Back to top

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Fotó: Bayer
Végéhez közeledik a Bayer nagyszabású nemesítési programja, két fajtajelölt tesztelését kezdik meg Mexikóban szeptember végén. Mindkét paradicsomfajta a hosszúkás bogyójú „Róma” fajtakörbe tartozik, és mindkettő mérsékelten/közepesen rezisztens (nemzetközi jelöléssel IR) a köznyelvben Jordán-vírusként is emlegetett paradicsom barna termésráncosodás vírusra (ToBRFV).

A Bayer közleménye szerint arról a típusú rezisztenciáról van szó, amikor

fertőzés esetén tünetmentes vírushordozókként viselkednek a növények,

vagyis bár jelen van a kórokozó, nem okoz, vagy csak nagyon kicsi elváltozást okoz a levélen és a termésen.

A paradicsom barna termésráncosodás vírust 2014-ben írták le elsőször, és nagyon gyorsan elterjedt a világban. Igen komoly kihívás elé állítja a paradicsomtermesztőket, rendkívül könnyen, szinte bármivel terjed: eszközökkel, göngyöleggel, kézzel, a dolgozók ruháján, talajjal, vízzel (a Nébih itt hívja fel a figyelmet minderre).

„A Bayer világszerte, szakterületeket átívelően mozgósította a kutatói csapatát és állította az ügy szolgálatába a kutató-fejlesztői kapacitásait, hogy mihamarabb megoldást tudjon nyújtani a gazdálkodóknak” – fogalmazott Johannes D. Rossouw, a cég zöldségvetőmag kutatás-fejlesztési vezetője, hozzátéve, hogy nemcsak a mostani mexikói fajtajelöltek vannak képben,

hanem más paradicsom-fajtakörökkel is intenzíven folyik a rezisztencianemesítési munka.

A sajtóközlemény szerint 2021-re kerülhet kereskedelmi forgalomba az első ToBRFV-ellenálló fajta Mexikóban, utána pedig sorban, a többi fontos piacon is bevezethetik világszerte.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Az articsóka egészségesebb mint gondolná

Mindannyian hallottuk már, hogy jó, ha több zöldséget eszünk, de azét nyomós indok nélkül nehéz rávenni magunkat, hogy egy nagy adag csülkös pacal helyett inkább a zöldséget válasszuk. Azért az köztudott, hogy étrendünk milyen nagy hatással van közérzetünkre a hét minden napján.

Összetett fagyvédelem

Öt éve jártunk Weppert Sándornál, aki minden lehetséges módszerrel próbálja megvédeni a körteültetvényét a tavaszi fagyoktól. Akkor a fűtési lehetőségekről beszéltünk (Fagyvédelem öreg ültetvényben, KSZ 2016/19.), most egy saját fejlesztésű szélgépet mutatott be, ami reményei szerint kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Módosított fagyvédelmi öntözési gyakorlatán is.

Új piaci szegmens született ‒ a gyöngyparadicsomoké

Holland nemesítésből származó, valóban csak bogyóméretű miniparadicsomok tarolnak az ausztrál és óceániai piacon. A Tomberry-nek nevezett újdonság iránt folyamatosan élénk a kereslet, amivel sikerült lépést tartani a termesztés felfuttatásával.