Back to top

Tejláz: Hogyan lehet megelőzni?

Hideg fülek, megnövekedett légzési sebesség, légzési elakadás, izomgörcsök, bénulás és eszméletvesztés, ami kómához és halálhoz vezethet. Ezek a hypocalcaemia vagy más néven tejláz tipikus tünetei, melyet a vérben hirtelen lecsökkent kalcium szint miatt alakul ki. A tejláz az egyik leggyakoribb betegség a tejüzemekben, de van megoldás a megelőzésére.

A hypocalcaemia gyakran jelent gazdasági problémákat a vállalatoknak, az ellések során 8-10%-ban akut, 30%-ban pedig szubakut formában jelenik meg az állatokban. A klinikai tünetekben megnyilvánuló hypocalcaemiáról akkor beszélhetünk, ha a vérben az össz. kalcium kevesebb mint 1,4 mmol/l.

Szubklinikai hypocalcaemia esetén ez az érték 1,4–2,0 mmol/l, ami kockázati tényezőnek számít az összes fontos laktációs betegség szempontjából.

A betegséget nem szükségszerűen az étrendi kalcium hiány idézi elő, okozhatja akár rosszul működő mellékpajzsmirigy is, hiszen ez a mirigy szabályozza a kalcium felszívódását a kalcitonin termelésen keresztül.

Anionos sók és a DCAB érték

Az anionos sók egyre fontosabbá váltak a szárazon álló tehenek adagjában. Ezek csökkentik a kation-anion egyensúlyt (DCAB érték), és ezáltal metabolikus acidózishoz vezetnek. Ezen mesterségesen kiváltott acidózis és a testben növekvő kalciumigény révén a tehén szervezete megtanulja a csontokból és a belekből önállóan mozgósítani a kalciumot.

Az anionos sókat az ellés előtt két-három héttel szükséges elkezdeni adagolni, a mennyiséget pedig a só típusától függően egyedileg kell beállítani.

A tehenek negatív DCAD arányú takarmányozása esetén, fontos ellenőrizni a vizelet pH értékét, hogy megbizonyosodjunk arról, az arány elérte a kívánt hatást. Ennek érdekében a vizelet pH-t legalább hetente egyszer 12–14 tehénnél érdemes megvizsgálni. Problémát jelenthet a kellemetlen íz és az ehhez kapcsolódó csökkent takarmányfelvétel, ezért a gazdának a takarmányfelvételt is folyamatosan figyelnie kell.

D3-vitamin injekció

A D3-vitamin beadása, akárcsak a vér pH-értékének csökkentése, növeli a kalcium felszívódását a belekből és a csontokból. A D-vitamin központi szerepet játszik a kalcium- és foszfor-anyagcserében, és aktiválja az ásványi anyagcserét is. Ennél a módszernél fontos, hogy pontosan ismerjük az ellés dátumát, mert az ellés előtt 7-10 nappal szükséges beadni a 10 ml-es D3 vitamin injekciót.

A tejláz megelőzésének leggyakoribb módszere

Valószínűleg a leggyakoribb és legegyszerűbb módszer a hypocalcaemia megelőzésére a bolusok, gélek vagy patronok orális adagolása. Könnyen hozzáférhető kalciumot tartalmaznak, és a gazda egy kis gyakorlással maga is beadhatja őket.

A készítménytől függően két-nyolc dózist használnak 24 órával az ellés előtt és 24 órával az ellés után.

Hátránya, hogy a kalciumszint viszonylag gyorsan csökken, ezért az adagolást rendszeres időközönként meg kell ismételni.

Kalcium injekció

A kalcium bőr alatti vagy intravénás beadását csak utókezelésre szabad alkalmazni. Ha enyhe klinikai tünetek jelentkeznek, hasznos, ha ellés után vagy közvetlenül azelőtt injekciózunk a bőr alá.

Ez a vér Ca-koncentrációjának gyors növekedését eredményezi.

Akut tejláz esetén csak infúziós oldattal intravénásan beadott kalcium injekció hoz javulást, azonban erről a kezelési formáról egyeztetni kell az állatorvossal, mivel a nem megfelelő használat szívelégtelenséghez vezethet.

Forrás: 
www.agrarheute.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungária Kft. akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

A francia kormány is ösztönzi a közvetlen értékesítést

Mintegy 8000 mezőgazdasági, kertészeti termelő szerepel azon az online felületen, amelyet a helyi gazdák és főként a városlakó fogyasztók egymásra találása céljából indított a francia kormány. A Friss és helyi (Frais et local) nevű honlapon a termékek árusítóhelyeit is feltüntették, hogy mindenki megtalálja az otthonához legközelebbit.

Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Ötmilliárd forintos pályázat indul hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában hétfőn.

Az Aldi 4-8 százalék között emelte a béreket idén

Idén is az inflációt meghaladó mértékben emelte az Aldi az áruházi és a logisztikai munkavállalói bérét, a legtöbb pozícióban legalább 4 százalékkal nőttek a bérek január 1-jétől, de egyes munkakörökben az emelés a 8 százalékot is elérte - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. hétfőn az MTI-vel.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.

A kertészkedők tovább élnek - egy kis növényalkímia...

A hosszú élet „ritka”, de sokan, sokszor kutatták a hosszú élet titkát. És ebben a növények gyakran szerepet kaptak, ami nem véletlen: sok közülük gyógyhatású, másrészt a táplálkozás milyensége nagyban befolyásolja az egészségi állapotot. A szanatóriumoknak általában nagy kertje van, a műtősök ruhája pedig zöld: mindnek köze van a növényekhez, és az egészséghez...

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.