Back to top

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Fotó: Bayer
Végéhez közeledik a Bayer nagyszabású nemesítési programja, két fajtajelölt tesztelését kezdik meg Mexikóban szeptember végén. Mindkét paradicsomfajta a hosszúkás bogyójú „Róma” fajtakörbe tartozik, és mindkettő mérsékelten/közepesen rezisztens (nemzetközi jelöléssel IR) a köznyelvben Jordán-vírusként is emlegetett paradicsom barna termésráncosodás vírusra (ToBRFV).

A Bayer közleménye szerint arról a típusú rezisztenciáról van szó, amikor

fertőzés esetén tünetmentes vírushordozókként viselkednek a növények,

vagyis bár jelen van a kórokozó, nem okoz, vagy csak nagyon kicsi elváltozást okoz a levélen és a termésen.

A paradicsom barna termésráncosodás vírust 2014-ben írták le elsőször, és nagyon gyorsan elterjedt a világban. Igen komoly kihívás elé állítja a paradicsomtermesztőket, rendkívül könnyen, szinte bármivel terjed: eszközökkel, göngyöleggel, kézzel, a dolgozók ruháján, talajjal, vízzel (a Nébih itt hívja fel a figyelmet minderre).

„A Bayer világszerte, szakterületeket átívelően mozgósította a kutatói csapatát és állította az ügy szolgálatába a kutató-fejlesztői kapacitásait, hogy mihamarabb megoldást tudjon nyújtani a gazdálkodóknak” – fogalmazott Johannes D. Rossouw, a cég zöldségvetőmag kutatás-fejlesztési vezetője, hozzátéve, hogy nemcsak a mostani mexikói fajtajelöltek vannak képben,

hanem más paradicsom-fajtakörökkel is intenzíven folyik a rezisztencianemesítési munka.

A sajtóközlemény szerint 2021-re kerülhet kereskedelmi forgalomba az első ToBRFV-ellenálló fajta Mexikóban, utána pedig sorban, a többi fontos piacon is bevezethetik világszerte.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már szedik a spárgát Franciaországban

Franciország délnyugati Landes megyéjében február 17-én megkezdték a spárga szedését. Ahhoz azonban, hogy ellensúlyozzák a járványügyi előírások betartása miatti nagyobb költségeket, árat emeltek.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.