Back to top

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Helyi virtuális piactér
Helyi virtuális piactér
Fotó: Facebook

„A virtuális piactér ötlete egy facebook poszt kapcsán merült fel – mondja Dobos Erika sajtkészítő, a Tárnoki Sajtműhely vezetője. Amikor tombolt a felvásárlási láz, olvastam egy bejegyzést, ami a kistermelők tevékenységére, annak folyamatosságára és kiemelkedő minőségére irányította a figyelmet. Ez alapján írtam a termelői és a személyes oldalamra, és javasoltam, gyűjtsük össze a helyi termelőket, hogy a tárnokiak jobban megismerjék, kitől milyen terméket tudnak folyamatosan beszerezni.”

Ahogy a sajtkészítő meséli, a poszt népszerűsége felülmúlta az addigi összes bejegyzéséét, több ezer embert ért el és rengeteg aktivitást váltott ki. Ekkor javasolta valaki, hogy csináljanak egy külön csoportot, ahol találkozhat a termelői kínálat és a vásárlói kereslet.

Kenyérlángos helyben csak a búcsúkor van, most házhozszállítanak
Kenyérlángos helyben csak a búcsúkor van, most házhozszállítanak
Fotó: Facebook

A csoportot Erika meg is alakította, a létszáma pedig 1 hét alatt elérte a közel 600 főt. A posztokban van, aki a saját portékáját, szolgáltatását kínálja: lekvárokat, savanyúságokat, van, aki palántákat, ki-ki házi tojást, tejet, kürtőskalácsot vagy akár horgolt játékokat, táskákat, saját készítésű tollat, szappanokat.

Mások meg épp azt írják ki, mire lenne szükségük. A minap valaki füstölt hús keresett, s végül a tagok a helyi, jó minőségű árut kínáló henteshez irányították.

„Itt megtalálhatja egymást az eladó és a vevő, aztán egymás között megegyeznek, hogyan jut el a termék A-ból B-be. A jelenlegi helyzetben ez a forma jó megoldást nyújt a biztonságos vásárláshoz és átértékelődik, mi az, ami valóban elengedhetetlen alapszükséglet, és mi nem.

Klasszikus értelemben vett piac Tárnokon nincs. Jelenleg egy kis közterületen jelenhet meg néhány árus. A virtuális piactér nagyságrenddel nagyobb lehetőséget ad és több is rajta a helyi termelő és vásárló"– hangsúlyozza a „piacgazda”.  

A fontos információk ide is eljutnak
A fontos információk ide is eljutnak
Fotó: Facebook

Ahogy azt a sajtkészítő hangsúlyozza, örömmel vették Nagy István agrárminiszter felszólítását a piacok újranyitására, várják, hogy helyben is így legyen. Ez a példa azonban azt mutatja, hogy a kényszer hozta virtuális piac működőképes – van tehát esély arra, hogy a korlátozó intézkedések feloldása után is sokan továbbra is itt keresik a helyben termelt, készült élelmiszereket, kézművestermékeket, illetve szolgáltatásokat.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.