0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Végéhez közeledik a Bayer nagyszabású nemesítési programja, két fajtajelölt tesztelését kezdik meg Mexikóban szeptember végén. Mindkét paradicsomfajta a hosszúkás bogyójú „Róma” fajtakörbe tartozik, és mindkettő mérsékelten/közepesen rezisztens (nemzetközi jelöléssel IR) a köznyelvben Jordán-vírusként is emlegetett paradicsom barna termésráncosodás vírusra (ToBRFV).

A Bayer közleménye szerint arról a típusú rezisztenciáról van szó, amikor

fertőzés esetén tünetmentes vírushordozókként viselkednek a növények,

vagyis bár jelen van a kórokozó, nem okoz, vagy csak nagyon kicsi elváltozást okoz a levélen és a termésen.

A paradicsom barna termésráncosodás vírust 2014-ben írták le elsőször, és nagyon gyorsan elterjedt a világban. Igen komoly kihívás elé állítja a paradicsomtermesztőket, rendkívül könnyen, szinte bármivel terjed: eszközökkel, göngyöleggel, kézzel, a dolgozók ruháján, talajjal, vízzel (a Nébih itt hívja fel a figyelmet minderre).

„A Bayer világszerte, szakterületeket átívelően mozgósította a kutatói csapatát és állította az ügy szolgálatába a kutató-fejlesztői kapacitásait, hogy mihamarabb megoldást tudjon nyújtani a gazdálkodóknak” – fogalmazott Johannes D. Rossouw, a cég zöldségvetőmag kutatás-fejlesztési vezetője, hozzátéve, hogy nemcsak a mostani mexikói fajtajelöltek vannak képben,

hanem más paradicsom-fajtakörökkel is intenzíven folyik a rezisztencianemesítési munka.

A sajtóközlemény szerint 2021-re kerülhet kereskedelmi forgalomba az első ToBRFV-ellenálló fajta Mexikóban, utána pedig sorban, a többi fontos piacon is bevezethetik világszerte.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu