Back to top

Sokkoló mértékben kapott új erőre a koronavírus: 500 tesztből 400 pozitív egy húsüzemben

A Németország északnyugati részén, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban működő Tönnies húsüzemben nemrég néhány új koronavírus-fertőzöttet találtak, ezért kezdték el a dolgozók széles körű tesztelését. Az eredmény sokkoló, ötszázból négyszáz pozitív.

A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
Fotó: BlackRiv / Piaxabay
Ahogy korábban már itt is beszámoltunk róla, Németország több, egymástól területileg távol eső és tulajdonosi körét tekintve is teljesen független húsüzemében kísértetiesen hasonló sztorikról számolt be a helyi sajtó a koronavírus-járvány idején. Nagy vonalakban, és persze erősen leegyszerűsítve az volt mindegyik történet lényege, hogy a többségükben kelet-európai vendégmunkásokat foglalkoztató vágóhidak a koronavírus-fertőzés gócpontjaivá váltak, és rendre kiderült, hogy valamilyen munkaerő-kölcsönző alvállalkozó van a háttérben, amely tömegszállásokon helyezi el az olcsó pénzért dolgozó kelet-európaiakat.

A Tönnies nevű gigacég akkor nem volt érintett, bár teszteket folyamatosan végeztek ott is, és együttműködtek a hatósággal.

Most azonban éppen náluk derült ki, hogy botrányos mértékű a fertőzöttség, olvasható szerte a német médiában.

Ahogy Clemens Tönnies, a konszern igazgatója, illetve dr. Gereon Schulze Althoff, a koronavírus-válságstáb vezetője megfogalmazták, a cég jól felfogott érdeke, hogy azonnal intézkedjenek és a friss fertőzések kockázatát minél kisebbre csökkenték, ezért a darabolóüzemben – ahol szinte az összes friss fertőzöttet regisztrálták – azonnal csökkentették az egyszerre jelen lévő dolgozók számát, valamint módosítottak a frisslevegő-ellátás technikai hátterén, és UV-sugárzással kezdtek fertőtleníteni – olvasható a TopAgrar tudósításában.

A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
Még ugyanaznap megszületett azonban a döntés, hogy teljesen le kell állítani a vágóhidat. Első körben 14 napos leállással számolnak, de ha nagyon jól alakulnak a dolgok, akkor akár 7 napra is rövidülhet a leállás, tekintettel a beszállító állattartók nehéz helyzetére. Ugyanakkor extrém esetben hosszabbítani is lehet.

A helyi rádió, a Radio Gütersloh honlapján pedig arról tudósítanak, hogy

bezárják a körzetekben az iskolákat és az óvodákat.

Németországban körzetenként, az újonnan jelentett fertőzések száma alapján ítélik meg, hogy milyen korlátozó intézkedéseket kell foganatosítani.

Egy-egy érintett húsüzem már korábban is feszültségek forrása volt a környéken, mivel a teljes körzet számait rontotta.

Szerda délután sajtótájékoztatót tartott a Tönnies, onnan tudósítva írta a Top Agrar, hogy a korábbi esetektől sokban eltér a mostani. Dr. André Vielstädte, a cég szóvivője hangsúlyozta ugyanis, hogy egyrészt a most fertőzöttnek bizonyult dolgozók tesztje a legutóbbi teszteléskor még negatív volt, tehát kívülről érkezett a fertőzés; másrészt pedig, hogy minden nemzetiségű és beosztású kollégák között vannak fertőzöttek,

nem hozható összefüggésbe vendégmunkásokkal, vagy azok szálláskörülményeivel, nem illik bele a korábbi sémákba a történet.

Hogy mekkora cég a Tönnies, azt jól szemlélteti, hogy a német áruházak húskínálatának 20%-a hiányozna, ha nem termelne. A járvány első hónapjaiban már azonnal szigorú higiéniai intézkedéseket vezetett be, és sikerült is távol tartani a vírust (13000 tesztből 128 lett pozitív az első hónapokban), miközben más üzemek erősen érintettek voltak, Hogy mi lehet a mostani eset oka, azt óriási erőkkel vizsgálják, és persze tesztelnek folyamatosan,

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.