0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 14.

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.

Izrael fővárosában The Chicken néven nyitottak éttermet, ahol a  felszolgált csirkehúshoz hasonló készítményt laboratóriumban állítják elő, köszönhetően az izraeli SuperMeat induló vállalkozásnak. Az étterem nem csak ropogós „csirke filét” kínál, hanem lehetőséget arra is, hogy a vendégek megtekintsék a gyártás folyamatát, és megnézhessék, hogyan készül a laborhús. A tulajdonosok célja az in vitro hús népszerűsítése.

Az ott felszolgált csirkehamburger fő eleme a tenyésztett csirkehús, amit friss zöldségekkel és házi készítésű mártásokkal friss briós zsemlébe helyeznek.

Az induló vállalkozás számára mérföldkő az étterem megnyitása, mert lehetőséget ad arra, hogy visszajelzést kapjon az általa kínált termékről.  

A hamburgerért ugyanis nem kell fizetni, cserébe a vendégeknek egy kérdőívet kell kitölteni a tapasztalataikról.
-Több visszajelzés igazolja, hogy nem különböztethető meg a hagyományos gyártású csirkétől, és nagyszerű ízű a hamburger,  mondta Ido Savir vezérigazgató.
Az étterem megnyitása lépés a mesterséges hús népszerűsítése felé, és általa megismerik azokat a kihívásokat, amelyekkel a vállalatok szembesülni fognak a termékkel a piacon. Rámutat, hogy mennyire fontos bemutatni az előállítás folyamatát. Az ellenőrizhető előállítási folyamat lehetővé teszi olyan kiváló minőségű, tápláló és ízletes csirkehús létrehozását, amely képes felérni a hagyományos hússal.

A cég három évet töltött el a gyártás fejlesztésével, annak az optimális folyamatnak a megteremtésén, ahol az állatokból vett sejtek maguk az állatok nélkül növekednek. A folyamat legnagyobb kihívása az volt, hogy alkalmassá tegyék a nagy mennyiségek előállítására.

A vezérigazgató szerint, ha ez elterjed, akkor számos előnye lehet a hagyományos állattartással szemben.

Ezután nem szükséges túlzsúfolt helyeken antibiotikummal nevelni állatokat. Ráadásul ez a folyamat sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a hagyományos állattenyésztés.  Emellett szükségtelen az állatok leölése is. További előnyként említi, hogy megújuló energiával csökkenthető a hús környezeti lábnyoma,

mivel előállításához kevesebb erőforrás szükséges.

Az élelmiszer egyelőre nem rendelkezik hatósági jóváhagyással, a kormányok még most dolgozzák ki a tenyésztett hús kategóriáját és annak kezelésre vonatkozó szabályokat.

A cég egyelőre a visszajelzésekért cserébe tudja felszolgálni a terméket, és reménykedik abban, hogy egy-két éven belül forgalmazható lesz az éttermekben és öt év múlva beindíthatja a kereskedelmi méretű üzemeit.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fastcompany.com