0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fájón csökkent a földolgozott gyümölcsök forgalma

Visszavetette a koronavírus-járvány a gyorsfagyasztott és konzerv termékek forgalmát, és még sok a kérdőjel a gyártók előtt a feldolgozási idény kezdetét megelőzően, tudtuk meg Sebesta Pétertől, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnökétől. A magyar zöldség-gyümölcs feldolgozók felerészben exportpiacra dolgoznak, és mindenütt nagy a HORECA szektor szerepe, emiatt nem egységes a kép a tavaszi helyzetről.

Nehéz megbecsülni, hogy a teljes forgalomra hogyan hatott a járványhelyzet, de összességében inkább visszaesésről lehet beszélni, mondta Sebesta Péter.

A kiskereskedelmi forgalom mindenütt nőtt, de nem tudja ellensúlyozni a szállodák, éttermek bezárásából adódó kiesést.

Magyarországon jól érezhetően megugrott a fagyasztott és konzerv zöldségek kiskereskedelmi forgalma, mert alapélelmiszernek számítanak, viszont a földolgozott gyümölcs más megítélés alá esik. Sajnos ebben a termékkörben mindenütt forgalomcsökkenés következett be, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a gyártók, komoly segítségre van szükségük, hangsúlyozta az elnök. Egyrészt a késztermék kezeléséhez, másrészt az idei tevékenységük megkezdéséhez, az életben maradásukhoz kellene anyagi forrást találni a számukra.

Komoly gond a szállítás, mert ugyan minden ország törekszik rá, hogy zökkenőmentes legyen a forgalom, azért hosszú kamionsorok állnak a határon, amitől a schengeni övezetben már elszoktunk. Ezek a sorok egyre rövidebbek, de sok a fennakadás a különböző biztonsági előírások miatt is, amelyek országról országra változnak. Jelentős piac a magyar földolgozott termékek számára Nagy-Britannia, ahová az átkompolás nem egyszerű. És nemcsak a kiszállítás problémás, hanem azt sem lehet kiszámítani, hogy mikor érkezik meg a kamion, amire fölrakodnák az árut, vázolta a helyzetet Sebesta Péter.

A feldolgozási idény május végén, június elején indul meg igazán, a nagy mennyiségben az üzemekbe kerülő zöldborsó, majd a meggy, az uborka és a csemegekukorica betakarításával.

Egy kevés sóskát és spenótot már most is gyorsfagyasztanak, de nem jelentős a mennyiség. Az idénykezdethez kapcsolódnak a legfontosabb kérdések is, mégpedig az, hogy lesz-e elég munkaerő és csomagolóanyag.

Elsősorban a keleti országrészben működő üzemeknél nem elhanyagolható a vendégmunkások aránya, így az ő megérkezésüktől függ, hogy milyen kapacitással indulhat az idei gyártási szezon.

Minden üzemben 30-40 százalékkal nő az alkalmazottak száma a nyári időszakban, és még ennél is nagyobb az igény a dolgozókra a termesztőknél a betakarításhoz.

Különösen az uborka és a gyümölcsök szedéséhez kell sok kézi munka. Egyelőre nem biztos, hogy lesz elég dolgozó az idényre.

A másik sarkalatos pont a csomagolóanyag, vagyis hogy lesz-e elég konzervdoboz és befőttesüveg. A gyártókkal még csak meg lehet egyezni a rendelésről, de a külföldi csomagolóanyag szállítása akadozhat. A hazai konzervgyárak azt remélik, hogy a közelmúltban komoly fejlesztéseket végrehajtó orosházi öblösüveggyár visszatér a magyar piacra és magára vállalja az ellátás nagy részét, biztonságosabbá téve a konzervgyártók működését.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu