Back to top

Sokkoló mértékben kapott új erőre a koronavírus: 500 tesztből 400 pozitív egy húsüzemben

A Németország északnyugati részén, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban működő Tönnies húsüzemben nemrég néhány új koronavírus-fertőzöttet találtak, ezért kezdték el a dolgozók széles körű tesztelését. Az eredmény sokkoló, ötszázból négyszáz pozitív.

A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
Fotó: BlackRiv / Piaxabay
Ahogy korábban már itt is beszámoltunk róla, Németország több, egymástól területileg távol eső és tulajdonosi körét tekintve is teljesen független húsüzemében kísértetiesen hasonló sztorikról számolt be a helyi sajtó a koronavírus-járvány idején. Nagy vonalakban, és persze erősen leegyszerűsítve az volt mindegyik történet lényege, hogy a többségükben kelet-európai vendégmunkásokat foglalkoztató vágóhidak a koronavírus-fertőzés gócpontjaivá váltak, és rendre kiderült, hogy valamilyen munkaerő-kölcsönző alvállalkozó van a háttérben, amely tömegszállásokon helyezi el az olcsó pénzért dolgozó kelet-európaiakat.

A Tönnies nevű gigacég akkor nem volt érintett, bár teszteket folyamatosan végeztek ott is, és együttműködtek a hatósággal.

Most azonban éppen náluk derült ki, hogy botrányos mértékű a fertőzöttség, olvasható szerte a német médiában.

Ahogy Clemens Tönnies, a konszern igazgatója, illetve dr. Gereon Schulze Althoff, a koronavírus-válságstáb vezetője megfogalmazták, a cég jól felfogott érdeke, hogy azonnal intézkedjenek és a friss fertőzések kockázatát minél kisebbre csökkenték, ezért a darabolóüzemben – ahol szinte az összes friss fertőzöttet regisztrálták – azonnal csökkentették az egyszerre jelen lévő dolgozók számát, valamint módosítottak a frisslevegő-ellátás technikai hátterén, és UV-sugárzással kezdtek fertőtleníteni – olvasható a TopAgrar tudósításában.

A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
Még ugyanaznap megszületett azonban a döntés, hogy teljesen le kell állítani a vágóhidat. Első körben 14 napos leállással számolnak, de ha nagyon jól alakulnak a dolgok, akkor akár 7 napra is rövidülhet a leállás, tekintettel a beszállító állattartók nehéz helyzetére. Ugyanakkor extrém esetben hosszabbítani is lehet.

A helyi rádió, a Radio Gütersloh honlapján pedig arról tudósítanak, hogy

bezárják a körzetekben az iskolákat és az óvodákat.

Németországban körzetenként, az újonnan jelentett fertőzések száma alapján ítélik meg, hogy milyen korlátozó intézkedéseket kell foganatosítani.

Egy-egy érintett húsüzem már korábban is feszültségek forrása volt a környéken, mivel a teljes körzet számait rontotta.

Szerda délután sajtótájékoztatót tartott a Tönnies, onnan tudósítva írta a Top Agrar, hogy a korábbi esetektől sokban eltér a mostani. Dr. André Vielstädte, a cég szóvivője hangsúlyozta ugyanis, hogy egyrészt a most fertőzöttnek bizonyult dolgozók tesztje a legutóbbi teszteléskor még negatív volt, tehát kívülről érkezett a fertőzés; másrészt pedig, hogy minden nemzetiségű és beosztású kollégák között vannak fertőzöttek,

nem hozható összefüggésbe vendégmunkásokkal, vagy azok szálláskörülményeivel, nem illik bele a korábbi sémákba a történet.

Hogy mekkora cég a Tönnies, azt jól szemlélteti, hogy a német áruházak húskínálatának 20%-a hiányozna, ha nem termelne. A járvány első hónapjaiban már azonnal szigorú higiéniai intézkedéseket vezetett be, és sikerült is távol tartani a vírust (13000 tesztből 128 lett pozitív az első hónapokban), miközben más üzemek erősen érintettek voltak, Hogy mi lehet a mostani eset oka, azt óriási erőkkel vizsgálják, és persze tesztelnek folyamatosan,

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Minden második magyar cégnél megmaradt a home office lehetősége

A veszélyhelyzet idején a magyarországi cégek 33 százalékánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el; minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya - derül ki a Profession.hu felméréséből, amit az MTI-nek juttattak el.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.