásárlásra:

készítsünk pontos bevásárló listát, hogy gyorsan és a célirányosan gyűjtsük össze a szükséges árukat. A nagyon tudatos vásárlók, még bolti útvonaltervet is készítenek:

ha a megszokott üzletükben vásárolnak, tudják, mi hol található, ezért csak azokat a részeket keresik fel a pontos bevásárló listával.

Csak azt érintsük meg, amit a kosarunkba teszünk, próbáljuk meg elkerülni, hogy bármit fölöslegesen megfogjunk.

Ahol engedik, a bolti kosarak helyett használjuk a saját kosarat vagy táskát.

A legtöbbet a bevásárló kocsikat és a fagyasztó pultok, szekrények fogantyúit érintik meg, ez szintén veszélyforrás a vírus-átadás szempontjából. Ez ellen használhatunk gumikesztyűt.  A kesztyű használata viszont csak akkor biztonságos, ha megfelelően el tudja távolítani használat után, mert ha nem, akkor a rajta lévő fertőzés átkerülhet a kezünkre. Vagy vigyünk magunkkal antibakteriális kézmosót, amit az érintés után azonnal használjunk.

A legbiztonságosabban bankkártyával fizethetünk, érintéses üzemmódban. A PIN kód nélküli vásárlás összeghatárát a napokban a bankok felemelték 15 ezer forintra.

Ha lehet, gyalog vagy saját autóval menjünk az üzletekbe, a tömegközlekedést ne használjuk most.

Nyilvános helyeken ne érjünk a szemünkhöz, a szánkhoz és az orrunkhoz, hazatérés után azonnal mossunk kezet.

A megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket mossuk le, a csomagolásra használt fóliát, papírt azonnal távolítsuk el a lakásból.

Aki biztosra akar menni, az fertőtlenítse le a bevásárló táskát, pénztárcát,

bankkártyát és a kulcsokat is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az élelmiszer nem lehet koronavírus-fertőzés forrása. Ezt nem csak a SARS COV-2 vizsgálatok, hanem a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok is megerősítik. Továbbá a főzés és sütés, ha legalább 60 Celsius-fokon és 30 percig történik, elpusztítja a vírusokat. Biztonságos az élelmiszerek és készételek házhoz szállítása is. A csapvíz fogyasztása szintén nem rejt kockázatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.