Back to top

Fájón csökkent a földolgozott gyümölcsök forgalma

Visszavetette a koronavírus-járvány a gyorsfagyasztott és konzerv termékek forgalmát, és még sok a kérdőjel a gyártók előtt a feldolgozási idény kezdetét megelőzően, tudtuk meg Sebesta Pétertől, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnökétől. A magyar zöldség-gyümölcs feldolgozók felerészben exportpiacra dolgoznak, és mindenütt nagy a HORECA szektor szerepe, emiatt nem egységes a kép a tavaszi helyzetről.

Nehéz megbecsülni, hogy a teljes forgalomra hogyan hatott a járványhelyzet, de összességében inkább visszaesésről lehet beszélni, mondta Sebesta Péter.

A kiskereskedelmi forgalom mindenütt nőtt, de nem tudja ellensúlyozni a szállodák, éttermek bezárásából adódó kiesést.

Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon jól érezhetően megugrott a fagyasztott és konzerv zöldségek kiskereskedelmi forgalma, mert alapélelmiszernek számítanak, viszont a földolgozott gyümölcs más megítélés alá esik. Sajnos ebben a termékkörben mindenütt forgalomcsökkenés következett be, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a gyártók, komoly segítségre van szükségük, hangsúlyozta az elnök. Egyrészt a késztermék kezeléséhez, másrészt az idei tevékenységük megkezdéséhez, az életben maradásukhoz kellene anyagi forrást találni a számukra.

Komoly gond a szállítás, mert ugyan minden ország törekszik rá, hogy zökkenőmentes legyen a forgalom, azért hosszú kamionsorok állnak a határon, amitől a schengeni övezetben már elszoktunk. Ezek a sorok egyre rövidebbek, de sok a fennakadás a különböző biztonsági előírások miatt is, amelyek országról országra változnak. Jelentős piac a magyar földolgozott termékek számára Nagy-Britannia, ahová az átkompolás nem egyszerű. És nemcsak a kiszállítás problémás, hanem azt sem lehet kiszámítani, hogy mikor érkezik meg a kamion, amire fölrakodnák az árut, vázolta a helyzetet Sebesta Péter.

A feldolgozási idény május végén, június elején indul meg igazán, a nagy mennyiségben az üzemekbe kerülő zöldborsó, majd a meggy, az uborka és a csemegekukorica betakarításával.

Egy kevés sóskát és spenótot már most is gyorsfagyasztanak, de nem jelentős a mennyiség. Az idénykezdethez kapcsolódnak a legfontosabb kérdések is, mégpedig az, hogy lesz-e elég munkaerő és csomagolóanyag.

Elsősorban a keleti országrészben működő üzemeknél nem elhanyagolható a vendégmunkások aránya, így az ő megérkezésüktől függ, hogy milyen kapacitással indulhat az idei gyártási szezon.

Minden üzemben 30-40 százalékkal nő az alkalmazottak száma a nyári időszakban, és még ennél is nagyobb az igény a dolgozókra a termesztőknél a betakarításhoz.

Különösen az uborka és a gyümölcsök szedéséhez kell sok kézi munka. Egyelőre nem biztos, hogy lesz elég dolgozó az idényre.

A másik sarkalatos pont a csomagolóanyag, vagyis hogy lesz-e elég konzervdoboz és befőttesüveg. A gyártókkal még csak meg lehet egyezni a rendelésről, de a külföldi csomagolóanyag szállítása akadozhat. A hazai konzervgyárak azt remélik, hogy a közelmúltban komoly fejlesztéseket végrehajtó orosházi öblösüveggyár visszatér a magyar piacra és magára vállalja az ellátás nagy részét, biztonságosabbá téve a konzervgyártók működését.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.