Back to top

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Amíg korábban természetes volt, hogy egy forgalmas napon szorosan sorakoztunk a kasszák előtt, ezt most egyáltalán nem ajánlják a szakemberek. Bármennyien is várakozunk a pénztárnál,

be kell tartani a minimum 1,5 - 2 méteres távolságot egymástól. Sok üzletben már padlómatricák jelzik a kívánt távolságot.

Mivel a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, a távolságtartás sokat segít abban, hogy ne adjuk át a vírust egymásnak. Ugyanígy vigyázzunk az eladókra és pénztárosokra is.

Fontos az is, hogy korlátozzuk a boltban eltöltött időt, ezért már otthon készüljünk fel a vásárlásra:

készítsünk pontos bevásárló listát, hogy gyorsan és a célirányosan gyűjtsük össze a szükséges árukat. A nagyon tudatos vásárlók, még bolti útvonaltervet is készítenek:

ha a megszokott üzletükben vásárolnak, tudják, mi hol található, ezért csak azokat a részeket keresik fel a pontos bevásárló listával.

Csak azt érintsük meg, amit a kosarunkba teszünk, próbáljuk meg elkerülni, hogy bármit fölöslegesen megfogjunk.

Ahol engedik, a bolti kosarak helyett használjuk a saját kosarat vagy táskát.

A legtöbbet a bevásárló kocsikat és a fagyasztó pultok, szekrények fogantyúit érintik meg, ez szintén veszélyforrás a vírus-átadás szempontjából. Ez ellen használhatunk gumikesztyűt.  A kesztyű használata viszont csak akkor biztonságos, ha megfelelően el tudja távolítani használat után, mert ha nem, akkor a rajta lévő fertőzés átkerülhet a kezünkre. Vagy vigyünk magunkkal antibakteriális kézmosót, amit az érintés után azonnal használjunk.

A legbiztonságosabban bankkártyával fizethetünk, érintéses üzemmódban. A PIN kód nélküli vásárlás összeghatárát a napokban a bankok felemelték 15 ezer forintra.

Ha lehet, gyalog vagy saját autóval menjünk az üzletekbe, a tömegközlekedést ne használjuk most.

Nyilvános helyeken ne érjünk a szemünkhöz, a szánkhoz és az orrunkhoz, hazatérés után azonnal mossunk kezet.

A megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket mossuk le, a csomagolásra használt fóliát, papírt azonnal távolítsuk el a lakásból.

Aki biztosra akar menni, az fertőtlenítse le a bevásárló táskát, pénztárcát,

bankkártyát és a kulcsokat is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az élelmiszer nem lehet koronavírus-fertőzés forrása. Ezt nem csak a SARS COV-2 vizsgálatok, hanem a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok is megerősítik. Továbbá a főzés és sütés, ha legalább 60 Celsius-fokon és 30 percig történik, elpusztítja a vírusokat. Biztonságos az élelmiszerek és készételek házhoz szállítása is. A csapvíz fogyasztása szintén nem rejt kockázatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.