Back to top

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Amíg korábban természetes volt, hogy egy forgalmas napon szorosan sorakoztunk a kasszák előtt, ezt most egyáltalán nem ajánlják a szakemberek. Bármennyien is várakozunk a pénztárnál,

be kell tartani a minimum 1,5 - 2 méteres távolságot egymástól. Sok üzletben már padlómatricák jelzik a kívánt távolságot.

Mivel a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, a távolságtartás sokat segít abban, hogy ne adjuk át a vírust egymásnak. Ugyanígy vigyázzunk az eladókra és pénztárosokra is.

Fontos az is, hogy korlátozzuk a boltban eltöltött időt, ezért már otthon készüljünk fel a vásárlásra:

készítsünk pontos bevásárló listát, hogy gyorsan és a célirányosan gyűjtsük össze a szükséges árukat. A nagyon tudatos vásárlók, még bolti útvonaltervet is készítenek:

ha a megszokott üzletükben vásárolnak, tudják, mi hol található, ezért csak azokat a részeket keresik fel a pontos bevásárló listával.

Csak azt érintsük meg, amit a kosarunkba teszünk, próbáljuk meg elkerülni, hogy bármit fölöslegesen megfogjunk.

Ahol engedik, a bolti kosarak helyett használjuk a saját kosarat vagy táskát.

A legtöbbet a bevásárló kocsikat és a fagyasztó pultok, szekrények fogantyúit érintik meg, ez szintén veszélyforrás a vírus-átadás szempontjából. Ez ellen használhatunk gumikesztyűt.  A kesztyű használata viszont csak akkor biztonságos, ha megfelelően el tudja távolítani használat után, mert ha nem, akkor a rajta lévő fertőzés átkerülhet a kezünkre. Vagy vigyünk magunkkal antibakteriális kézmosót, amit az érintés után azonnal használjunk.

A legbiztonságosabban bankkártyával fizethetünk, érintéses üzemmódban. A PIN kód nélküli vásárlás összeghatárát a napokban a bankok felemelték 15 ezer forintra.

Ha lehet, gyalog vagy saját autóval menjünk az üzletekbe, a tömegközlekedést ne használjuk most.

Nyilvános helyeken ne érjünk a szemünkhöz, a szánkhoz és az orrunkhoz, hazatérés után azonnal mossunk kezet.

A megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket mossuk le, a csomagolásra használt fóliát, papírt azonnal távolítsuk el a lakásból.

Aki biztosra akar menni, az fertőtlenítse le a bevásárló táskát, pénztárcát,

bankkártyát és a kulcsokat is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az élelmiszer nem lehet koronavírus-fertőzés forrása. Ezt nem csak a SARS COV-2 vizsgálatok, hanem a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok is megerősítik. Továbbá a főzés és sütés, ha legalább 60 Celsius-fokon és 30 percig történik, elpusztítja a vírusokat. Biztonságos az élelmiszerek és készételek házhoz szállítása is. A csapvíz fogyasztása szintén nem rejt kockázatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.